-1 C
Sisak
Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Počelo suđenje Milankoviću i Bošnjaku

Datum:

Marketing

Vlado Milanković (50) i Drago Bošnjak (54), koji su okrivljeni za počinjenje ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Siska i Banovine tijekom ratnih 1991. i 1992. godine, pri čemu su 24 osobe ubijene, a još brojne protupravno privođene, zatvarane, mučene i zlostavljane, izjavili su u ponedjeljak na početku suđenja na Županijskom sudu u Osijeku da se ne osjećaju krivima za zločine koji im se stavljaju na teret, donosi Jutarnji list.

Time je nakon točno 11 mjeseci, koliko je proteklo od uhićenja Milankovića i Bošnjaka te generala Đure Brodarca kao prvoosumnjičenog za spomenute ratne zločine, počelo dugo očekivano suđenje vezano za ratne događaje u Sisku i na Banovini.

S obzirom da je Brodarac tri tjedna nakon uhićenja preminuo , protiv njega je postupak obustavljen, a Županijsko državno odvjetništvo optužnicu protiv Milankovića, kao ratnog donačelnika PU Sisak i Brodarčevog zamjenika te Bošnjaka kao pripadnika specijalne jedinice policije Vukovi, podiglo je u prosincu prošle godine.

Čitajući optužnicu državni odvjetnik Miroslav Kraljević iznio je brojne detalje o zločinima nad sisačkim Srbima, za što se Milankovića tereti po zapovjednoj odgovornosti, a Bošnjaka (na slici dolje) i kao sudionika u zlodjelima.

Pri tome je spomenuo i, vjerojatno najeksponiraniji “sisački slučaj“, ubojstvo mlade djevojke Ljubice Solar (19), koja je usmrćena u večernjim satima 17. rujna 1991. godine , a sada će i za njezinu smrt po zapovjednoj odgovornosti odgovarati Milanković. Bošnjaka se pak tereti da je predvodio skupinu “Vukova“ koja je od 24. do 26. kolovoza, usmrtila osmero osoba Na suđenju će biti saslušano gotovo 200 svjedoka, a obrana je uz, sada već stalne svjedoke za događanja iz tog doba, Ivana Jarnjaka, Ivana Vekića, Josipa Manolića i Antuna Tusa predložila i aktualnog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu.

On je, naime, prema riječima Bošnjakovog odvjetnika Domagoja Rešetera, u inkriminarano vrijeme bio pripadnik “Vukova“ te bi trebao imati saznanja o Bošnjaku, za kojeg Rešetar tvrdi da u vrijeme ubojstava koja mu se stavljaju na teret nije ni bio u Sisku.

Sud je odbio i Rešetarov, kao i zahtjev Milankovićevih odvjetnika Milenka Umičevića i Nataše Čučić, da se okrivljenike pusti da se brane sa slobode.

Marketing
Marketing
Marketing

Možda vas zanima...

Umro je Marijan Glavnik

Sisački akademski kipar i slikar Marijan Glavnik iznenada je...

Bogat program KULturnog ljeta

Ovogodišnje KULturno ljeto Doma kulture Kristalna kocka vedrine donosi...

Cvjetnica u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Nedjelju muke...