16 C
Sisak
Utorak, 30 travnja, 2024

Obilježena 25. godišnjica ubojstva Josipe Kožić

Datum:

Marketing

Dvadeset i pet godina od tragičnog ubojstva Josipe Kožić, prve žrtve Domovinskog rata na području Banovine, obilježeno je 5. srpnja u Gornjoj Budičini na mjestu njene pogibelji.

Tom prigodom molitvu za Josipu predvodio je sisački biskup Vlado Košić, koji je u vrijeme Josipina ubojstva bio njen župnik. Vijence su položili i zapalili svijeće i Josipini roditelji Josip i Marica i sestra Snježana te izaslanstva Sisačko-moslavačke županije predvođeno županom Ivom Žinićem, Grada Petrinje predvođeno gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem te koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođena Darkom Dumbovićem.

Vraćajući se na današnji dan 1991. godine s posla Josipin otac Josip susreo je nedaleko od sela susjeda koji je na traktoru vozio poginulu Josipu koja je dobila osamnaest prostrijelnih rana i njenu preživjelu sestru Snježanu. Za njima je išao sav krvav Vlado Dumbović, tadašnji Josipin dečko. Četnici su ih dočekali u zasjedi kad su automobilom dolazili u selo i otvorili vatru. U auto je ispucano više od šezdeset metaka, a pucali su sve dok su se čuli glasovi u autu. Kad su mislili da su mrtvi, četnici su se povukli. Josipa je poginula, a Snježana i Vlado su živi.

Petrinjsko Gradsko vijeće prošle je godine donijelo odluku da se 5. srpanj proglasi Spomendanom Josipe Kožić.

(SV)

- Marketing -

Možda vas zanima...

Marina Orsag i prijatelji za inkluzivnu farmu u Hrastovici

Dan bez smijeha je uzaludno potrošen dan! Vratite osmijeh...

Učenici iz SMŽ će i ove godine besplatno ljetovati u Splitu

Nastavkom izvrsne suradnje prijateljske Splitsko-dalmatinske županije i Sisačko-moslavačke županije...

RTL pomaže djeci – glasajte za OŠ Braća Bobetko!

U akciji Udruge "RTL pomaže djeci" školske knjižnice mogu...

Lonjsko polje putuje kroz vrijeme – ove se subote vraća u 18. stoljeće

U Parku prirode Lonjsko polje sve je spremno za...