Naslovnica Izdvojeno Umro je Marijan Glavnik

Umro je Marijan Glavnik

Sisački akademski kipar i slikar Marijan Glavnik iznenada je umro u četvrtak, 31.kolovoza u Zagrebu. Posljednji oproštaj s umjetnikom bit će u ponedjeljak, 4. rujna na sisačkom groblju Viktorovac.

Rođen je 1950. godine u podravskom Virju. Nakon završetka zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti, 1971. godine upisuje studij na Kiparskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu, gdje studira najprije u klasi akademika Želimira Janeša, a potom Ivana Sabolića. Po završetka studija, 1976., godinu je dana bio suradnik Majstorske radionice prof. Sabolića.

Već kao student Marijan Glavnik skulpture i slike počeo je izlagati na samostalnim i skupnim izložbama, najprije u rodnoj Podravini, a kasnije i drugim hrvatskim gradovima i inozemstvu. Ukupno je izlagao na četrdesetak samostalnih i šezdesetak skupnih izložbi. Glavnik je bio sudionik brojnih likovnih kolonija i radionica, humanitarnih akcija, stručnih i studijskih skupova te drugih manifestacija.

Od 1977. godine živi u Sisku, a kao slobodni likovni umjetnik u Sisku je otvorio i prvi likovni atelier.

Skulpture, od kojih su mnoge postavljene u javnom prostoru, uglavnom je stvarao u drvu, kamenu i metalu, a slike pretežno u tušu, akvarelu i temperi.

Autor je 14 reljefa Križnog puta i tri vitraja crkve sv. Mihaela u Crncu kraj Siska, spomenika poginulim braniteljima u Petrinji, 14 reljefnih postaja Križnog puta i oltara za kapelicu samostana sv. Frane u Splitu, središnjeg križa na sisačkom groblju Viktorovac, skulpture “Sisačka korablja” u njemačkom Heidenheimu, izradio je spomenik franjevca o. Placida Cortesea za crkvu sv. Frane u Cresu. Također uredio je interijer pivnice i recepcije hotela “Kristal” u Umagu i brojne druge.

(Hina)

Komentirajte