15 C
Sisak
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Dokazali potencijal u konkurenciji najboljih

Datum:

Marketing

Sisački plivači i plivačice na Prvenstvu Hrvatske u plivanju osvojili su 6 naslova prvaka, 10 titula doprvaka i 9 brončanih medalja.

Neki od osvajača dobili su poziv za plivački četveroboj, Susret mladih reprezentacija Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojemu će Plivački klub Sisak Janaf biti domaćini na bazenu ŠRC Sisak 11. i 12. 04. 2015. godine. Boje reprezentacije Hrvatske na ovom natjecanju branit će od sisačkih plivačica Ema Šarar i Lea Peternel, dok će plivače zastupati Matija Luka Rafaj i Stefan Brnad.

Proteklog vikenda u Rijeci (Rijeka, 19. – 22. 03. 2015.) održavalo se Prvenstvo Hrvatske u plivanju. Na tom natjecanju pravo nastupa imaju samo oni natjecatelji koji su ostvarili kvalifikacijske norme propisane od Hrvatskog plivačkog saveza. Dakle, na 50-metarskom plivalištu na Kantridi okupile su se sve najbolje plivačice i plivači iz Hrvatske.
Natjecanja su počela u četvrtak u 17 sati utrkama na 800 i 1500 metara slobodnim stilom, u ženskoj i muškoj konkurenciji, a zatim su se nastavila u petak, subotu i nedjelju standardnim programom jutarnjih kvalifikacija i popodnevnih finala.
Iz PK Sisak Janaf na natjecanju je nastupilo 30 plivačica i plivača u pratnji trenera Marka Milatovića, Hrvoja Petrovića i Lidije Franić. Osvojeno je ukupno 25 medalja, od čega 6 zlatnih, 10 srebrnih i 9 brončanih. U ukupnom poretku klubova, znatno pomlađena ekipa plivačica PK Sisak Janaf osvojila je 8. mjesto u konkurenciji 24 kluba, dok su plivači fantastiči 6. u konkurenciji 30 klubova.
Plivačice PK Sisak JANAF svojim su nastupom na Prvenstvu Hrvatske opravdale sva očekivanja. Najuspješnije plivačice PK Sisak Janaf prema broju osvojenih medalja bile su Ema Šarar i Lea Peternel. Obje su osvajale odličja u svakoj individualnoj disciplini u kojoj su nastupile.
Ema Šarar okitila se svojim prvim seniorskim zlatom i naslovom prvakinje Hrvatske u disciplini 100 metara leđno, preuzevši time primat u ovoj disciplini od najbolje hrvatske plivačice, legendarne Sanje Jovanović. Okitila se Ema još i seniorskim srebrom na 50 leđno, ovaj puta iza već spomenute Sanje, te broncom na 50 slobodno. U konkurenciji mlađih seniorki, plivačica do 23 godine, u svojim leđnim disciplinama, Ema je bila uvjerljivo najbolja, dok je na 50 metara slobodno osvojila srebrno odličje.
Lea Peternel je u konkurenciji mlađih seniorki doplivala do srebra u svim dionicama prsnog stila: 50, 100 i 200 metara, te osvojila medalju istog sjaja u disciplini 200 metara mješovitim stilom.
Također treba istaknuti naše mlade plivačice, plivačice koje tek stasaju, ali brzo napreduju i svakim svojim nastupom najavljuju svijetlu budućnost (već tradicionalno uspješnog) ženskog plivanja u PK Sisak Janaf. Iz utrke u utrku u kojima su nastupile, postavljale su osobne rekorde te potvrdile pravilo da predan i kvalitetan višemjesečni rad mora dati rezultate. Bez obzira što su (većina) njih tek ulazno godište u konkurenciji mlađih juniorki (što znači da su plivale u konkurenciji godinu dana starijih plivačica), redom su ostvarivale rezultate koji su im omogučavali nastup u finalnim utrkama, a najčešće i vrlo blizu postolja. Svojim izvrsnim rezultatima, uz još uloženog truda i rada najavljuju borbu i berbu medalja dogodine.
Nika Pancirov nastupala je u finalnim utrkama na 100, 200 i 400 metara slobodno, te na 100 metara delfin. Matea Gavranović izborila je finale na 50 i 200 metara prsno. Korina Vidović plasirala se u finale u disciplini 200 metara leđno. Paulina Kušan izborila je finalne utrke u svojoj delfin tehnici, na dionicama 100 i 200 metara. Iste dionice ali leđnim stilom u finalima je plivala Morena Polanec. Nola Brnad je izborila čak šetiri finalne utrke, 100 i 200 metara prsno, te 200 i 400 metara mješovito. Petra Golem doplivala je do finala na 200 metara delfin i 400 metara mješovito, Laura Radić izborila je finala na 100 i 200 metara leđno, Vanessa Vukić na 200 metara mješovito i 100 metara slobodno, dok je Saša Podrić bila vrlo blizu finala na 100 i 200 metara leđnim stilom.
Najveće pohvale osim za osobne rekorde u individualnim disciplinama djevojke zaslužuju i za nastup u štafetnim utrkama, u kojima su doslovno ostavile svoj zadnji atom snage u borbi za klupske boje, i to sve u motivirajućoj atmosferi prožetoj timskim duhom i zajedništvom, s navijački raspoloženom publikom.
U muškoj konkurenciji, najuspješniji plivač PK Sisak Janaf bio je Matija Luka Rafaj, okitivši se brončanom medaljom u seniorskoj i mlađe seniorskoj konkurenciji u utrci na 1500 metara, dok je u istoj disciplini u konkurenciji juniora osvojio srebrnu medalju. Matija Luka je u disciplini 400 metara slobodnim stilom doplivao do brončane medalje u konkurenciji juniora, ukupno svoje četvrte medalje na ovom natjecanju.
Stefan Brnad u disciplini 1500 metara slobodno drugi mlađi junior u Hrvatskoj, dok je na 400 metara mješovitim stilom u istoj konkurenciji mlađih juniora osvojio brončano odličje.
Matija Lukić je u utrci na 50 metara prsnom tehnikom osvojio brončano odličje u konkurenciji juniora, a na 100 metara prsno otplivao je najbolje osobno vrijeme, ali je izgubio medalju za 10 stotinki. Nastupom na prvenstvu potvrdio je svoju vrijednost i status u toj konkurenciji.
Osim spomenutih osvajača medalja, posebno su se još istaknuli Karlo Grabić na 50 i 100 metara leđno, Josip Budimski na 50 metara leptir i 100 metara slobodno, dok je Aldin Botonjić na 50 metara slobodno bio nadomak medalji, a na 100 metara slobodno te 200 metara mješovito značajno popravio svoj najbolji rezultat.
Na natjecanju su još nastupili Daniel Lalić, Domagoj Malić, Marin Jelekovac, Fran Senčar, Karlo Gavranović i Matija Jurišić. Daniel Lalić, najveća uzdanica u muškoj konkurenciji nije uspio ponoviti rezultate sa prošlogodišnjih Prvenstava Hrvatske, kada se kitio medaljama u seniorskoj i mlađe seniorskoj konkurenciji, dok su Matiju Jurišića i Marina Jelekovca ozljede spriječile za ostvarivanje boljih plasmana. Domagoj Malić, Fran Senčar i Karlo Gavranović iz utrke u utrku popravljali su svoja najbolja vremena, ali u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima.
U štafetnim utrkama, muške juniorske (Grabić, Lukić, Rafaj, Budimski) i mlađe juniorske štafete (Gavranović, Brnad, Senčar, Btonjić) plivale su u skladu sa svojim najboljim vremenima, do zadnjih metara bili su u borbi za medalje, koje su im na žalost izmicale, ali borbenost, bodrenje i duh zajedništva koji su ispoljavali u tim prilikama bio je vrjedniji od rezultata i medalja.


