14 C
Sisak
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

U Sisku proslavljen Dan hrvatskih knjižnica

Datum:

Marketing

Svečanost Dana hrvatskih knjižnica, koji se obilježava 11. studenog, ove godine održan je u Sisku.

Na ovu manifestaciju došli su djelatnici knjižnica iz cijele Hrvatske, predstavnici Ministarstva kulture RH, Grada Siska, Županije, sveukupno preko stotinu uzvanika. Posebnu pozornost i pažnju privukli su “bibliociklisti” članovi Zagrebačkog knjižničarskog društva koji su iskoristili jučerašnji lijep dan i na ovu svečanost na biciklima stigli iz Zagreba u Sisak gdje su im se pridružili i članovi Sisačko-moslavačkog knjižničarskog društva. Gosti su nakon službenog obilježavanja i prigodnog programa u “Kazalištu 21” uz stručno vodstvo posjetili sisački muzej, zatim Dječji odjel NKČ Sisak, potom sisačku katedralu a nakon toga su se šetnicom uputili u Odjel za odrasle u Rimskoj ulici gdje su ih dočekali sisački kolege knjižničari i predstavili im svoj prostor u kojem djeluju i rade. Za kraj ove posjete Sisku gosti su posjetili i razgledali utvrdu Stari grad.

Inače, Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama radi stvaranja bolje vidljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti te upoznavanja javnosti s poslanjem i ulogom knjižnica. Obilježavanjem ovoga dana želi se istaknuti važnost svih vrsta knjižnica u Hrvatskoj – školskih, narodnih, sveučilišnih i specijalnih.

Tijekom Dana hrvatskih knjižnica pozornost sviju usmjerena je na povijesnu, nacionalnu, baštinsku, informacijsku, obrazovnu i kulturnu ulogu knjižnica u društvu.

Možda vas zanima...

Promocija SF romana Anere Banovec

U utorak, 5. ožujka 2024. godine u Odjelu za...

Promocija knjige “Makadam: Lica koja znam, imena koja sam zaboravio” Ivana Posavca

Promocija knjige fotografskih portreta Ivana Posavca pod nazivom "Makadam:...

U Muzeju predavanja o životu stanovnika Siska i šireg područja u prošlosti

Gradski muzej Sisak u suradnji s Institutom za antropologiju...

Kulturno-povijesni centar SMŽ raspisao natječaj za učenike – “Zavičajna riječ”

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije u povodu Međunarodnog dana materinjeg...