14 C
Sisak
Nedjelja, 19 svibnja, 2024

MOST SMŽ: Zrinsku goru proglasiti regionalnim i geoparkom

Datum:

Marketing

Održan je sastanak predstavnika Udruge Zrinska gora i MOST-a Sisačko moslavačke županije s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Uprave za zaštitu prirode, u cilju dogovora oko zajedničkih aktivnosti povodom proglašenja Zrinske gore regionalnim parkom.

Predstavnik Udruge Vladimir Demetrović i predstavnici MOST-a SMŽ Milan Brigljević i Petar Ćosić upoznali su predstavnike Ministarstva i Uprave s inicijativom Udruge za proglašenje Zrinske gore regionalnim parkom. Od strane Ministarstva i Uprave su sudjelovali pomoćnik ministra Igor Kreitmeyer, Marija Brajković zadužena za procese zaštite i Mario Josić, zadužen za EU projekte.

Zrinska gora je prepoznatljiva krajobrazna cjelina južnog područja Sisačko-moslavačke županije i sa svojim geografskim, prirodnim i kulturno-povijesnim karakteristikama, predstavlja izuzetnu vrijednost koju skupina stručnjaka i znanstvenika okupljena oko Udruge Zrinska gora već duže vrijeme pokušavaju službeno zaštititi i valorizirati po principima održivog razvoja.

Najveću prirodnu vrijednost ovog područja predstavljaju šume, posebno kestenove šume, no i mnoge endemske biljne i životinjske vrste.

Zrinsku goru također odlikuje bogata geološka baština  kao što je najstariji rudnik željeza, geotermalni izvori te mnogobrojni fosilni ostaci, između ostalih mamuta, pranosoroga i praslona.

Valja spomenuti i veliku kulturno-povijesnu baštinu.

Najveći dio građe je sakupljen i objavljen uz veliko zalaganje profesora Mate Bućara u knjizi Zrinska gora, koja je temelj na kojem će se graditi postupak zaštite Zrinske gore.

Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Uprave  za zaštitu prirode, izrazili su zadovoljstvo s inicijativom, kao i spremnost da se zajednički u suradnji s Sisačko-moslavačkom županijom pristupi aktivnostima u cilju proglašenja Zrinske gore regionalnim parkom.

Most SMŽ podržava inicijativu i smatra da su realne šanse proglašenje Zrinske gore zaštićenim područjem ne samo regionalnim već i geoparkom. Postoje svi elementi da se ovaj prostor može zaštititi.  Zbog toga očekujemo od Sisačko-moslavačke županije aktivniju ulogu u smislu donošena konkretnih odluka na Skupštini kako bi što prije započeo je postupak proglašenja Zrinske gore zaštićenim područjem.

Zaštita u kategoriji regionalnog parka omogućit će očuvanje navedenih vrijednosti masiva Zrinske gore i otvoriti novu perspektivu održivog razvoja kroz dopuštanje odgovarajućih gospodarskih aktivnosti i svih vidova rekreacije i turizma.

Zrinska gora ima također nekoliko geološki ili geomorfološki važnih mjesta interesantnih široj zajednici, a proglašenjem geoparkom ovo područje bi postalo dio europske i svjetske UNESCO-ve mreže geoparkova čiji su glavni ciljevi zaštita, edukacija i održivi razvoj.

Glavni način poticanja ekonomije i održivog razvoja parkova je kroz geoturizam. Geoparkovi svojim aktivnostima privlače veći broj posjetitelja i omogućuju pokretanje različitih proizvodnih i uslužnih djelatnosti koje doprinose socio-ekonomskom razvoju zajednice.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Udruge Pomak predstavlja “Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“ i besplatnu pravnu pomoć

"Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“ udruge Pomak potreban je alat...

Glumac Marko Cindrić trči humanitarni ultramaraton od Zagreba do Siska

Hrvatski kazališni i filmski glumac Marko Cindrić trčati će...

U Saboru traže podršku za izgradnju sustava navodnjavanja u Velikoj Ludini – prijeti propast projekta

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, održala...

Obilježena 33. obljetnica 2. gardijske brigade i bojne Gromovi

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji je 15....