U najmlađoj dobnoj kategoriji, onoj kadetskoj, na Prvenstvu Hrvatske u pratnji trenera Hrvoja Petrovića nastupilo je pet plivačica; Tea Lužaić, Paula Lončarević, Maja Sigur, Monika Malović i Jana Pavičić, te jedan plivač, Lovro Olah.
Sve plivačice i plivači gotovo u pravilu su popravljali svoje najbolje rezultate u svim disciplinama u kojima su nastupili, a u disciplinama gdje to nije bio slučaj, razlozi su bili sportsko neiskustvo i umor uzrokovan četverodnevnim natjecanjem.
Izvrsne rezultate postigli su Tea Lužaić, prvakinja Hrvatske u kadetskoj konkurenciji u tri discipline; 100 i 200 metara delfin, te 400 metara slobodnim stilom.
Uz nju se u pojedinačnoj konkurenciji istaknula Paula Lončarević koja je u konkurenciji godinu dana starijih natjecateljica osvajala brončane medalje na 400 i 800 metara slobodno.
Štafete 4×100 i 4×200 metara slobodno (Paula Lončarević, Monika Malović, Maja Sigur, Tea Lužaić) osvojile su srebrnu medalju, dok je štafeta 4×100 metara mješovitim načinom (Maja Sigur, Jana Pavičić, Tea Lužaić, Paula Lončarević) osvojila 3. mjesto i brončanu medalju.
Treneri su jednoglasni u ocjeni da je, ukupno gledajući, natjecanje bilo uspješno, da su rezultati očekivani i uglavnom dobri, da klub po prvi puta u klupskoj povijesti ima potencijal i u muškoj i u ženskoj ekipi, a da je kvalitetan rad i zalaganje kako plivača, tako i trenera jedini jamac napretka i budućeg uspjeha.

D.P.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Uspješan vikend za sisačke atletičare i atletičarke

Iza sisačkih atletičarki i atletičara je jedan izuzetno uspješan...

Noa Baiutti osvojio zlato u kickboxingu

27. travnja 2024. u Glini je održan tradicionalni Glina...

Odličan nastup karatista Kondure

Dana 27.04.2024.godine, karatisti Kondure nastupili su na turniru „18...

Važna pobjeda rukometaša Siska

Rukometaši Siska uvjerljivo su pobijedili drugu momčad hrvatskog doprvaka,...