11 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

Bačić u Petrinji: Javna nabava za 1.100 gradilišta i ubrzanje obnove

Datum:

Marketing

U sklopu radnog posjeta Petrinji, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić obišao je u utorak nekoliko lokacija te istaknuo da se provodi javna nabava za oko 1.100 novih gradilišta čime će se ubrzati obnova.

Bačić je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo time što se plan i program obnove koji su zacrtani još u veljači “u najvećoj mjeri ispunjavaju”.

Od 11 kontejnerskih naselja praktično je devet iseljeno u potpunosti, osim dva u Sisku gdje i nisu klasična kontejnerska naselja nego dvije modularne zgrade, a za koje će se, kaže, postaviti svi uvjeti da budu iseljene do kraja listopada.

Naglasio je da je na području Siska trenutno oko 350 gradilišta obiteljskih kuća i zgrada javne namjene.

“Mislim da smo u tom dijelu opravdali očekivanja koje stanovnici imaju od nas. Želimo još i više ubrzati obnovu pa u ovom trenutku Ministarstvo graditeljstva provodi javnu nabavu za oko 1.100 novih gradilišta, novih lokacija, kojima ćemo još više ubrzati tu obnovu”, naglasio je Bačić.

Najavio je da će do kraja listopada dovršiti izgradnju osam višestambenih zgrada s 200-tinjak stanova u Petrinji te četiri zgrade u Glini.

U Petrinji se dovršava izgradnja 57 drvenih kuća koje će, istaknuo je, predstavljati u budućnosti proširenje kapaciteta doma umirovljenika.

Bačić je naveo i da su kroz ovo vrijeme obnovili 157 stanova u državnom vlasništvu, te kupuju preko APN-a kuće i stanove na području Sisačko- moslavačke županije, a dosad je kupljeno pet kuća, te je pred njima još 16 potpisivanja ugovora.

Na području Sisačko-moslavačke županije gradi se 36 novih višestambenih zgrada, a 20 koje se financiraju iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije odnose se samo na područje posebne državne skrbi, što Sisak nije.

“Pa smo zbog toga Sisak uzeli u prioritet i već je pokrenuta javna nabava za izgradnju šest višestambenih zgrada na području Capraga kako bismo i u Sisku mogli ubrzati obnovu višestambenih zgrada koje su oštećene potresom”, naglasio je Bačić.

Ministar je u sklopu radnog posjeta Petrinji obišao gradilište na tržnici i lokalnoj prometnici uz tržnicu te lokaciju gradnje Prve osnovne škole Petrinja, u društvu veleposlanika Mađarske u RH Csaba Demcsáka. Gradnja škole financira se donacijom mađarske Vlade i državnog proračuna RH. Vrijednost škole je, istaknuo je Bačić, više od 21 milijun eura, a Vlada sudjeluje s četiri milijuna eura.

Izrazio je nadu da će škola biti izgrađena do kraja godine, a imat će dvije sportske dvorane i 26 učionica.

Potom je obišao gradilište Srednje strukovne škole s predstavnicima Svjetske banke, čijim se zajmom škola obnavlja.

Izvijestio je da je na području Petrinje obnovljeno 2.100 objekata, a na području Sisačko- moslavačke županije potpuno je izgrađeno oko 50 kuća. Od toga je njih 30 završeno u potpunosti, a oko 20 čeka završne radove i priključke na komunalnu infrastrukturu. U izgradnji, u visokoj fazi dovršenosti je oko 180 zamjenskih kuća koje će, kako je rekao, biti prema rokovima gotove u idućih dva do tri mjeseca.

(hina/Vlada)

Možda vas zanima...

Ministri Bačić i Vučković u posjetu Glini

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić i ministrica Marija...

Tijekom listopada useljenje u županijska naselja u Petrinji i Glini

Župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je u utorak...

16,3 milijuna Eura iz Fonda solidarnosti za sanaciju županijskih cesta

Župan Ivan Celjak obišao je u četvrtak na području...