24 C
Sisak
Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Obilježen Dan UN-a u Petrinji

Datum:

Marketing

Obilježavajući u petak Dan Ujedinjenih naroda u Petrinji, agencije UN-a prisutne u Hrvatskoj, pozdravile su značajan napredak zemlje u savladavanju prepreka nasljeđa sukoba ali i pozvale na daljnju usmjerenost na potrebe manje razvijenih regija, posebice u Područjima od posebne državne skrbi. Događaj kojem je prisustvovalo oko 250 gostiju iz Vlade, diplomatske zajednice i širokog kruga UN-ovih partnera otvorio je Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je izrazio duboko poštovanje radu UN-a u Hrvatskoj.

„Tijek suradnje Republike Hrvatske s UN-om na slikovit način svjedoči o razvoju i transformaciji Hrvatske iz države žrtve u središtu krize u stabilnu demokratsku državu koja aktivno sudjeluje u rješavanju svih globalnih problema današnjice“, rekao je Predsjednik  Ivo Josipović te dodao: „Programi koji su danas prezentirani, direktno demonstriraju kako se snažni, slobodni i angažirani pojedinci mogu, i moraju uključiti u rješavanje problema na terenu. Oni svjedoče kako se, usprkos preprekama na koje nailaze, ustrajnim radom i hrabrošću mogu izboriti za poboljšanje uvjeta života, posebice u ratom pogođenim područjima zemlje.“

UN je odlučio održati godišnju proslavu u Petrinji – gradu u Području od posebne državne skrbi kako bi odao počast snazi, hrabrosti i postignućima ljudi koji žive u ratom pogođenim područjima i skrenuo pozornost na razvojne izazove s kojima se Hrvatska još uvijek susreće unatoč skorom ulasku u Europsku uniju. Bruto nacionalni dohodak u Područjima od posebne državne skrbi čini otprilike jednu trećinu nacionalnog prosjeka, a stope nezaposlenosti gotovo su tri puta veće.

“Hrvatska ima mnogo lica”, rekla je Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton, “jedno predstavlja prekrasna obala koja privlači posjetitelje i pokreće turistički sektor koji je podignuo Hrvatsku u redove gospodarstava s visokim dohotkom. No, drugo lice čine ratom pogođeni ruralni krajevi gdje su prihodi samo dijelić onih u glavnom gradu.”

Organiziran pod sloganom “Ne zanemarimo nikoga” (Leave no one behind), događaj je upriličio tematsku raspravu koju je moderirao Mislav Togonal s HRT-a. Među sudionicima rasprave bili su bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, zajedno s vinarom s otoka Korčule, uzgajivačem stoke iz Sjeverovca, pedagoginjom osnovne škole iz Siska, srpskim povratnikom u Donje Kukuruzare te izvršnom direktoricom nevladine organizacije usmjerene na pomirenje u zajednici. Rasprava  je obuhvatila kako poduzetničku energiju kojoj treba posvetiti još veću pažnju u ruralnim područjima, tako i izazove s kojima se predstavnici zajednice susreću, uključujući nedostatak sredstava i informacija. Tijekom tematske rasprave bivši predsjednik Stjepan Mesić rekao je: „Moramo naučiti živjeti zajedno i zajedno rješavati probleme. Hrvatska je dosada premalo učinila da homogenizira društvo. Naslijeđe prošlosti na teški način nas je naučilo koliko je važno otvarati granice i surađivati.“

Na projektnom sajmu predstavljeno je više od trideset izlagača projekata UN-ovih agencija: škole, ženske udruge, obiteljska gospodarstva i proizvođači domaće hrane, vina i ručnih radova iz cijele Hrvatske. Povodom Dana UN-a svečano je otvoren obnovljeni Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Petrinji, kojeg su s 20,000 dolara zajednički financirali Grad Petrinja, UNDP i Erste & Steiermärkische banka. Obnovljeni odjel pruža usluge stanovnicima područja grada Gline i Petrinje s pedesetak okolnih naselja.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Pronađeno tijelo nepoznatog muškarca

Jučer, 23. travnja, oko 15.30 sati, u mjestu Mlaka...

Srebro i dvije bronce za kickboxere sisačke Croatie

U Osijeku je 20.travnja 2024.  održano kickboxing Prvenstvo Hrvatske...

HGK – ŽK Sisak organizira radionicu Vaučeri za obrazovanje

HGK – ŽK Sisak organizira radionicu Vaučeri za obrazovanje,...

Uspješan nastup Karate kluba Croatia na Prvenstvu Hrvatske u Varaždinskim Toplicama

U organizaciji Hrvatskog karate saveza- Odbora za Kyokushin karate...