4 C
Sisak
Petak, 19 travnja, 2024

Dokazali potencijal u konkurenciji najboljih

Datum:

Marketing

Sisački plivači i plivačice na Prvenstvu Hrvatske u plivanju osvojili su 6 naslova prvaka, 10 titula doprvaka i 9 brončanih medalja.

Neki od osvajača dobili su poziv za plivački četveroboj, Susret mladih reprezentacija Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojemu će Plivački klub Sisak Janaf biti domaćini na bazenu ŠRC Sisak 11. i 12. 04. 2015. godine. Boje reprezentacije Hrvatske na ovom natjecanju branit će od sisačkih plivačica Ema Šarar i Lea Peternel, dok će plivače zastupati Matija Luka Rafaj i Stefan Brnad.

Proteklog vikenda u Rijeci (Rijeka, 19. – 22. 03. 2015.) održavalo se Prvenstvo Hrvatske u plivanju. Na tom natjecanju pravo nastupa imaju samo oni natjecatelji koji su ostvarili kvalifikacijske norme propisane od Hrvatskog plivačkog saveza. Dakle, na 50-metarskom plivalištu na Kantridi okupile su se sve najbolje plivačice i plivači iz Hrvatske.
Natjecanja su počela u četvrtak u 17 sati utrkama na 800 i 1500 metara slobodnim stilom, u ženskoj i muškoj konkurenciji, a zatim su se nastavila u petak, subotu i nedjelju standardnim programom jutarnjih kvalifikacija i popodnevnih finala.
Iz PK Sisak Janaf na natjecanju je nastupilo 30 plivačica i plivača u pratnji trenera Marka Milatovića, Hrvoja Petrovića i Lidije Franić. Osvojeno je ukupno 25 medalja, od čega 6 zlatnih, 10 srebrnih i 9 brončanih. U ukupnom poretku klubova, znatno pomlađena ekipa plivačica PK Sisak Janaf osvojila je 8. mjesto u konkurenciji 24 kluba, dok su plivači fantastiči 6. u konkurenciji 30 klubova.
Plivačice PK Sisak JANAF svojim su nastupom na Prvenstvu Hrvatske opravdale sva očekivanja. Najuspješnije plivačice PK Sisak Janaf prema broju osvojenih medalja bile su Ema Šarar i Lea Peternel. Obje su osvajale odličja u svakoj individualnoj disciplini u kojoj su nastupile.
Ema Šarar okitila se svojim prvim seniorskim zlatom i naslovom prvakinje Hrvatske u disciplini 100 metara leđno, preuzevši time primat u ovoj disciplini od najbolje hrvatske plivačice, legendarne Sanje Jovanović. Okitila se Ema još i seniorskim srebrom na 50 leđno, ovaj puta iza već spomenute Sanje, te broncom na 50 slobodno. U konkurenciji mlađih seniorki, plivačica do 23 godine, u svojim leđnim disciplinama, Ema je bila uvjerljivo najbolja, dok je na 50 metara slobodno osvojila srebrno odličje.
Lea Peternel je u konkurenciji mlađih seniorki doplivala do srebra u svim dionicama prsnog stila: 50, 100 i 200 metara, te osvojila medalju istog sjaja u disciplini 200 metara mješovitim stilom.
Također treba istaknuti naše mlade plivačice, plivačice koje tek stasaju, ali brzo napreduju i svakim svojim nastupom najavljuju svijetlu budućnost (već tradicionalno uspješnog) ženskog plivanja u PK Sisak Janaf. Iz utrke u utrku u kojima su nastupile, postavljale su osobne rekorde te potvrdile pravilo da predan i kvalitetan višemjesečni rad mora dati rezultate. Bez obzira što su (većina) njih tek ulazno godište u konkurenciji mlađih juniorki (što znači da su plivale u konkurenciji godinu dana starijih plivačica), redom su ostvarivale rezultate koji su im omogučavali nastup u finalnim utrkama, a najčešće i vrlo blizu postolja. Svojim izvrsnim rezultatima, uz još uloženog truda i rada najavljuju borbu i berbu medalja dogodine.
Nika Pancirov nastupala je u finalnim utrkama na 100, 200 i 400 metara slobodno, te na 100 metara delfin. Matea Gavranović izborila je finale na 50 i 200 metara prsno. Korina Vidović plasirala se u finale u disciplini 200 metara leđno. Paulina Kušan izborila je finalne utrke u svojoj delfin tehnici, na dionicama 100 i 200 metara. Iste dionice ali leđnim stilom u finalima je plivala Morena Polanec. Nola Brnad je izborila čak šetiri finalne utrke, 100 i 200 metara prsno, te 200 i 400 metara mješovito. Petra Golem doplivala je do finala na 200 metara delfin i 400 metara mješovito, Laura Radić izborila je finala na 100 i 200 metara leđno, Vanessa Vukić na 200 metara mješovito i 100 metara slobodno, dok je Saša Podrić bila vrlo blizu finala na 100 i 200 metara leđnim stilom.
Najveće pohvale osim za osobne rekorde u individualnim disciplinama djevojke zaslužuju i za nastup u štafetnim utrkama, u kojima su doslovno ostavile svoj zadnji atom snage u borbi za klupske boje, i to sve u motivirajućoj atmosferi prožetoj timskim duhom i zajedništvom, s navijački raspoloženom publikom.
U muškoj konkurenciji, najuspješniji plivač PK Sisak Janaf bio je Matija Luka Rafaj, okitivši se brončanom medaljom u seniorskoj i mlađe seniorskoj konkurenciji u utrci na 1500 metara, dok je u istoj disciplini u konkurenciji juniora osvojio srebrnu medalju. Matija Luka je u disciplini 400 metara slobodnim stilom doplivao do brončane medalje u konkurenciji juniora, ukupno svoje četvrte medalje na ovom natjecanju.
Stefan Brnad u disciplini 1500 metara slobodno drugi mlađi junior u Hrvatskoj, dok je na 400 metara mješovitim stilom u istoj konkurenciji mlađih juniora osvojio brončano odličje.
Matija Lukić je u utrci na 50 metara prsnom tehnikom osvojio brončano odličje u konkurenciji juniora, a na 100 metara prsno otplivao je najbolje osobno vrijeme, ali je izgubio medalju za 10 stotinki. Nastupom na prvenstvu potvrdio je svoju vrijednost i status u toj konkurenciji.
Osim spomenutih osvajača medalja, posebno su se još istaknuli Karlo Grabić na 50 i 100 metara leđno, Josip Budimski na 50 metara leptir i 100 metara slobodno, dok je Aldin Botonjić na 50 metara slobodno bio nadomak medalji, a na 100 metara slobodno te 200 metara mješovito značajno popravio svoj najbolji rezultat.
Na natjecanju su još nastupili Daniel Lalić, Domagoj Malić, Marin Jelekovac, Fran Senčar, Karlo Gavranović i Matija Jurišić. Daniel Lalić, najveća uzdanica u muškoj konkurenciji nije uspio ponoviti rezultate sa prošlogodišnjih Prvenstava Hrvatske, kada se kitio medaljama u seniorskoj i mlađe seniorskoj konkurenciji, dok su Matiju Jurišića i Marina Jelekovca ozljede spriječile za ostvarivanje boljih plasmana. Domagoj Malić, Fran Senčar i Karlo Gavranović iz utrke u utrku popravljali su svoja najbolja vremena, ali u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima.
U štafetnim utrkama, muške juniorske (Grabić, Lukić, Rafaj, Budimski) i mlađe juniorske štafete (Gavranović, Brnad, Senčar, Btonjić) plivale su u skladu sa svojim najboljim vremenima, do zadnjih metara bili su u borbi za medalje, koje su im na žalost izmicale, ali borbenost, bodrenje i duh zajedništva koji su ispoljavali u tim prilikama bio je vrjedniji od rezultata i medalja.


