21 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

Održana edukacija “Izazovi provedbe Europskog stupa socijalnih prava u Sisačko-moslavačkoj županiji”

Datum:

Marketing

CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija i Agencija lokalne demokracije Sisak održali su regionalnu edukaciju “Izazovi provedbe Europskog stupa socijalnih prava u Sisačko-moslavačkoj županiji“ koja se provodila u sklopu projekta “Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u implementaciji Europskog stupa socijalnih prava u Hrvatskoj”.

Kroz regionalnu edukaciju sudionicima su predstavljeni dosadašnji ishodi projekta,istaknut je značaj Europskog stupa socijalnih prava (ESSP), te su analizirane specifične prepreke na koje nailazi provedba ESSP-a u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Redoviti profesor socijalne politike na zagrebačkom Pravnom fakultetu Gojko Bežovan, održao je izlaganje o provedbi ESSP-a u Sisačko-moslavačkoj županiji. Posebno se osvrnuo na postojeće indikatore koji se odnose na jednake mogućnosti, pristup tržištu rada, pravedne uvjete rada te socijalnu zaštitu i uključenost unutar županije. Naime, jedan od primarnih izazova u praćenju ESSP-a leži u nedostatku podataka na razini županije. Na primjer, ključni statistički podaci o udjelu onih koji rano napuštaju školu, stopi NEET skupine među mladima, i slično, nisu dostupni. Tu su još i neki zabrinjavajući statistički podaci poput toga da Sisačko-moslavačka županija ima najveći pad BDP-a i stanovnika od svih županija u Hrvatskoj, ima najnepovoljniju starosnu strukturu i najveći udio blokiranih u radno sposobnom stanovništvu u Hrvatskoj.

Implementacija Europskog stupa socijalnih prava u Sisačko-moslavačkoj županiji ima iznimnu važnost i nužnost. Edukacija je imala za cilj potaknuti raspravu o ovoj važnoj temi, s ciljem poboljšanja statističkog praćenja stanja u županiji i proaktivnog donošenja preventivnih mjera. Podizanjem svijesti i poticanjem angažmana, organizatori su nastojali učinkovito odgovoriti na izazove s kojima se suočava stanovništvo županije.

——–
Regionalna edukacija provodi se u okviru projekta “Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u implementaciji Europskog stupa socijalnih prava u Hrvatskoj”čiji je nositelj CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija u partnerstvu s Udrugom „MI“ Split, Mrežom udruga Zagor, Agencijom lokalne demokracije Sisak, Hrvatskom mrežom za beskućnike te Norwegian Social Research (NOVA). Projekt je podržan s 89.258,86 eura financijske podrške kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Cilj projekta je osnažiti zagovaračke kapacitete organizacija civilnog društva i drugih dionika za praćenje i implementaciju Europskog stupa socijalnih prava na nacionalnoj i lokalnim razinama, a organizacije civilnog društva u Hrvatskoj imaju važnu ulogu u promicanju i zaštiti demokracije i ljudskih prava.
Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak.

Možda vas zanima...

Nova oprema za HGSS Novska

Župan Ivan Celjak je u sjedištu Županije s pročelnikom...

Sisak izložbom na Korzu obilježava 40 godina rođenja prve bebe iz in vitro oplodnje

Na sisačkom Korzu postavljena je izložba ''Zašto baš mi''...

Pogledajte gdje se nalazi Vaše biračko mjesto za predstojeće parlamentarne izbore

Određena su biračka mjesta za parlamentarne izbore koji će...

U subotu akcija “Volim Željezaru”

U subotu, 13. travnja 2024., u 10 sati kod...