7 C
Sisak
Utorak, 19 ožujka, 2024

Grad Poreč Sisku posudio komunalna vozila za sanaciju šteta od potresa

Datum:

Marketing

U akciju prikupljanja otpada na potresom pogođenim područjima su se, na inicijativu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,uključila i komunalna poduzeća iz raznih krajeva Hrvatske koja će opremom i radnom snagom pomoći svojim kolegama u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tako je u utorak gradonačelnik Poreča Loris Peršurić direktorici tvrtke Gospodarenje otpadom Sisak Katarini Luketić uručio komunalna vozila koja će im pomoći u svakodnevnom radu u ovim teškim uvjetima.

„Mi smo u Poreču dobro ekipirani jer smo osam-devet mjeseci morali poslovati u većem obimu s obzirom na turističku sezonu. Međutim zbog koronavirusa smanjen nam je priljev gostiju te smo u mogućnosti dio opreme privremeno posuditi komunalnim društvima kojima je takva pomoć sad dobrodošla. Sisku smo na privremeno korištenje ustupili dva kamiona s podizačem, četiri kontejnera i četiri djelatnika, koji će im biti na raspolaganju minimalno dva mjeseca, a po potrebi i dulje.“, rekao je porečki gradonačelnik prilikom simboličnog uručenja vozila, a kojem su također prisustvovali direktor Fonda Siniša Kukić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Na vrijednoj donaciji zahvalila se i direktorica komunalnog poduzeća Gospodarenje otpadom Sisak Katarina Luketić koja je istaknula kako djelatnici tvrtke svakodnevno na terenu saniraju štete te prikupljaju građevinski i drugi otpad nastao u potresu. Velika pomoć će im također biti i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, a čija isporuka je u tijeku od strane Fonda za zaštitu okoliša.

Aleksandra Čilić, načelnica fondovog Sektora za zaštitu okoliša rekla je kako su se Fondu javila i druga komunalna poduzeća sa željom da pomognu što brže sanirati štetu na ovom području.

„Komunalnu opremu su već ustupila komunalna poduzeća iz Zagreba, Osijeka, Koprivnice i Čazme, a danas sam se čula i s direktorima komunalnih tvrtki iz Zadra i Dubrovnika koji će također poslati opremu i radnike. U akciju su se uključili i proizvođači te dobavljači komunalne opreme koji su stavili na raspolaganje određen dio opreme koja je u njihovom asortimanu.“, rekla je načelnica Čilić te pohvalila iskazanu solidarnost koja će Sisku, Petrinji i Glini te njihovim okolnim područjima biti od velike pomoći. Pozvala je i ostala komunalna društva da se u što većem broju pridruže ovoj akciji.

Sve ove aktivnosti koje Fond provodi na terenu dio su Plana provedbe mjera gospodarenja otpadom nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije koji je donio Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Za provedbu istih Fond je osigurao 50 milijuna kojima će se sufinancirati sakupljanje, prijevoz, odvajanja i obradu otpada kao i nabavu potrebne opreme. Tendencija je da se, u skladu sa kružnim gospodarstvom, iskoristi što više vrijednih svojstava otpada, odnosno da se odvojeno prikupi građevinski, električni i elektronički otpad, gume, namještaj i drugi glomazni otpad, tekstil te opasni otpad iz kućanstva kako bi se tako sakupljeni otpad uputio na daljnju obradu.

„Svi skupa se nadamo da će ovaj proces potrajati što kraće i da će se vrlo brzo krenuti i s prvim mjerama revitalizacije ovog područja.“, istaknula je načelnica Čilić, dodajući kako su službe Fonda na terenu i na raspolaganju te planiraju biti tamo dok god to bude potrebno.

 

Možda vas zanima...

Na Metalurškom fakultetu promocija nove knjige zaštite na radu

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, Sveučilišnom studiju Sigurnost, zdravlje...

Otvorena obnovljena zgrada Doma zdravlja SMŽ u Sisku – vraćaju se ordinacije

Simboličnim rezanjem vrpce, koju su prerezali predsjednik Vlade RH...

Danas je otvorenje obnovljenog Doma zdravlja Sisak – dolazi i premijer Plenković

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak će u nazočnosti predsjednika Vlade...

Legenda “Sarajevske Audicije” ponovo u Sisku 4. travnja – i ovaj put darujemo ulaznice!

Nakon izvrsnog prijema premijerne izvedbe stand up predstave "Ero...