U najmlađoj dobnoj kategoriji, onoj kadetskoj, na Prvenstvu Hrvatske u pratnji trenera Hrvoja Petrovića nastupilo je pet plivačica; Tea Lužaić, Paula Lončarević, Maja Sigur, Monika Malović i Jana Pavičić, te jedan plivač, Lovro Olah.
Sve plivačice i plivači gotovo u pravilu su popravljali svoje najbolje rezultate u svim disciplinama u kojima su nastupili, a u disciplinama gdje to nije bio slučaj, razlozi su bili sportsko neiskustvo i umor uzrokovan četverodnevnim natjecanjem.
Izvrsne rezultate postigli su Tea Lužaić, prvakinja Hrvatske u kadetskoj konkurenciji u tri discipline; 100 i 200 metara delfin, te 400 metara slobodnim stilom.
Uz nju se u pojedinačnoj konkurenciji istaknula Paula Lončarević koja je u konkurenciji godinu dana starijih natjecateljica osvajala brončane medalje na 400 i 800 metara slobodno.
Štafete 4×100 i 4×200 metara slobodno (Paula Lončarević, Monika Malović, Maja Sigur, Tea Lužaić) osvojile su srebrnu medalju, dok je štafeta 4×100 metara mješovitim načinom (Maja Sigur, Jana Pavičić, Tea Lužaić, Paula Lončarević) osvojila 3. mjesto i brončanu medalju.
Treneri su jednoglasni u ocjeni da je, ukupno gledajući, natjecanje bilo uspješno, da su rezultati očekivani i uglavnom dobri, da klub po prvi puta u klupskoj povijesti ima potencijal i u muškoj i u ženskoj ekipi, a da je kvalitetan rad i zalaganje kako plivača, tako i trenera jedini jamac napretka i budućeg uspjeha.

D.P.

Možda vas zanima...

RUKOMET: Momčad U13 slavila protiv aktualnog prvaka države

Ovog je vikenda, u 4.kolu Lige za prvaka, momčad...

Rezultati 1. i 2. županijske nogometne lige

ŽNL - rezultati 19. kola Kolo Datum/vrijeme Mjesto Utakmica Rezultat Status   19 14.04.2024 17:00 Voloder NK Voloder -...

Uspješan nastup kickboxera sisačke Croatie na Prvenstvu Hrvatske u Zadru

U subotu, 6. travnja 2024. god., u sportskoj dvorani...

RUKOMET: U Sisak u subotu stiže ekipa Vidovca

23. kolo 1.HRL sjever u Sisak dovodi neugodnog protivnika,...