16 C
Sisak
Utorak, 16 travnja, 2024

Potpisan je ugovor o radovima na izgradnji akumulacije Polojac na kutinskome području

Datum:

Marketing

U prostorijama Sisačko-moslavačke županije u Sisku potpisan je ugovor o početku radova na izgradnji akumulacije Polojac na kutinskome području. Ugovor su, u prisutnosti župana Ivana Celjaka, potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predstavnik izvođača Dino Zovak. Ukupna vrijednost građevinskih radova je 7.704.658,67 eura s PDV-om. 

Župan Ivan Celjak istaknuo je kako ovaj projekt donosi novih osam milijuna eura u Sisačko-moslavačku županiju te kako je ovo projekt o kojemu se priča zadnjih 60 godina.

“Akumulacija Polojac iznimno je važna za obranu od poplava, za poljoprivrednu proizvodnju, ali isto tako ima i jako veliki turistički potencijal”.- rekao je župan.

Izgradnjom akumulacije, zaštiti će se nizvodno područje grada Kutine od poplava koje nastupaju u vrijeme većih i dugotrajnijih oborina, rečeno je na potpisivanju. Također, realizacijom ovog projekta osigurat će se i sportske, odnosno rekreacijske aktivnosti za tamošnje stanovnike, ali i navodnjavanje poljoprivrednih površina.

“Moći ćemo akumulirati oko 1,7 milijuna kubnih metara vode koje će se moći ispuštati tijekom malovodnim razdobljima što će pozitivno utjecati na bio raznolikost biljnog i životinjskog svijeta”, izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Planirana akumulacija Polojac smještena je na istoimenom vodotoku, lijevom pritoku Kutinice, a ideja o njezinoj potrebi stara je više od pola stoljeća. Prva projektna dokumentacija izrađena je 1965. godine u kojoj su bila razrađena opća projektna rješenja za tri akumulacije u slivu potoka Kutinice na širem području grada Kutine.

Za izgradnju akumulacije Polojac ishođene su lokacijska i građevinska dozvola.

Potpisivanjem ugovora zadovoljan je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je dodao kako će grad Kutina izgradnjom dobiti dodatnu sigurnost od mogućih poplava i novi turistički potencijal.

Možda vas zanima...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...

Uručene bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte 

U prostorijama Obrtničke komore SMŽ u subotu su uručeni...

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima...