17 C
Sisak
Subota, 18 svibnja, 2024

Županica ostaje u pritvoru, a odluka Ustavnog suda otkriva i zanimljiva svjedočenja

Datum:

Marketing

Ustavni sud djelomično je usvojio ustavnu tužbu pritvorene sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel i njezina odvjetnika Berislava Živkovića.

Ukinuo je dio rješenja zagrebačkog Županijskog suda kojim je taj sud u srpnju osumnjičenoj županici, upravo zbog njezine funkcije, produžio istražni zatvor za još dva mjeseca zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

No, M. Lovrić Merzel i dalje će ostati iza rešetaka po drugom osnovu, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Ustavni sud zaključio je da njezina ustavna tužba po tom pitanju nema uporišta te da je Županijski sud valjano obrazložio taj dio rješenja.

Podsjetimo, Ustavni sud već je po njezinoj prvoj ustavnoj tužbi naznačio da bi sudac istrage trebao imati u vidu i druge mjere, tj. valjano objasniti zašto se opasnost od ponavljanja djela ne bi mogla spriječiti blažom mjerom, npr. zabranom obavljanja profesionalne djelanosti. Županijski sud pri produljenju pritvora dao je obrazloženje zašto to u ovom slučaju, jer se radi o izravno izabranoj predstavnici izvršne vlasti, ne bi bilo moguće.

Županijski sud smatra i da bi županica, da joj se zabrani obavljanje poslova županice i pristup županiji, mogla i dalje kontaktirati s djelatnicima županije i tako utjecati na svjedoke, ali i daljnji rad županije. To potkrepljuje i sudac istrage i vijeće Županijskog suda svjedočenje pročelnika u županiji Vesne Krnjaić i Franje Glušca.

Citat: “Da se radi o konkretnoj i realnoj opasnosti da će I okr. Marina Lovrić Merzel, ukoliko bi se branila sa slobode, stupiti u kontakt s navedenim svjedocima kako bi utjecala na njihov iskaz, posebno govori njeno postupanje u odnosu na svjedokinju Vesnu Kmjaić, djelatnicu Županije. Naime imenovana je u iskazu od 3. ožujka 2014., kada je ispitana na okolnosti kaznenih djela iz rješenja o provođenju istrage od 28. veljače 2014., opisala da joj je I okrivljenica, kada ju je, kao svoju nadređenu obavijestila da je pozvana u USKOK radi svjedočenja, „objasnila“ na koji način treba iskazivati, i to naravno na način da otkloni njezinu kaznenu odgovornost.
Ovo je potvrdio i svjedok Franjo Glušac koji je u iskazu od 5. lipnja 2014. naveo kako raspolaže informacijama da I okr. Marina Lovrić Merzel govori da će, kada izađe iz istražnog zatvora, zgaziti osobe koje su po njenoj ocjeni svjedočile suprotno njenim interesima.

Ovo posebice kada se ima u vidu iskaz svjedoka Franje Glušca iz kojeg jasno i nedvosmisleno proizlazi da se dožupan Zdenko Vahovac, prvi zamjenik županice kojeg je ovlastila da je zamjenjuje dok se nalazi u istražnom zatvoru, učestalo sastaje sa Mladenom Merzelom, suprugom I okr. Marine Lovrić Merzel, te nakon kontakta s imenovanim zauzima stavove o određenim pitanja vezano za funkcioniranje Županije.”

Stoga je jasno da će i dalje trajati pravosudno natezanje oko toga kako Marinu Lovrić Merzel pustiti na slobodu, a istodobno ju spriječiti da ima daljnji utjecaj na svjedoke i upravljanje županijom.

Detalje odluke Ustavnog suda pročitajte ovdje

http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/24ba570488fdc25ec1256e2e005768ff/c12570d30061ce54c1257d3800352146/$FILE/U-III-5553-2014.pdf

- Marketing -

Možda vas zanima...

Udruge Pomak predstavlja “Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“ i besplatnu pravnu pomoć

"Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“ udruge Pomak potreban je alat...

Glumac Marko Cindrić trči humanitarni ultramaraton od Zagreba do Siska

Hrvatski kazališni i filmski glumac Marko Cindrić trčati će...

U Saboru traže podršku za izgradnju sustava navodnjavanja u Velikoj Ludini – prijeti propast projekta

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, održala...

Obilježena 33. obljetnica 2. gardijske brigade i bojne Gromovi

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji je 15....