Naslovnica Izdvojeno Hollywoodski smile makeover u Stomatološkoj poliklinici Breyer

Hollywoodski smile makeover u Stomatološkoj poliklinici Breyer

Gubitak zubi u Hrvatskoj se javlja puno ranije nego u drugim zemljama EU. Procjenjuje se da gotovo 95% stanovnika ima patološke promjene na zubima. Riječ je o karijesu i lošem stanju potpornog tkiva (parodontitis, parodontoza)(1). Ukoliko se ništa ne poduzme, ova stanja vode do gubitka zuba (slika 1).

Da li ste i sami dio ove statistike? Jeste li se zapitali koje su dugoročne posljedice gubitka zuba?

breyer-sl-1

Slika 1: Gubitak zuba uzrokovan neadekvatnom higijenom dovodi ne samo do estetskog i zdravstvenog problema nego i do narušenog samopouzdanja

U idealnom slučaju, zubi su u neprekinutom nizu i međusobno se bočno dodiruju. Taj kontakt omogućava prijenos žvačnih sila na susjedne zube i dalje na čeljust, što pojedini zub štiti od preopterećenja. Nakon gubitka zuba, preostali zubi se pokušavaju vratiti u ravnotežu, ali u nastojanju da ponovo dođu u kontakt i sami stradaju. Međusobno se razmiču i postaju preopterećeni žvačnim silama. Opterećenje oštećuje korijen zuba, pa zubi više ne mogu zadržati okomiti položaj, a sve to može uzrokovati i pulpitis (upalu živca)(2). Kosi položaj zuba snižava visinu zagriza, dolazi do poremećaja žvakanja, govora i mijenja se vanjski izgled lica.

Postupke kojima se uspostavlja ova narušena ravnoteža, u stomatologiji nazivamo potpuna oralna rehabilitacija. Kako bi se postigli najkvalitetniji rezultati u Stomatološkoj poliklinici Breyer doktori dentalne medicine usko surađuju sa kolegama specijalistima (ortodont, parodontolog, oralni kirurg i protetičar).

Pacijenti koji su izgubili sve zube, nekad su se morali zadovoljiti sa potpunim protezama koje su glomazne i često nestabilne. Danas ih sve češće zamjenjuju mostovi ili proteze na implantatima (3). U Poliklinici Breyer koristimo isključivo Nobel Biocare implantate, najbolje implantate na tržištu. Takvi radovi su dobro učvršćeni i znatno manji, te ugodni za nošenje i pružaju osjećaj sigurnosti (slika 2).

breyer-sl-2

Slika 2 : Protetski rad na četiri Nobel Biocare implantata tzv. All-on-4

Ukoliko pacijent ima djelomično očuvane vlastite zube postoji više načina rehabilitacije, ovisno o broju preostalih zuba i njihovom stanju.

Zdrave zube uvijek se nastoji poštediti većih zahvata i brušenja. Oni se ortodontskom terapijom vraćaju u ispravan položaj, a preostale praznine između zuba se popunjavaju krunicama i mostovima na implantatima(4), (slika 3).

breyer-sl-3

Slika 3: Ovaj rad je kombinacija znanja i vještine specijalista ortodoncije, parodontologije, implantologije i protetike u Stomatološkoj poliklinici Breyer

Ako su preostali zubi jače oštećeni, tada im se lijep izgled i funkcija vraćaju pomoću pojedinačnih krunica ili se koriste kao nosači za mostove. Najbolji izbor za vrhunske rezultate su bezmetalne keramičke krunice (5).

Veliki napredak na ovom području donijela je upotreba CAD/CAM tehnologije, koja se temelji na računalnim 3D programima (6). Vrijeme izrade nadomjestka je skraćeno i preciznost dovedena do savršenstva.

Kada se sama terapija završi, posao nije gotov. Zubi i čeljusti su vrlo dinamičan sustav i s vremenom nastaju prirodne promjene koje nadomjestak ne može pratiti.

Zbog toga su vrlo važne i redovne kontrole kako bi se na vrijeme spriječilo novo narušavanje funkcije i pacijentu dugoročno osigurala svakodnevnica bez boli i neugode te zadovoljstvo vlastitim odrazom u ogledalu (slika 4).

breyer-sl-4

Slika 4: Najveća nagrada stomatologu je zadovoljstvo pacijenta svojim odrazom osmijeha u ogledalu

 

  1. http://poliklinika-breyer.hr/parodontologija/
  2. https://www.facebook.com/243857892390333/videos/801880306588086/?video_source=pages_finch_main_video
  3. http://poliklinika-breyer.hr/protetika/
  4. http://poliklinika-breyer.hr/dentalna-implantologija/
  5. http://poliklinika-breyer.hr/ortodoncija/
  6. http://poliklinika-breyer.hr/estetska-dentalna-medicina/
  7. https://www.youtube.com/watch?v=I6yEcfWYg0E

 

Tamara Opalić, DMD

Komentirajte