14 C
Sisak
Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Održana je 1. ljetna škola odbojke u Sisku

Datum:

Marketing

Odbojkaški klub Sisak je ove godine prvi puta organizirao Ljetnu školu odbojke, kao jednodnevni program s tri aktivne radionice za djecu školskog uzrasta. Škola je osmišljena  s idejom da omogući djeci i mladima različitog socijalno-ekonomskog statusa kvalitetno provođenje slobodnog vremena tijekom ljetnih školskih praznika.

Ideju su pokrenuli članovi Uprave kluba, uglavnom nekadašnji igračice i igrači, uz podršku novog predsjednika kluba Svetozara Krotina. Osmišljen je projekt kojim su se prijavili na javni natječaj, raspisan od strane  OTP banke, u okviru programa “Zeleno svjetlo za …..bolje društvo”. Prijavljeno je više stotina projekata iz cijele Hrvatske, a među 52 odabrana, sisački Projekt „ Zeleno za odbojku“, prepoznat je u kategoriji sporta. Cilj sisačkog projekta je bio u sport uključiti djecu i mlade, poučiti ih da odbojka osigurava zdravo i kvalitetetno provođenje slobodnog vremena,  učiti ih sportskom dijalogu, razvijati pozitivnu navijačku klimu. Također ih poučiti da aktivno provođenje slobodnog vremena kroz tjelesnu aktivnost utječe na fizičku i psihičku stabilnost, utječe na očuvanje zdravlja i oblikovanje ispravnog stava prema tjelesnom i mentalnom razvoju i očuvanju zdravlja u cijelosti.

U organizaciju i provedbu projekta bilo je uključeno 80 ljudi. Ove godine je Ljetna škola odbojke održana u subotu,  19. srpnja, na Gradskom kupalištu Zibel, a trajala je od 10 do 19 sati. Sudjelovalo je ukupno 35 djece, 15 djevojčica i 20 dječaka, u dobi od 7 do 15 godina. Nakon prijave i registracije, svako dijete je dobilo zelenu majcu odbojkaškog kluba. Očekujući daljnji program, djeca su imala priliku međusobno se upoznati i poslušati priču o povijesti odbojke, njezinu razvoju i širenju u svijetu i u Hrvatskoj.

U 1. Radionici koju su vodili odbojkaški trener Dario Batnožić i prof. tjelesne i zdravstvene kulture Marko Jurčević, djeca su tijekom 90 minuta rada na dva sportska terena imala priliku učiti osnove tehnike igranja odbojke. Uz svako dijete su bile mlade sisačke odbojkašice, koje su ove godine postigle izvrstan rezultat i svojom igrom ostvarile ulazak u 1B ligu državnog natjecanja.

U 2. radionici koju je vodila prof. sociologije Violeta Jelić, djeca su aktivno sudjelovala u razmišljanjima o problemima koja mogu potaknuti nasilje i nasilničko ponašanje. Uz razvijanje pozitivnih stavova o međusobnim različitostima i toleranciji, učenju kulturi navijanja, sudionici radionice osmislili su navijačke parole i nacrtali navijačke transparente u duhu pozitivnog navijanja za svoj klub, a svaka skupina je međusobnim dogovorom odabrala svoju navijačku pjesmu.

U 3. Radionici koju je vodila dr.sc. Diana Balenović, internistica i kardiologinja, djeca su aktivno razmišljala i razgovarala o važnosti zdravlja i utjecaja sporta na kvalitetu života. Upoznali su se sa prehrambenom piramidom, te su se suočili sa svojim pogreškama u odabiru hrane razvrstavajući omiljena jela u kategorije crveno-žuto-zeleno. Radom u grupama imali su priliku sastaviti jelovnik za Zdravi doručak.

Nakon odrađenih postavljenih zadataka u radionicama uslijedio je Odbojkšaki turnir. Formirano je 6 ekipa sa po 5 igrača. Turnir su vodile odbojkašice 1. ekipe kluba. Nakon odigrane finalne utakmice, uslijedila je završnica Ljetne škole odbojke u kojoj su sva djeca za sudjelovanje primila priznanja. Diplome su dodijeljene ekipama koje su osvojile prva tri mjesta na odigranom turniru. Pobjednička ekipa dobila je „luftmadrace“, dok su druge dvije ekipe dobile simbolične nagrade – balone i privjeske. Nagrade su donacija glavnog sponzora OTP banke.

Ostali sponozori, Pita centar-Baš burek i Gradske tržnice Sisak,  pomogli su u organizaciji ručka i poslijepodnevnog voćnog obroka.  Grad Sisak i ŠRC Sisak omogućili su korištenje prekrasnog prostora na Gradskom kupalištu Zibel.
Vesela i zadovoljna dječja lica u završnici druženja,  dokaz su zanimljivog i kvalitetno ponuđenog sadržaja, a cjelodnevni boravak u prirodi je zasigurno najbolji način kako djecu vratiti na igrališta. Uprava kluba, igračice i igrači vjeruju kako će ovaj projekt zaživjeti i slijedeće godine.

Entuzijazam i osobni angažman članova nove uprave kluba, doprinijeli su nastavku promocije odbojke,  sporta s tradicijom dugom 70 godina  u našem Gradu.

Uprava, igrači i sudionici Ljetne škole odbojke zahvaljuju svim javnim osobama i sponzorima koji su podržali ovaj projekt.

Svojim dolaskom su projekt podržali:
Zdeslav Barač, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza
Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Grada Siska
Ivan Nekvapil, zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije i Predsjednik Kluba sjedeće odbojke Sisak
Željko Jurčević, dopredsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza i trener reprezentacije Hrvatske u sjedećoj odbojci
Željko Kasumović, predsjednik Odbojkaškog saveza Sisačko-moslavačke županije
Bojan Pavlić, predsjednik Kluba odbojke na pijesku
Tomislav Mesec, predsjednik OK „Quirin“
Azra Rađenović, ravnateljica Osnovne škole  „22. lipanj“ Sisak i asistentica Guvrenera Rotary Distrikta 1913 za središnju Hrvatsku
Dražen Božić, regionalni direktor OTP banke za SZ Hrvatsku
Adem Klaić, direktor Grand Ugo d.o.o. i Pita centra-Baš burek
Adelina Ivković, direktor Gradske tržnice Sisak

Projekt su sponzorirali :
Glavni sponzor: OTP banka
Ostali sponzori:  Grad Sisak – ŠRC Sisak; Pita centar-Baš burek; Gradske tržnice Sisak

Za sisak.info: Diana Balenović ; član uprave

- Marketing -

Možda vas zanima...

Sisački gimnastičari imaju zlatnog kadeta i najbolju kadetsku ekipu

Natjecatelji Sportskog gimnastičkog kluba "Sokol" Sisak sudjelovali su na...

Sisak u srpnju domaćin kvalifikacija za Europsko prvenstvo U15 u baseballu

Sisak će u srpnju biti domaćin kvalifikacija za Europsko...

Josip Mihalić – juniorski prvak Hrvatske

U organizaciji Hrvatskog kickboxing saveza i Kickboxing kluba Zabok,...

RUKOMET: Sisak i Osijek će se boriti za Premijer ligu

U Trofejnoj dvorani Hrvatskog rukometnog saveza ždrijebom su određeni...