21 C
Sisak
Subota, 18 svibnja, 2024

Počinje 15. Smaragdni eco film festival

Datum:

Marketing
Smaragdni Eco Film Festival je jedinstveni festival filma o zaštiti okoliša čiji festivalski međunarodni tim putuje ekološki prihvatljivim prijevozni sredstvima – biciklima po ruralnom i urbanom kraju Pounja, prikazivajući edukativne ekološke filmove. Kao takav po svom karakteru je jedinstven u svijetu. festivalski tim čini petnaestak aktivista, filmaša koji dolaze iz svih krajeva svijeta.
 
Ovogodišnji “kum festivala”, promotor je redatelj, glumac i umjetnik Mario Kovač koji je izjavio:
“Na poziv dugogodišnjeg suradnika i prijatelja Daniela da budem ovogodišnji “kum” jubilarnog 15. Smaragdnog Eco Film Festivala nisam se dvoumio ni sekunde iako uglavnom izbjegavam filmske festivale. Vrlo često filmski festivali privlače kombinaciju ambicioznih i lažno glamuroznih tipova u čijem društvu se ne osjećam ugodno no ovaj festival je od svog osnutka nešto sasvim drugo: čini mi se da on filmu vraća onu pionirsku draž sa samih početaka medija kada je izgledalo kako će film biti sjajno edukativno informacijsko sredstvo koje će nam svima poboljšati i obogatiti živote ali svjedočimo tome kako se (baš kao i svi mediji nastali prije i nakon njega – fotografija, radio, internet…) nagomilanom komercijalizacijom pretvorio u svoju suštu suprotnost. Srećom, zahvaljujući rijetkim entuzijastima koje filmove stvaraju i prikazuju iz nekih drugih, nekomercijalnih pobuda, i filmska umjetnost na svojim marginama dalje mijenja svijet nabolje. Pozivam vas da barem na jedan dan posjetite ovu smaragdnu oazu dobrih filmova i postanete dio te promjene!”
 
Vizual za 15. SEFF je izradio umjetnik iz Umaga, Robert Sironi, dok je špicu napravio mladi zagrebački glazbenik i filmaš Dinko Čvorić. Festival počinje 23. kolovoza, kada će festivalski tim iz Martin Broda u BIH pratiti tok rijeke Une, te posjetom urbanim i ruralnim krajevima Pounja donositi filmove o zaštiti okoliša. Na putu dolinom rijeke Une, sve do ušća Une u rijeku Savu, filmovima će educirati publiku o važnosti ekologije. Završnica festivala s proglašenjem najboljih filmova bit će 27. kolovoza u Hrvatskoj Kostajnici. Prekograničnom suradnjom s BiH, filmska karavana ekološkim prijevoznim sredstvima, biciklima, obilazi urbana i ruralna područja dvije države uz rijeku Unu, organizirajući projekcije za mlade i druge ljubitelje filmske umjetnosti. Osim projekcija, festival prate filmske tribine i radionice, izložbe fotografija Roberta Sironija i Nikole Šolića, koncerti i druge popratne manifestacije.
 
Kroz filmske radionice će se s djecom i mladima raditi u savladavanju stresa uslijed svih stanja koja nas posljednjih nekoliko godina prate (potres, rat u regiji, pandemija), tako da će tema biti “mentalna ekologija”.
 
U 11 pounjskih mjesta prikazati ukupno 16 kratkometražnih, 11 dugometražnih i 9 animiranih filmova, od kojih će najbolje međunarodni žiri nagraditi plaketama SEFF-a. Uz hrvatske, odabrani su filmovi iz Belgije, USA, Egipta, Srbije, Njemačke, Velike Britanije, Meksika, Turske, Irana, Kanade, Poljske, Kolumbije, Italije, Finske, Švicarske, Brazila, Izraela, Bugarske, Kirgistana.
O najboljim filmovima će odlučivati međunarodni žiri u sastavu: Lana Barić, Lana Kosovac i Branka Bešević Gajić za kratkometražni film; Paulo Portugal, Anna Rybalova i Robin Bisio za dugometražni film te Roger Ballen, Marko Cindrić i Ruža Helač za animirani film. O Grand prixu festivala će odlučiti Marija Novaković.
Festival počinje u BIH, gdje će, prateći tok rijeke Une sve do ušća u Savu, obići Martin Brod, Kulen Vakuf, Štrbački buk, Bihać i Bosansku Krupu, te na hrvatskoj strani Majur, Sunju, Dvor, Jasenovac, Hrvatsku Dubicu i Hrvatsku Kostajnicu. I nakon službenog završetka, festival se nastavlja projekcijama u brojnim zainteresiranim gradovima.
 
PROGRAM
 
23.8. – utorak- festival se službeno otvara u 16 sati u Martin Brodu (BIH) kada će se djeci prikazati edukativni animirani filmovi
 
24.8.- srijeda –  u 10 sati će festivalski tim posjetiti Centar za djecu bez roditeljskog staranja “Duga“ u Kulen Vakufu  s animiranim filmovima, a u 13 sati će na Štrbačkom buku Nacionalni park Una, izložiti izložbe fotografija Nikole Šolića i Roberta Sironija. U 19 sati će se u Bihaću, Gradska galerija prikazati filmovi 15. SEFF-a
 
25.8. – četvrtak – u Bosanskoj Krupi u restoranu Makaba biti će priređena izložba fotografija u 17 sati
 
26.8. – petak – festivalski tim posjećuje s projekcijama u 10 sati Majur, te u 12 sati kino dvoranu u Sunji. u 19 sati će u Dvoru prikazati u Knjižnici i čitaonici filmove od kojih izdvajamo premijeru dokumentarnog filma Korijeni autorica Teje Lukač koja će zajedno s ekipom filma prisustvovati projekciji. Film je snimljen na lokaciji Dvora.
 
