12 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

Ministri Bačić i Vučković u posjetu Glini

Datum:

Marketing

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić i ministrica Marija Vučković u ponedjeljak, 13. studenog 2023. su posjetili grad Glinu. Posjet su započeli redovnim sastankom o obnovi privatnih i javnih zgrada na području grada Gline sa zamjenikom župana Mihaelom Jurićem, gradonačelnikom Ivanom Jankovićem i njegovim suradnicima.

Nakon sastanka u prostoru Hrvatskog doma ministrica Marija Vučković podijelila je Ugovore o dodjeli sredstava za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

Riječ je o ukupno 35 ugovora ukupne vrijednosti 550.000 eura.

Ministrica poljoprivrede Vučković istaknula je da su ovi ugovori uvršteni u Program potpore ruralnog razvoja za pomoć malim poljoprivrednim gospodarstvima za razdoblje od 2021. – 2023. godine. Od ukupno 500 odobrenih ugovora, za područje Sisačko-moslavačke županije potpisano je ukupno 56 ugovora.

Dio ugovora uručen je u ponedjeljak i u Sunji u nazočnosti načelnika Općine Sunja Grge Dragičevića.

„Pomažemo malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj i povećanje prihoda, sve s ciljem ostvarivanja ravnomjernog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske. Ove godine objavili smo Natječaj za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina vrijedan 4,9 milijuna eura, a na području Sisačko – moslavačke županije dodijelili smo sredstva za 56 korisnika u ukupnoj vrijednosti potpore većoj od 550 tisuća eura. Provođenje ovakvih mjera doprinosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području i socioekonomskom osnaživanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a do sada smo proveli šest ovakvih Natječaja i ukupno ćemo financirati 2 236 malih poljoprivrednih gospodarstava u ukupnoj vrijednosti 19,49 milijuna eura“ istaknula je ministrica Vučković dodavši kako se u Sisačko-moslavačkoj županiji bilježe pozitivni učinci brojnih mjera Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede u području obnove i razvoja poljoprivrednog potencijala nakon razornih potresa; putem četiri posebna natječaja kreirana u tu svrhu iz Programa ruralnog razvoja do danas je odobreno 8,2 milijuna eura potpore, površine pod poljoprivrednom proizvodnjom veće su za 2 215 hektara, a na području djeluje 107 poljoprivrednih gospodarstava više u odnosu na 2020. godinu.

Službenici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede aktivno su pomagali poljoprivrednicima i koordinirali podnošenje zahtjeva i dokumentacije ishođenja avansnih garancija prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak. Za isplatu predujma potpore podneseno je 112 zahtjeva, a gotovo svi su odobreni. Anketiranjem 150 korisnika utvrđeno je da se 97,3 % korisnika slaže ili u potpunosti slaže da su im sredstva iz operacije 5.2.1. pomogla u očuvanju poljoprivredne proizvodnje na gospodarstvu, dok 34,7 % korisnika planira povećati svoju proizvodnju.

Ministar Bačić izjavio je da je sastanak u Glini dio redovite komunikacije s jedinicama lokalne i regionalne samouprave u cilju što kvalitetnije i brže provedbe započetih projekata. U predstojećem razdoblju, najavio je useljenje korisnika u 4 nove višestambene zgrade sa ukupno 52 stambene jedinice te useljavanje korisnika u 74 montažne drvene kuće koje se, u suradnji sa Sisačko-moslavačkoj županiji, upravo dovršavaju kao proširenje Doma za starije osobe u Glini. Pri kraju su, dodao je, i završni radovi na opremanju Doma zdravlja kao i završetak obnove srednje škole koji se planira u sljedećoj godini.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u završnoj je fazi nabave 140 energetski visokoučinkovitih mobilnih kuća koje će poslužiti za smještaj sugrađana koji ne žele napustit svoja imanja tijekom procesa obnove njihovih kuća.
Dodatno, bilo je riječi o infrastrukturnim projektima na području vodoopskrbe na području Grada Gline te ostalim projektima iz područja cestovne i komunalne infrastrukture koji su u različitim fazama završenosti.

Ministri su potom obišli i gradilište novih višestambenih zgrada u Runjaninovoj ulici u Glini za koje je u tijeku izvođenje infrastrukture te opremanje stanova namještajem. Početak radova izgradnje ove četiri višestambene zgrade s 52 stana u Glini započelo je 20. srpnja 2022. godine. Radovi su u cijelosti završeni, a zgrade su preuzete 25. listopada 2023. godine.

Radi se o tipskom projektu koji uključuje stanove veličina od garsonijere do 4-sobnog stana, površine od 36 do 93 četvorna metra. Vrijednost ugovora za izvođenje radova izgradnje zgrade je 6,2 milijuna eura bez PDV-a, a izvođač radova je Zajednica ponuditelja Lavčević – Lavčević-Inženjering.

Radovi na uređenju okoliša i infrastrukture za četiri višestambene zgrade u Glini započeli su 07. srpnja 2023. godine s rokom izvršenja 25. studenog 2023. godine. Radove izvodi izvođač PALACE d.o.o., a vrijednost im je 821,3 tisuću eura bez PDV-a.

Useljenje prvih stanara očekuje se u narednim tjednima a prvenstvo za smještaj u te stanove imati će građani koji su ostvarili stanarsko pravo odnosno do potresa su živjeli u državnim nekretninama, kao i oni građani koji trenutno borave u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima) a obnova njihovih domova još nije završila.

Podsjetimo, na području Sisačko-moslavačke županije sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj gradi se 20 višestambenih zgrada s ukupno 308 stanova. Osam zgrada gradi se u Petrinji, sedam u Glini, dvije u Topuskom, dvije u Gvozdu i jedna u Dvoru. Osam zgrada u Petrinji i četiri u Glini biti će dovršene do kraja ove godine dok se završetak preostalih zgrada očekuje tijekom 2024. godine.

Tijekom posjeta Glini ministri su posjetili i dvije obitelji kojima su izgrađene zamjenske obiteljske kuće sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom, od kojih se jedna nalazi u Ciglanskoj ulici a druga u Majskim poljanama.

Na potresom pogođenom području, rečeno je, dosad je završila gradnja 196 kuća dok ih je trenutno u gradnji 235.

FOTO: Ministarstvo graditeljstva

 

Možda vas zanima...

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima...

POZIV SVIMA: Ove subote obilježite Europski tjedan mladih u selu Hrastovica kraj Petrinje

Borakia Rural j.d.o.o. poziva sve zainteresirane da im se...

Ekipe Daj pet i Ledeni zmajevi iz Gline putuju na državnu završnicu Telemach Dana sporta u Rijeku

Školska sportska dvorana OŠ Gline okupila je osnovnoškolce na...

U rujnu bi trebao početi s radom dječji vrtić u Martinskoj Vesi

Radove na dječjem vrtiću u Strelečkom, prvom na području...