19 C
Sisak
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Ideja Industrijsko-obrtničke škole Sisak za zelenu tranziciju

Datum:

Marketing

Učenici Industrijsko-obrtničke škole Sisak, u zanimanju vodoinstalater i instalater grijanja i klimatizacije, zajedno s nekoliko nastavnika struke Matijom Cejpekom, Orianom Zgombić, Marijom Kosić i Krešimirom Kišom te ravnateljem Ivanom Vrbikom uključili su se u projekt „EUTeens4Green – A new Generation of Young Ambassadors for a just inclusive Transition“.

EUTeens4Green nudi priliku mladima dobiti sredstva za provedbu akcija u regijama koje su najviše pogođene prijelazom na zeleno gospodarstvo.

Jedan od glavnih problema je korištenje agrokemikalija (pesticida i gnojiva) koje biljke djelomično apsorbiraju, a pri tome zagađuju vodu i tlo. Kao rezultat toga, poljoprivredna proizvodnja nije ekološka, a nezdravo uzgojena hrana se konzumira u velikoj mjeri.

U sklopu svojih zanimanja, ovim projektom, želi se osvijestiti šira javnost, a ujedno i prikazati jedna od mogućnosti za rješenje problema uz novi način uzgoja hrane.

Ideja je napravit vertikalnu farmu koja će biti postavljena unutar Industrijsko-obrtničke škole Sisak. Vertikalna farma je građevina u kojoj se biljke uzgajaju na vertikalnim i horizontalnim postoljima pod prilagođenim LED svjetlima, a zatvoreni prostor štiti biljke od nametnika, bolesti i prljavštine, te za ovakav način uzgoja nema potrebe za korištenjem raznih agrokemikalija. To rezultira visokokvalitetnom hranom koja čuva zdravlje ljudi, ali i okoliš.

Osim toga, vertikalna farma pruža veći prinosi u odnosu na klasičnu poljoprivredu, ali i značajnu uštedu prostora. Ova ideja je financijski podržana bespovratnim sredstvima od 10.000 € kao odgovor mladih u regijama koje su najviše pogođene zelenom tranzicijom kako je utvrđeno u preliminarnoj analizi Europske komisije.

 

 

Ostale novosti

Četverodnevnim programom slavi se 90. rođendan Starog mosta

Sisak će četverodnevnim programom proslaviti 90. rođendan svog simbola,...

Stanovnici Viktorovca dobili novi park za pse

Komunalac Sisak je u blizini Ulice Antuna Gustava Matoša...

U četvrtak 24-satni nadzor nepropisne uporabe mobitela u prometu

U četvrtak, 2. svibnja, na cijelom području Policijske uprave...

Odlučeno o dobitnicima priznanja Grada Siska – neki prijedlozi nisu prihvaćeni

Gradsko vijeće Grada Siska je u ponedjeljak na prijedlog...

Edukacijom za građane u utorak će se obilježiti Nacionalni dan hitne medicine

Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije obilježit će u...
Marketing
Marketing