27.8. – subota – s početkom u 10,30 sati iz Gradskog parka će krenuti promotivna biciklijada kroz Hrvatsku Kostajnicu, a zatim u 11 sati u galeriji na adresi Nazorova 12 u Hrvatskoj Kostajnici otvara se izložba Nikole Šolića “Festivalski timovi”, a sat vremena kasnije na istom mjestu, počinju filmske i fotografske radionice koje će voditi Ena Rajić, Silvio Mirošničenko, Marina Pavlić, Branko Ištvančić, Nikola Šolić, Robert Sironi i Daniel Pavlić. Radionice “Digital generation” se nastavljaju do kraja festivala po gradu Hrvatska Kostajnica. U 19,30 počinje završna ceremonija uz dodjelu nagrada najboljim filmovima. Održat će se u cafe baru Kostarika gdje će se uoči ceremonije otvoriti izložba polaroida Roberta Sironija pod nazivom “Multi plastika”. Nakon proglašenja pobjednika i projekcija pobjedničkih filmova, Ena Rajić će upriličiti spoken word poetry show pod nazivom “Pseudočovjek”. Nakon toga nas glazbom zabavlja Krunoslav Dubravec.
 
28.8. – nedjelja – u 11 sati u cafe baru Kostarika će se održati razgovor s redateljem Ran Levy – Yamamorijem i redateljicom Brankom Bešević Gajić, te završnica filmskih radionica za djecu i mlade “Digital Generation”.
 
Sve projekcije i programi su besplatni. Pokrovitelji festivala su Sisačko-moslavačka županija i Hrvatski audiovizualni centar, a partneri Nacionalni park Una iz Bihaća, zagrebačka Artizana i Gradska galerija u Bihaću, te vinarija Florijanović.
 

GOSTI TRIBINA:

Ran Levy-Yamamori redatelj je dokumentarnih filmova, pisac i producent koji živi u Izraelu. Započevši svoju karijeru kao terenski biolog u Izraelu i Japanu, Ran se uključio u televizijske programe o prirodi za glavne japanske TV kuće, uključujući NHK, Nacionalnu japansku TV. Njegovi programi uključuju dokumentiranje nepoznatih života pustinjskih vukova i divljih životinja, nubijskih kozoroga, sova ušara, supova i drugih.
Ran je pisac i ilustrator brojnih knjiga o prirodi i okolišu. Od 2012. putuje svijetom s jednom glavnom svrhom: ispričati osnažujuće priče o ljudima koji su svoje živote posvetili zaštiti prirode i spašavanju divljih životinja i okoliša.
Među njegovim su klijentima: BirdLife International, Humane Society International, Whales and Dolphins Society, Vulture Conservation Foundation i drugi.
Ran je također strastveni edukator, koji dijeli svoja iskustva kroz obuku edukatora i mlađe generacije u dokumentiranju prirode pisanjem, crtanjem i snimanjem u Japanu, EU, Africi i na Bliskom istoku.
 

Branka Bešević Gajić (PančevoSrbija18. rujna 1982.) je nagrađivana hrvatska filmska i televizijska redateljica, dramska i audiovizualna umjetnica, kreativna producentica i scenaristica.

Rođena je u Pančevu 1982. godine. Završila je diplomske master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i doktorirala je na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu. Doktorski umjetnički rad posvetila je filmskoj režiji u digitalnim medijima te snimila interaktivni film na temu partnerskog nasilja. Aktivni je član kulturno-umjetničke Zajednice Hrvata “Tin Ujević” u Beogradu i tako predano sudjeluje na očuvanju manjinskih prava i hrvatskog identiteta u Republici Srbiji.

Kao filmska redateljica ima status samostalnog umjetnika Udruženja filmskih umjetnika Srbije. Ostvarila se kao filmska autorica kako u HrvatskojSrbiji, cijeloj regiji i širom svijeta, gdje je osvajala prestižne nagrade na međunarodnim festivalima za režiju, produkciju i scenarij. Debitirala je igranim filmom Lauš o jednom od najtalentiranijih jugoslavenskih glumaca Žarku Lauševiću. Nakon beogradske premijere u Sava centru, film je široko distribuiran u kinima u Hrvatskoj, Srbiji i regiji, praćen festivalskim životom u Americi, Australiji, Južnoj Africi, Rusiji i Kini gdje je osvojio nagrade i priznanja za režiju i umjetnički doprinos te za autoričinu hrabrost.

 

 

- Marketing -

Možda vas zanima...

Cabaret “Kad je gusto samo rijetki” stiže u Sisak

Na kraju svibnja Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak...

U nedjelju koncert Hrvatskog pjevačkog društva “Danica”

Koncert Hrvatskog pjevačkog društva "Danica" "In memoriam Maestro Nikola...

Književni kompas ove subotu u Krapju

Sljedeća tribina ''Književnog kompasa Sisačko-moslavačke županije'' Društva hrvatskih književnika...

”Istražujemo Sisak kroz 4 elementa” ove subote u sklopu Međunarodnog dana muzeja

Ove godine Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, Gradski muzej...