11 C
Sisak
Subota, 18 svibnja, 2024

U Lekeniku se gradi jedna od najmodernijih farmi pilića u Europi

Datum:

Marketing

U izgradnju farme bit će uloženo preko 500 milijuna eura, a zapošljavat će 3.500 ljudi 

U finalnoj je fazi početak gradnje jedne od najmodernijih farmi pilića u Europi. Riječ je o sveobuhvatnom projektu kružnog gospodarstva koji obuhvaća procese proizvodnje hrane za perad, valionicu, uzgoj i preradu mesa. 

Petrinja Chicken Company je s realizacijom projekta započela još 2019. godine, no zbog pandemije COVID-19 bili su primorani zaustaviti projekt koji su potom nastavili razvijati od 2021. godine.

U izgradnju ove moderne farme u Lekeniku bit će uloženo preko 500 milijuna, a godišnji kapacitet proizvodnje dostizat će 150 tisuća tona pilećeg mesa (94 milijuna komada pilića godišnje) na ukupnoj površini proizvodnih pogona od 350 hektara, koja uključuje i tvornicu stočne hrane kapaciteta 60 t/dan.

Petrinja Chicken Company realizacijom projekta svrstat će se među jedne od najvećih poslodavaca s obzirom na to da trenutno na projektu već radi 50 stručnjaka, a u planu je i zapošljavanje 3500 radnika, primarno iz Hrvatske, odnosno iz Sisačko-moslavačke županije.

Zašto Sisačko-moslavačka županija?

Sisačko-moslavačka županija nalazi se u srcu Hrvatske, što je povoljna lokacija za pristup europskim tržištima, a Petrinja Chicken Company će osim za hrvatsko tržište izvoziti proizvode i na europsko, azijsko i američko tržište. Ovo područje ima veliki potencijal za gospodarski rast i razvoj.

Lokalne vlasti i uprava Sisačko-moslavačke županije mogu pružiti potporu investitorima u obliku povoljnog poslovnog okruženja, poreznih olakšica, subvencija ili drugih poticaja. Ovakva potpora može biti privlačna za investitore koji traže sigurnost i podršku u svom poslovanju.

Dok smo birali lokaciju projekta, vodili smo se baš time. Naime, cilj nam je bio realizirati projekt u dijelu Hrvatske kojem su benefiti ovog projekta lokalnom stanovništvu najpotrebniji. 

Andrii Matiukha
Andrii Matiukha

“Lekenik je odabran kao lokacija nove investicije, upravo zbog susretljivosti i proaktivnosti lokalne uprave. Posebnu zahvalnost bismo htjeli izraziti županu Celjaku i dožupanu Juriću, kao i načelniku općine Lekenik gospodinu Peroviću, načelniku općine Topusko gospodinu Kuzmiću te gradonačelnici grada Petrinje gospođi Komes i gradonačelnici grada Siska gospođi Ikić Baniček“, naglasio je Andrii Matiukha, investitor projekta.

Svjesni svih izazova, tvrtka je na vrijeme odlučila osigurati i smještaj svojim zaposlenicima i njihovim obiteljima. Tako projekt farme pilića prati i izgradnja višestambene zgrade kapaciteta za 800 ljudi čime su sigurni da će privući mlade hrvatske stručnjake i pružiti im priliku da ostanu u Hrvatskoj.Među ostalima, zapošljavat će se i inženjeri i tehnolozi koji će biti dio odjela za istraživanje i razvoj i laboratorija. Planirana neto prosječna plaća na razini kompanije iznosit će oko 1.238,00 eura.

U planu je i program stipendiranja nadarenih učenika u lokalnim školama, kao i program stipendiranja studenata. Potaknuti njihovom otvorenošću i dobrodošlicom, Petrinja Chicken Company će se uključiti i u lokalnu zajednicu,  podrškom lokalnim sportskim klubovima, turističkim manifestacijama i udrugama. 

U ovoj „from farm to fork“vode se najvišim ESG standardima 

Riječ je o farmi kružnog gospodarstva s maksimalnom iskoristivošću otpada i minimalnim utjecajem na okoliš, a koristit će najsuvremeniju praksu, kao što su fermentacija, bioplin i solarni paneli.

Petrinja Chicken Company jedna je od onih kompanija koje u praksi provede zelenu tranziciju i održivost proizvodnje, u tome smislu unutar projekta značajan dio odnosi se na ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE) u iznosu od 15 milijuna eura.

“Moderno peradarstvo danas uključuje istraživanja, a time i kontinuirani razvoj procesa kojima konačni proizvod zadovoljava sve potrebe današnjih kupaca. Inovacije i tehnološki napredak u ovoj industriji su trenutno u zamahu i to je bio i motiv ove značajne investicije“, ističu u Petrinja Chicken Company.

Sve značajnija ESG dimenzija u poslovanju i izvještavanju, uz podršku relevantnih internacionalnih revizorskih tvrtki implementirana je u procese tvrtke, s posebnim naglaskom na komponentu utjecaja na okoliš, što je i razumljivo s obzirom na činjenicu da se tu radi o velikom prehrambenom kompleksu.

Projekt je trenutno u aktivnoj fazi projektiranja i ishođenja dozvola. Početak izgradnje planiran je za prvi kvartal 2024. godine, dok će puštanje u pogon biti krajem 2025. godine.

“Petrinja Chicken Company je inovativna kompanija koja se ističe primjenom najmodernijih tehnologija izgradnje i ugradnjom visokoefikasne opreme renomiranih svjetskih proizvođača. Uz to, kompanija aktivno doprinosi zaštiti okoliša osiguravajući niske razine emisija GHG (stakleničkih plinova) u skladu s EU regulativom“, zaključuje Andrii Matiukha.

Bez sumnje radi se o najznačajnijoj investiciji u novije vrijeme u Hrvatskoj, koja će utjecati, kako na lokalnu ekonomiju, tako i na nacionalnu.

(promo tekst)

Ostale novosti

Udruge Pomak predstavlja “Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“ i besplatnu pravnu pomoć

"Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“ udruge Pomak potreban je alat...

Glumac Marko Cindrić trči humanitarni ultramaraton od Zagreba do Siska

Hrvatski kazališni i filmski glumac Marko Cindrić trčati će...

U Saboru traže podršku za izgradnju sustava navodnjavanja u Velikoj Ludini – prijeti propast projekta

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, održala...

Obilježena 33. obljetnica 2. gardijske brigade i bojne Gromovi

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji je 15....
Marketing
Marketing