14 C
Sisak
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Održana edukacija “Izazovi provedbe Europskog stupa socijalnih prava u Sisačko-moslavačkoj županiji”

Datum:

Marketing

CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija i Agencija lokalne demokracije Sisak održali su regionalnu edukaciju “Izazovi provedbe Europskog stupa socijalnih prava u Sisačko-moslavačkoj županiji“ koja se provodila u sklopu projekta “Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u implementaciji Europskog stupa socijalnih prava u Hrvatskoj”.

Kroz regionalnu edukaciju sudionicima su predstavljeni dosadašnji ishodi projekta,istaknut je značaj Europskog stupa socijalnih prava (ESSP), te su analizirane specifične prepreke na koje nailazi provedba ESSP-a u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Redoviti profesor socijalne politike na zagrebačkom Pravnom fakultetu Gojko Bežovan, održao je izlaganje o provedbi ESSP-a u Sisačko-moslavačkoj županiji. Posebno se osvrnuo na postojeće indikatore koji se odnose na jednake mogućnosti, pristup tržištu rada, pravedne uvjete rada te socijalnu zaštitu i uključenost unutar županije. Naime, jedan od primarnih izazova u praćenju ESSP-a leži u nedostatku podataka na razini županije. Na primjer, ključni statistički podaci o udjelu onih koji rano napuštaju školu, stopi NEET skupine među mladima, i slično, nisu dostupni. Tu su još i neki zabrinjavajući statistički podaci poput toga da Sisačko-moslavačka županija ima najveći pad BDP-a i stanovnika od svih županija u Hrvatskoj, ima najnepovoljniju starosnu strukturu i najveći udio blokiranih u radno sposobnom stanovništvu u Hrvatskoj.

Implementacija Europskog stupa socijalnih prava u Sisačko-moslavačkoj županiji ima iznimnu važnost i nužnost. Edukacija je imala za cilj potaknuti raspravu o ovoj važnoj temi, s ciljem poboljšanja statističkog praćenja stanja u županiji i proaktivnog donošenja preventivnih mjera. Podizanjem svijesti i poticanjem angažmana, organizatori su nastojali učinkovito odgovoriti na izazove s kojima se suočava stanovništvo županije.

——–
Regionalna edukacija provodi se u okviru projekta “Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u implementaciji Europskog stupa socijalnih prava u Hrvatskoj”čiji je nositelj CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija u partnerstvu s Udrugom „MI“ Split, Mrežom udruga Zagor, Agencijom lokalne demokracije Sisak, Hrvatskom mrežom za beskućnike te Norwegian Social Research (NOVA). Projekt je podržan s 89.258,86 eura financijske podrške kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Cilj projekta je osnažiti zagovaračke kapacitete organizacija civilnog društva i drugih dionika za praćenje i implementaciju Europskog stupa socijalnih prava na nacionalnoj i lokalnim razinama, a organizacije civilnog društva u Hrvatskoj imaju važnu ulogu u promicanju i zaštiti demokracije i ljudskih prava.
Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Četverodnevnim programom slavi se 90. rođendan Starog mosta

Sisak će četverodnevnim programom proslaviti 90. rođendan svog simbola,...

Stanovnici Viktorovca dobili novi park za pse

Komunalac Sisak je u blizini Ulice Antuna Gustava Matoša...

U četvrtak 24-satni nadzor nepropisne uporabe mobitela u prometu

U četvrtak, 2. svibnja, na cijelom području Policijske uprave...

Odlučeno o dobitnicima priznanja Grada Siska – neki prijedlozi nisu prihvaćeni

Gradsko vijeće Grada Siska je u ponedjeljak na prijedlog...