14 C
Sisak
Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Pripadnici JVP Sisak donirali hidraulični uređaj za spašavanje DVD-u Sunja

Datum:

Marketing

Nastavljajući uspješnom višegodišnjom suradnjom Javne vatrogasne postrojbe grada Siska i dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Vatrogasne zajednice općine Sunja, ovih je dana u prostorima DVD-a Sunja održan još jedan radni skup tih vatrogasaca.
Naime, odlukom Upravnog vijeća JVP Siska, a prema prijedlozima zapovjednika Miroslava Goluba, ovom središnjem vatrogasnom društvu, poklonjen je i svečano uručen, rabljeni, ali do jučer u upotrebi u postrojbi, hidraulički uređaj za spašavanje njemačkog proizvođača Weber.

– Nakon što smo nabavili i treći novi hidraulički uređaj, bez kojeg je teško izlaziti na tehničke intervencije u prometu, koje su sve brojnije  odlučili  smo dakle naš četvrti hidraulički uređaj za spašavanje donirati DVD-u Sunja. Razlog se nalazi i u činjenici da svake godine više puta interveniramo na njihovom području djelovanja i to najčešće prilikom tehničkih intervencija u prometu,  s obzirom da je Sunja udaljena 30-tak kilometara od Siska, a mi u zakonskom roku  ( od 15 minuta ) ne možemo doći na mjesto intervencije, rekao nam je Miroslav Golub, zapovjednik JVP Sisak, inače i zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije.

Da je uređaj došao u prave ruke potvrdio nam je, uz Vladu Svobodu, predsjednika DVD-a Sunja, i Nikola Lončarević, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Sunja. Kako smo informirani na području zajednice, u deset društava, od kojih su 3 središnja: Sunja, Bobovac i Staza, djeluje 736 vatrogasaca, a ovaj uređaj prvi je takve vrste na području zajednice.

Tehničko opremanje sunjskih vatrogasaca, izuzmemo li Sunju i Bobovac, odvija se sporo zbog općepoznate činjenice o nedostatnim financijskim sredstvima, dodao je Ivo Klarić zapovjednik VZO Sunja i naglasio: osim toga ovdje je i veći dio postojeće tehnike uništen tijekom Domovinskog rata, u kojem su se, u redovima hrvatskih branitelja, uključili i gotovo svi sunjski i ostali vatrogasci.

vatrogasci (1)Nakon predaje alata zamjenik zapovjednika JVP Sisak Željko Ovčar, u nazočnosti predstavnika okolnih vatrogasnih društava, demonstrirao je i rad s alatom. Kasnije je organiziran i sad nekoliko  mladih vatrogasaca, koji će biti zaduženi za pružanje pomoći prilikom tehničkih intervencija, koje ozbiljnije počinju u ovom kraju, s početkom proljetnih radova.

Spremnost JVP Sisak da pokloni a Sunjana da se poduče u radu za pružanje pomoći unesrećenim na cestama, pohvalio je i Mijo Brlečić, zapovjednik VZ Sisačko-moslavačke županije, koji je konstatirao da je ovom donacijom povećana operativna spremnost vatrogasaca u sunjskom kraju a s time je i sigurnost građana Sunje, tijekom izrazito živog prometa, na pravcima prema Dubici i Hrvatskoj Kostajnici – podignuta na viši nivo.

Nakon svečanog i radnog susreta, nastavljeno je i druženje sunjskih vatrogasaca i čelnika s najodgovornijim predstavnicima Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, tijekom kojeg je još jednom naglašena potreba pružanja veće pomoći područjima od posebne državne skrbi, točnije prostoru koji je nastradao tijekom okupacije neprijateljske vojske za vrijeme Domovinskog rata Hrvatske.

Taj razgovor vodio se, uz prigodna sjećanja, duboko u noć i to u maloj dvorani DVD-a Sunja, gdje se tijekom Domovinskog rata nalazilo i Zapovjedništvo obrane Sunjske bojišnice, te zapovjedništva nekoliko postrojbi hrvatskih snaga.

Tekst: Željko Ovčar, zamjenik zapovjednika JVP Grada Siska

- Marketing -

Možda vas zanima...

Prijavi se na natječaj i postani i ti dio Policijske uprave sisačko-moslavačke

„San većine dječaka je da jednog dana postanu policajci,...

U Sisku održan Dan otvorenih vrata policije

Policijska uprava sisačko-moslavačka ove godine provodi brojne promotivne aktivnosti...

Otvorene prijave za 18. Sajam udruga i ustanova u Sisku

Agencija lokalne demokracije Sisak i Zajednica sportskih udruga grada...

U ponedjeljak počinje Sisački sajam cvijeća

Ovogodišnji Sisački sajam cvijeća će, povodom 90. rođendana Starog...