29 C
Sisak
Srijeda, 19 lipnja, 2024

Tijekom listopada useljenje u županijska naselja u Petrinji i Glini

Datum:

Marketing

Župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je u utorak županijsko naselje Petrinia u
Petrinji koje gradi Sisačko-moslavačka županija u kojima će biti smještene osobe čiji su domovi stradali u potresu, a nakon što se njihovi domovi obnove, kuće će postati sastavni dio kapaciteta umirovljeničkih domova.

Županijsko naselje u Petrinji gradi se na dvije lokacije. U Ulici Ive Maline izgrađena je 41 stambena jedinica, ukupne površine 45 m 2 , a trenutno se ugrađuje stolarija i ovaj tjedan počinju obrtnički radovi. U Ulici Rudolfa Hercega izgrađeno je 16 stambenih jedinica, također ukupne površine 45 m 2 , u kojima ovaj tjedan počinje montaža namještaja. Na obje lokacije nalazit će se objekt za društvene namjene koje će kasnije koristiti korisnici domova za starije osobe.

Župan Ivan Celjak izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova na izgradnji županijskog naselja Petrinia.

„Novi Zakon o obnovi, koji je stupio na snagu krajem veljače ove godine, omogućio je Sisačko- moslavačkoj županiji izgradnju kuća za stambeno zbrinjavanje sugrađana koji su izgubili svoje domove u potresu. U kratkom roku smo proveli postupak javne nabave, napravili projekt i krenuli s izgradnjom kuća i očekujemo useljavanje naših sugrađana tijekom listopada ove godine. Županijsko naselje u Ulici R. Hercega nalazi se u blizini bolnice i zgrade koju obnavljamo koja će u budućnosti biti Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a blizu je i naš centar Natura SMŽ“, istaknuo je župan Celjak.

Osim u Petrinji, Sisačko-moslavačka županija gradi i županijsko naselju Banovi dvori u Glini gdje su izgrađene 74 kuće, od kojih je njih 30 namješteno i spremno za useljenje koje se također očekuje u listopadu ove godine.

„U nepunih osam mjeseci izgradili smo 131 kuću u Glini i Petrinji i time pokazali da naši sugrađani mogu računati na ovu županijsku upravu. Dat ćemo sve od sebe kako bi našim sugrađanima omogućili kvalitetniji život“, dodao je župan.

Treće županijsko naselje nalazi se u Sisku na Zelenom brijegu gdje se ovaj tjedan betoniraju temelji na kojima će biti postavljeno 35 kuća i jedan objekt za društvene namjene.

U sva tri županijska naselja u Sisku, Petrinji i Glini bit će ukupno 166 stambenih jedinica, odnosno kuća u nizu, namijenjene osobama čiji su domovi stradali u potresu, a nakon što se njihovi domovi obnove, kuće će postati sastavni dio kapaciteta umirovljeničkih domova. Time će one biti dugoročno iskorištene, a ovakav primjer izgradnje županijskih naselja, koje će prvo koristiti stradalnici potresa, a nakon toga umirovljenici i osobe starije životne dobi, jedinstven je projekt na području cijele Hrvatske.

Na inicijativu Sisačko-moslavačke županije gradi se i 36 višestambenih zgrada. Državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić istaknuo je kako je podignuta dinamika izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća u sklopu organizirane obnove koju provodi država, ali i izgradnja višestambenih zgrada koje se financiraju iz državnog proračuna.

“Na području grada Siska raspisana je javna nabava za izvođenje radova za 6 višestambenih zgrada u Capraškoj ulici. Do kraja ove kalendarske godine očekujemo sukcesivno raspisivanje javne nabavu za izvođenje radova za svih 36 zgrada koje su u planu izgradnje na području Sisačko-moslavačke županije. Kada tome pribrojimo 20 zgrada koje su trenutno u izgradnji financirane iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije na području cijele županije imat ćemo oko 1000 novih stanova“, rekao je Orlić.

Uz te planirane, sredinom listopada bit će gotovo 8 višestambenih zgrada na području grada Petrinje sa 128 stanova te komunalna infrastruktura i okoliš te u Glini 4 višestambene zgrade s 52 stana koje se grade iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije EU te su namijenjene za državno stambeno zbrinjavanje, no i u njima će biti omogućen privremeni boravak onih stradalnika u potresu kojima je oštećena privatna nekretnina.

Zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje Ivan Prskalo rekao je kako je ovo povratak života u Petrinju te je izrazio zadovoljstvo što će sve osobe koje su bile u kontejnerima, dobiti moderan i prekrasno uređen smještaj s vrhunskim standardom.

Sisačko-moslavačka županija objavila je i Javni poziv za dodjelu stambenih jedinica na privremeno korištenje na području Gline i Petrinje koji je otvoren do 25. rujna i nalazi se na web stranici www.smz.hr

- Marketing -

Možda vas zanima...

MORH raspisao javni poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola

Ministarstvo obrane dodijelit će do 500 stipendija redovitim učenicima...

Ljetni gaming kamp za djecu u Novskoj ponovno u srpnju i kolovozu

Ove ljetne praznike, Poduzetnički inkubator PISMO poweredby A1 ponovno...

Ukoliko ne bude žalbi, Strabag će rušiti staru i graditi novu zgradu u Ulici HNP!

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je...

U Sisku održana dvodnevna konferencija „Zelena i ruralna SMŽ“

U Sisku je održana dvodnevna konferencija „Zelena i ruralna...