21 C
Sisak
Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Preminuo sisački novinar Zdravko Strižić

Datum:

Marketing

U Sisku je u nedjelju navečer, u 79. godini života, preminuo dugogodišnji sisački novinar, urednik i publicist Zdravko Strižić. 

Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Sisku, gdje je i apsolvirao na sisačkim odjelima tadašnjeg Tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Novinarsku karijeru počinje 1969. godina kao dopisnik tjednika Jedinstvo i zagrebačkog dnevnika Sportske novosti. Od 1972. radi kao profesionalni novinar, najprije u Jedinstvu i Radio Sisku, zatim od 1981. godine u Vjesniku Željezare, čiji je bio posljednji glavni urednik do gašenja Željezare i lista 1995. Od tada pa do umirovljenja 2010. godine profesionalno radi u Večernjem listu, gdje je jedno vrijeme bio urednik regionalnog izdanja. I nakon mirovine je honorarno surađivao u Večernjem listu sve do gašenja regionalnih izdanja. Dvadesetak je godina radio i kao vanjski dopisnik Televizije Zagreb, kasnije i Hrvatske radiotelevizije. Sve do prije mjesec dana radio je i kao honorarni dopisnik novinske agencija HINA.

U novinarskom radu su mu uže specijalnosti bile gospodarstvo, poduzetništvo i obrtništvo, a bio je tijekom cijele svoje karijere aktivan u novinarskim strukovnim organizacijama. Ujedno je bio član Povjerenstva HND-a za pokretanje i organizaciju studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Tijekom Domovinskog rata, kao ratni reporter je izvještavao s ratišta u Slavoniji, Posavini, Banovini i Korduna. Za zasluge u ratnom izvještavanju odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata te medaljama Bljesak i Oluja. Dobitnik je i više strukovnih i drugih nagrada za svoj novinarski rad, a u nekoliko je navrata bio nagrađen i kao novinar s najvećim brojem objavljenih priloga u Večernjem listu.

U svojim umirovljeničkim danima, zajedno s kolegom Vladimirom Pajtlarom, okrenuo se i publicistici te je izdao nekoliko zanimljivih knjiga među kojima i Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije.

Sprovod je u srijedu, 10. siječnja, u 14 sati na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Odaberite školu koja će od Kauflanda dobiti voće i povrće cijele školske godine

Početkom travnja krenuo je novi ciklus projekta Kaufland škola...

Četverodnevnim programom slavi se 90. rođendan Starog mosta

Sisak će četverodnevnim programom proslaviti 90. rođendan svog simbola,...

Stanovnici Viktorovca dobili novi park za pse

Komunalac Sisak je u blizini Ulice Antuna Gustava Matoša...