22 C
Sisak
Utorak, 30 travnja, 2024

Rekordni proračun Sisačko-moslavačke županije za 2020.

Datum:

Marketing

Proračun Sisačko-moslavačke županije za 2020. godinu, kojeg je vijećnicima predstavio župan Ivo Žinić na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine prihvaćen je velikom većinom glasova nazočnih vijećnika.

S 27 glasova „Za“, jednim „Protiv“ i dva suzdržana glasa Županijska skupština podržala je Proračun vrijedan nešto više od milijardu i 255 milijuna kuna.

Od toga na prihode Sisačko-moslavačke županije otpada 321,3 milijuna kuna do je ostatak prihod tvrtki i ustanova u vlasništvu županije. Od poreza se u 2020. Očekuje 115,9 milijuna kuna, što je dosta više nego godinama prije.

Najveći dio prihoda se odnosi na prihode iz europskih fondova te ministarstava – 648,3 milijuna kuna. Od toga je pak najveći iznos planiran iz ministarstva zdravstva i HZZO-a, 402,6 milijuna kuna, koji će se zdravstvenim ustanovama doznačiti temeljem ugovornih obveza.

I rashode je Županija planirala u istom iznosu, kao i prihode – nešto više od 1,255 milijardi kuna od čega na zaposlene u županijskoj upravi te tvrtkama i ustanovama otpada 643,5 milijuna kuna.

„Proračun je u osnovi sličan ovogodišnjem, s tim da smo u njega morali uniejti proračune naših osnovnih i srednjih škola, što je novo prema zakonu. Nismo značajnije mijenjali određene pozicije, što se tiče socijalnih davanja i zdravstva mada bismo o tome mogli razmišljati jer smo ove godine najviše i na kulturu i na zdravstvo u odnosu na raniej godine.“ – rekao je župan Ivo Žinić koji je kao najveći projekt iduće godine izdvojio Centar kompetencija koji će biti uređen u bivšoj vojarni u Lađarskoj ulici u Sisku.

Regionalni centar kompetentnosti za elektortehniku i računalstvo je zajednički projekt Tehničke škole Sisak i Županije u kojem sudjeluje više desetaka partnera. Za uspostavu Centra i obnovu bivše domobranske vojarne planira se u 2020. godini 64 milijuna kuna, uglavnom iz europskih fondova.

Inače, na redovne programe osnovnih i srendjih škola kojima upravlja županija otpada 280 milijuna kuna, a iduće godine se planira u školske objekte uložiti čak 58 milijuna kuna, od kiojih 36,2 milijuna otpada na radove poboljšanja energetske učinkovitosti koji su također uglavnom financirani iz europskih fodova.

Razne stipendije i potpore učenicima i studentima iznosit će iduće godine ukupno 2,7 milijuna kuna, a za osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju odvojeno je 4,128 milijuna.

Najveći dio proračuna, gotovo 55 posto, otpada na zdravstvo – ukupno će ono koštati 663, 6 milijuna kuna u 2020 godine od čega je uvjerljivo najviše novca za plaće zaposlenih, dok je za gradnju središnjeg bolničkog paviljona naredne godine planirano 79,5 milijuna kuna.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Ministar Bačić u radnom posjetu gradu Petrinji

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u društvu glavnog...

Pivac market-mesnica u Petrinji preselila u novi, veći prostor

Stanovnici Petrinje i okolice od ovog tjedna svoju svakodnevnu...

Marina Orsag i prijatelji za inkluzivnu farmu u Hrastovici

Dan bez smijeha je uzaludno potrošen dan! Vratite osmijeh...

Učenici iz SMŽ će i ove godine besplatno ljetovati u Splitu

Nastavkom izvrsne suradnje prijateljske Splitsko-dalmatinske županije i Sisačko-moslavačke županije...