9 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

30 novih pomoćnika uspješno završilo program edukacije, a povećane su im i plaće

Datum:

Marketing

Trideset novih pomoćnika u nastavi, koji rade u školama kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija, u petak je na Učiteljskom fakultetu u Petrinji primilo potvrde o uspješno završenom programu edukacije pomoćnika u nastavi. 

„Želim vam zahvaliti što ste odlučili svoje vrijeme, znanje, vještine i sposobnosti usmjeriti na pomoć u nastavi učenicama i učenicima županijskih škola. Sisačko-moslavačka županija ima osobit senzibilitet prema djeci i nastojimo osigurati što kvalitetnije uvjete za provođenje nastave“, istaknuo je župan Ivan Celjak koji im je uručio potrvde o završenoj edukaciji.

Kako je rečeno, od 1. siječnja su plaće pomoćnika u nastavi koji rade u školama u ingerenciji SMŽ povećane. Naime, osigurano je dodatnih 150 tisuća eura iz proračuna za plaće za svih 156 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika koliko ih je ove školske godine u županijskim školama. SMŽ je, po broju pomoćnika i posrednika, na četvrtom mjestu od svih hrvatskih županija.

„U ovoj godini smo u proračunu izdvojili više sredstava za povećanje plaća pomoćnicima u nastavi. Plaće su s 5,41 euro po satu povećane na 6,19 eura bruto po satu za što smo u proračunu izdvojili dodatnih oko 150 tisuća eura, a ukupno za program pomoćnika u nastavi izdvajamo oko 1,3 milijuna eura. Želimo osigurati našoj djeci najkvalitetnije uvjete za obrazovanje u čemu osobno sudjeluju i pomoćnici u nastavi na čemu im posebno zahvaljujem“, dodao je župan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija, naznačeno je, pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima isplaćuje i sva materijalna prava temeljem važećih kolektivnih ugovora kao što su božićnica, uskrsnica, regres i dar za dijete i dr.

Edukaciju za pomoćnike u nastavi proveo je Učiteljski fakultet u Petrinji.

Jedna od polaznica edukacije je i Maja Holsinger, pomoćnica u nastavi u Osnovnoj školi Mate Lovraka Petrinja koja se za ovaj posao, kako kaže, odlučila prvenstveno zbog humanosti.

„Pomoćnik sam u nastavi jednom dječaku u prvom razredu. Smatram da je to izuzetno human posao i lijepo je pomoći ako to možemo, jer i sama imam dijete s teškoćom u razvoju. Edukacija koju sam uspješno završila pomogla mi je u dobivanju novih znanja koja ću primijeniti u radu s učenicima s teškoćama u razvoju“, rekla je Maja Holsinger.

Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika u 22 osnovne i 7 srednjih škola, kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija, ove se školske godine provodi kroz županijski projekt „Jednake mogućnosti“ kojemu je cilj povećanje socijalne uključenosti i integracije 165 učenika s teškoćama u razvoju.

Možda vas zanima...

Nakon 60 godina izgradnja prve višestambene zgrade u Sunji

Jedna od 36 višestambenih zgrada koje se grade na...

Počele gradnje državnih zgrada u Kutini i Jasenovcu

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i...

U bolnicu u Popovači i dalje stižu novi liječnici

Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača u posljednje dvije...

Biskup u Viduševcu krstio sedmo dijete obitelji Jurković

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu,24. veljače...