4 C
Sisak
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Novi blok C sisačke Termoelektrane u probnom je radu

- Marketing-spot_imgspot_img

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Perica Jukić posjetili su danas novi plinsko kombi-kogeneracijski Blok C Termoelektrane-Toplane Sisak, koji nakon završetka tzv. testa pouzdanosti od 5. studenoga kreće u pokusni rad. Uz Blok C, ministar gospodarstva posjetio je i lokaciju buduće kogeneracijske elektrane na biomasu – BE-TO Sisak, za koju je ishođena građevinska dozvola i čija gradnja započinje u prosincu.

Vrijednost investicije izgradnje kombi-kogeneracijskog Bloka C TE-TO Sisak iznosi 240 milijuna eura, od čega je 88 milijuna eura iskorištenih sredstava klirinškog duga Ruske Federacije prema Republici Hrvatskoj iz razdoblja prije 1990. godine, dok je HEP u projekt uložio 152 milijuna eura. Blok C u TE-TO Sisak, snage 230 MWe/50 MWt, zamijenit će dotrajali Blok A snage 210 MWe, koji je u pogonu od 1970. godine i tehnološki, ekološki, energetski i ekonomski više nema značenje za elektroenergetski sustav Hrvatske. Novi Blok C osigurat će 10% snage elektroenergetskog sustava i omogućiti proizvodnju oko 10% ukupno proizvedene električne energije za sadašnje potrebe elektroenergetskog sustava u Republici Hrvatskoj. Osim za elektroenergetski sustav, Blok C je značajan jer će osigurati 75% instalirane toplinske snage daljinskog grijanja u Toplinarstvu grada Siska i omogućiti proizvodnju od oko 85% ukupno proizvedene toplinske energije u sustavu daljinskog grijanja Toplinarstva Grada Siska. Uz ruskog partnera, tvrtku Technopromexport, glavni izvođač radova na Bloku C bio je konzorcij tvrtki Monting & Ing-Grad i Končar KET. Blok C će u potpunosti zadovoljavati trenutno instalirane toplinske potrebe grada Siska te ekološke standarde Hrvatske i Europske unije za suvremena termoenergetska postrojenja, dok će dugoročno povećati neovisnost hrvatske energetike. Zajedno s projektom BE-TO Sisak, Blok C pruža podlogu i za daljnji razvoj toplinske mreže grada Siska. Nakon završetka pokusnog rada, uporabna dozvola za Blok C bit će ishođena tijekom 2016. godine.

Ishođena građevinska dozvola za BE-TO Sisak

Za izgradnju BE-TO Sisak, HEP je ishodio građevinsku dozvolu, dok će sama izgradnja započeti u prosincu 2015., a pokusni rad početkom 2017. godine. BE-TO Sisak će uz BE-TO Osijek biti prva kogeneracijska postrojenja na šumsku biomasu u proizvodnom portfelju HEP-a te ujedno i prve elektrane ovog tipa u HEP grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Vrijednost investicije iznosi 18,95 milijuna eura, a glavna namjena BE-TO Sisak bit će grijanje mrežne vode centraliziranog toplinskog sustava (CTS) u gradu Sisku, budući da će postrojenje biti smješteno uz postojeće postrojenje HEP-Toplinarstva u Sisku. Trenutno je u tijeku ishođenje Energetskog odobrenja od Ministarstva gospodarstva, nakon čega  će se predati Zahtjev za prethodno rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije pri Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA). Ishođenje uporabne dozvole i primopredaja postrojenja očekuje se u proljeće 2017. godine. BE-TO Sisak, snage 3MWe/10MWt, godišnje će proizvoditi oko 16.600 MWh električne energije i oko 43.930 MWh toplinske energije, dok će godišnja proizvodnja pare biti oko 21.600 tona. U okviru investicije izgradit će se magistralni vrelovodi od toplinske stanice BE-TO Sisak do toplinskih stanica Caprag i Brzaj, što će smanjiti gubitke u postojećem sustavu grijanja para/voda. BE-TO Sisak će za rad koristiti šumsku biomasu, čiju je nabavu HEP osigurao potpisivanjem dugogodišnjeg ugovora o dobavi drvne sječke. Novi BE-TO Sisak gradit će konzorcij izvođača, predvođen nizozemskom tvrtkom HOST B.V. i domaćim Đuro Đaković Holdingom.

“Od danas HEP iz novog pogona dobiva struju, ali i toplinsku energiju za sisačko područje. Nakon probnog rada slijedi tehnički pregled i uporabna dozvola, no važno je da elektrana radi i da nam je raspoloživa.” – rekao je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Perica Jukić.

Gradnja novog bloka počela je 2010., no pregovori s Ruskom Federacijom o “odrađivanju” Klirinškog duga u Sisku trajali su od 2004. godine.

Ivan Vrdoljak se osvrnuo i na obližnju sisačku rafineriju.

“Sve je jasno. Ako se vratimo na staro jamčim Vam da će Rafinerija do polovice iduće godine biti ugašena. Takvi su dogovori onih koji su već napravili veleizdaju hrvatskih interesa, a planiraju i novu sa sisačkom Rafinerijom. MOL već ispituje kako da naftu s polja prevozi u Rijeku, No, nećemo biti kolonija jer ako ostanemo na vlasti mi nećemo dozvoliti realizaciju tajnih dogovora Karamarka s MOL-om i Mađarima” – rekao je Vrdoljak.

Zadnje novosti
Ostale novosti