19 C
Sisak
Srijeda, 1 svibnja, 2024

Kolumna “S onu stranu pameti” – Možemo biti siromašni ali ne i „prljavi“!

Datum:

Marketing

Kolumna mr.sc. Bore Mioča pod nazivom “S onu stranu pameti”

Možemo biti siromašni ali ne i „prljavi“!

Odgovornost svih u javnom sektoru, za korektno trošenje  proračunskog novca, nije samo moralna disciplina. Potreba za novim ustrojem trgovačkih društava u vlasništvu grada od ekonomskog pitanja postalo je nužnost. Niti jedan sustav ne može polučiti dobre rezultate ukoliko nije svjestan svojih slabih „karika“, ali i spreman posložiti ih na mjesta gdje će njihova granica sposobnosti biti u funkciji napretka.

Stoga svaki dan u odgađanju i nedonošenju kvalitetnih odluka, je izgubljen dan ali i potrošen povjereni novac. Količinom novca u proračunu vraćamo se u 2005 godinu, nešto malo iznad. To nam govori da su  mogućnosti znatno limitirane. Moraju se osigurati plaće i rad u prvoj brzini, u nadi da će potrošnja biti kontrolirana i mala.  Sve što se prikupi pojest će se, potrošit ćemo pet sljedećih godina, odgodit razvoj za deset. To je  jedna, vrlo izgledna, perspektiva.

Kad promatramo komunalni sustav u cijelosti, nikako kroz leće pojedinačnih, grupnih i kojekakvih interesnih skupina, vidimo ogromnu količinu „želja“, ali kroz maglu i nešto realnih potreba i mogućnosti koje dobar tim lako pretvori u izvedive projekte.

Dakle, novi ustroj!

Znači li to da novi ustroj donosi uštede koje mogu inicirati nove projekte? Da, upravo to. No to je bilo predočeno i prethodnom „sazivu gradske vlasti“, ali „niti su čuli, niti su vidjeli, niti su znali“, ili je pak bilo bitno imati devet direktora,i isto toliko financija,nabava, kao i svih ostalih „štapskih i prištapskih jedinica“. Tako je bilo.

Nitko, čast pojedincima, nikada nije ulazio u politiku ili partiju na ovim našim prostorima, a da nije očekivao osobnu korist i to što više u što manje vremena, jer mandat traje samo četiri godine. Ako se posreći još četiri ili više, to su tumačili svojom iznimnom „kvalitetom“ potpomognuto božjom voljom. Da nije tako, kako se onda može opravdati činjenica da na 591 zaposlenog (2009 godina), 346 djelatnika jesu „djelatni“. Svi ostali čine „nadogradnju“ . Tom brojkom „umnih glava“ ne može se podičiti ni NASA. Lako je „buljit“ u svemir, treba potrošiti transfere i „umiti“ grad, a On ne zna se jeli širi ili duži.

Što je to- Projekt SI-KOM ?

Projekt daje neovisnu analizu poslovanja trgovačkih društava u vlasništvu Grada za period od deset godina od 2000-2009. On sadržava analizu rada svakog pojedinačnog društva ali i prijedlog novog ustroja i financijske efekte. To nije holding, to je jedno društvo, jedan račun,financije, komercijala, nadzor i sve ostalo u skladu s zakonom i propisima.

Nulti uvjet novog ustroja podrazumijeva korektan, racionalan, socijalno osjetljiv princip, jednom riječju vođenje poslovanja u maniri „dobrog gospodara“. Novo društvo organizacijski i tehnički osigurava kvalitetno obavljanje svih komunalnih djelatnosti na višoj razini jer omogućava i nužna pomicanja „ljudskih potencijala“ u okvirima struke , obrazovanja i vještina. Znači li to da bi po potrebi „iznimnog“ rasta trave, napada komaraca, prašine i ostalih „neprijatelja“, mogli pojačati svoje redove? Da i to. No i jednu, pravnu službu,komercijalu i nabavu od toaletnog papira do „osobnog“ računala.  I na kraju direktno vođenje društva, bez dodavača i kolektivne odgovornosti. Ma, ima i puno boljih sustava! Ima, samo gdje su? Idemo ih analizirati, „popljuvati“ ili pohvaliti. Ovaj je jedino, koliko ja znam, napisan, potpisan, i uvezan. Spreman na svaku vrstu analize i promjene u cilju boljeg sutra.

Ali, gdje će svi oni koji su lijepili plakate, slali poruke, vozili susjede, „nadzirali“ birače i što sve ne ? Pa nije sve bilo mukte, niti smo se tako dogovorili. Nu vidi, on bi jednog direktora, šta je tebi, ti nisi normalan? Odakle sad odjednom potreba za uštedama i projektima, neka, pomalo, stignemo, čemu žurba.

Kome je sad bitno da li ćemo imati drugu cijev za sigurnu opskrbu vodom, gubitke vode na evropskoj razini i postati regionalni lider u opskrbi vodom, organizirani javni prijevoz sukladno potrebama grada, definiranu razinu uređenosti grada, gospodarenje otpadom na višoj razini, osiguranu vjerodostojnost i ozbiljnost svakom potencijalnom ulagaču, iskorišten ogromni potencijal u broju stručnih djelatnika unutar sustava za razvoj i projekte te dugoročnu viziju  grada, i sve ostale projekte od jodne vode do mosta, veleučilišta,  opremljene poslovne zone i….., sve se može i sa ovakvim proračunom!
Ili je ipak nekom bitno?

P.S. Možda nekog nasmije.

Mali Ivica pita tatu što je politika.
Tata veli: “Evo, sad ću ja tebi lijepo objasniti.
Ja radim i dobivam novac za to i stoga sam ja kapitalist.
Tvoja majka troši moj novac, pa je ona Vlada.
Naša kućna pomoćnica je radnička klasa.
Svi imamo jedno zajedničko: tvoju dobrobit.
Ti si narod, a tvoj mali brat je naša budućnost.”
Mali Ivica je bio toliko pod dojmom ovog odgovora da cijelu noć nije mogao spavati.
Kasno u noći njegov brat počeo je plakati jer se bio pokakao, pa je mali Ivica otišao u roditeljsku sobu obavijestiti majku.
Majka je ondje spavala u krevetu sama, toliko čvrsto da nije ni čula bebu kako plače.
Onda je mali Ivica otišao u sobu kućne pomoćnice, gdje je našao nju i svojeg oca.
Oni su, pak toliko bili zaokupljeni svojim poslovima da nisu ni vidjeli malog Ivicu koji je na kraju odlučio vratiti se u sobu.
Idući dan tata pita Ivicu: “Onda, jesmo li naučili što je politika?”
Mali Ivica odgovori:
“Da! Kapitalizam iskorištava radničku klasu dok Vlada spava, nitko se ne osvrće na narod, a naša budućnost leži u govnima!

Zdravi i veseli bili!

mr.sc. Boro Mioč, dipl.ing.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Četverodnevnim programom slavi se 90. rođendan Starog mosta

Sisak će četverodnevnim programom proslaviti 90. rođendan svog simbola,...

Stanovnici Viktorovca dobili novi park za pse

Komunalac Sisak je u blizini Ulice Antuna Gustava Matoša...

U četvrtak 24-satni nadzor nepropisne uporabe mobitela u prometu

U četvrtak, 2. svibnja, na cijelom području Policijske uprave...

Odlučeno o dobitnicima priznanja Grada Siska – neki prijedlozi nisu prihvaćeni

Gradsko vijeće Grada Siska je u ponedjeljak na prijedlog...