-0 C
Sisak
Četvrtak, 30 studenoga, 2023

“Topusko pametni termalni grad” – Inovacije, zelena energija i ljekovita voda za održivu budućnost

Datum:

Marketing

Projekt „Topusko pametni termalni grad“ predstavlja inovativnu inicijativu temeljenu na geotermalnoj energiji u Hrvatskoj i regiji, pri čemu je Topusko prva hrvatska općina koja koristi geotermalnu vodu na kaskadni način za grijanje mjesta, balneoterapiju i bazenske svrhe te se s pravom smatra liderom u području zelenog i lječilišnog turizma, zaključci su konferencije održane protekli tjedan u Lječilištu Topusko.

Lječilište Topusko i društvo TOP-TERME d.o.o., uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Općine Topusko, provode više projekata održivog razvoja zdravstvenog, turističkog, ugostiteljskog, energetskog i općenito gospodarskog aspekta razvoja Topuskog. Pod jedinstvenim nazivom “Topusko pametni termalni grad” objedinjeno je više inovativnih inicijativa kojima je zajedničko da se temelje na sveobuhvatnom korištenju geotermalne vode i energije i da predstavljaju jedinstvenu inicijativu ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji.

Konferencija i radionica projekta “Topusko Pametni Termalni Grad” okupila je partnere istoimenog projekta, stručnjake iz Agencije za ugljikovodike, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Sveučilišta u Zagrebu te relevantne tvrtke iz sektora.

 

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak u uvodnom dijelu izjavio je kako je cilj Županije da se proširi geotermalna mreža, da se svako kućanstvo poveže na geotermalnu mrežu teda su u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pokrenute aktivnosti da se geotermalna voda u pilot projektu iskoristi za stakleničku proizvodnju.

“Očekujemo rezultate natječaja projekta„Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način“, ukupne vrijednosti 27 mil. EUR, koji je prijavljen za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva turizma i sporta i nadamo se pozitivnom rješenju jer želimo da Topusko bude turističko središte kontinentalne Hrvatske“, zaključio je župan.

Jadranka Leško, mag.inž.naft.rud., iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja istaknula je kako je cilj na nivou EU ozelenjavanje sektora toplinarstva te kako je geotermalna energija jedini obnovljivi izvor energije koji je dostupan 24 sata na dan bez intervencija.

“Svi veći gradovi u Europi se nakon krize s cijenom plina žele prebaciti na geotermalne izvore. Među 16 gradova u RH, koji imaju potencijal prebaciti se u potpunosti na geotermalnu energiju, Topusko je prvi grad u Hrvatskoj koji to već je,“ zaključila je.

“Do sada je završeno nekoliko faza provedbe – energetska obnova i uređenja dijela zgrade Petrova gora, radovi zamjene dijela toplovodne mreže, rekonstrukcija Centralne toplinske stanice te uvođenje pametnog sustava upravljanja i nadzora u sklopu projekta REWARDHeat, programa Obzor 2020 i izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju hotela Toplica“, objasnio jeravnatelj Lječilišta Topusko i direktor društva TOP-TERME d.o.o. dr. Domagoj Mosler.

Događanje je završeno panelom pod nazivom „Geotermalna voda u RH – osvrt na legislativni i tehnološki aspekt korištenja“, koju je moderirao Tomislav Pukšec s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Sudionici Jadranka Leško,(Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja), Martina Tuschl (Agencija za ugljikovodike), Vladislav Brkić (Rudarsko-geološko-naftni fakultet i Hrvatska udruga za geotermalnu energiju), Tomislav Đurić (Energetski institut Hrvoje Požar), Staša Borović (Hrvatski geološki institut) i Domagoj Mosler (Lječilište Topusko i TOP- TERME d.o.o.) istaknuli su ključnu ulogu geotermalne energije u unaprjeđenju lokalne i regionalne zajednice te naglasili pozitivna iskustva i vrijednost suradnje između javnog sektora, znanstvene zajednice, industrije, stručnih udruga i lokalnih inicijativauključenih u provedbuprojekta”Topusko pametni termalni grad”.

Marketing
Marketing
Marketing

Možda vas zanima...

INFO GAME JOB 2023. u petak u Novskoj

INFO GAME JOB 2023 - događaj posvećen svijetu gaminga...

GALERIJA: Sportski ponos SMŽ 2023.

Župan Ivan Celjak je na svečanosti „Ponos Sisačko-moslavačke županije...

11 je kandidata iz SMŽ za Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova...

Natječaj za izradu vizuala (loga) Savjeta mladih SMŽ – mogu sudjelovati mlađi od 30 godina

Na mrežnoj stranici Sisačko-moslavačke županije (smz.hr), na poveznici: https://www.smz.hr/natj/javni/107-smz/njp/prosvjeta-kultura-sport/10413-natjecaj-za-izradu-vizuala-loga-savjeta-mladih-sisacko-moslavacke-zupanije...