28 C
Sisak
Petak, 2 lipnja, 2023

Grad Sisak dignuo kratkoročni kredit – reagirao HDZ

Sisačko Gradsko vijeće odlučilo je većinom glasova prihvatiti prijedlog za kratkoročnim zaduženjem Grada Siska putem kratkoročnog revolving kredita do iznosa od 15 milijuna eura.

Kredit se diže na 12 mjeseci, a u odluci piše da će se sredstva “koristiti radi premošćivanja jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza Proračuna Grada Siska.”

7.OdlukaOKratkoročnomZaduženju

“Grad Sisak ulaže vlastita sredstva za sanaciju štete od potresa, financira tekuće poslovanje, vlastite projekte i ugovorene projekte koji se financiraju iz  iz EU fondova, a kako sanacija od potresa uvelike utječe na financijsko stanje grada, traži se odobrenje za kratkoročno zaduženje od 15 milijuna eura kod OTP banke radi premošćivanja jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza.  

U nastavku se navode projekti za koje se diže kredit, a koji se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i drugih fondova. Navodi se i očekivani povrat iz fondova za svaki pojedini projekt.

“Gradsko vijeće odobrilo je za potrebe financiranja radova na EU projektima revolving pozajmicu u iznosi do 15 milijuna eura, za slučajeve kada treba premostiti period od izvršenja radova do isplate potpore iz EU fondova za ostvarene projekte. Grad Sisak je do sada tekućim prihodima ostvarivao višak, koji je bio dovoljan da pokrije svaki period između isplate za obavljene radove i povrata od strane državnih tijela, no visina bespovratnih potpora koje je Sisak osigurao je trenutno višestruko uvećana, pa je odobrenih 15 milijuna eura za pravovremenu isplatu izvođačima dodatni osigurač i garant da će se sva odobrena sredstva povući u roku.

Rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti je 30.6., odnosno, svi troškovi i računi izdani do tog datuma bit će prihvatljivi za povrat sredstava iz Fonda. To znači da će u lipnju Sisku na naplatu doći ogromni iznosi za obnovu niza javnih objekata, a količina novca koju će Grad morati u kratkom roku platiti neće nimalo narušiti sposobnost Grada da servisira sve svoje redovne potrebe i obaveze.” – objavili su na gradskoj internetskoj stranici.

Na ovu odluku reagirao je sisački HDZ.

“Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček još jednom zadužuje naš grad kreditom, ovaj put od 15 milijuna eura. Građani Siska pitaju se događa li se ovo Sisku zbog nerada gradonačelnice Kristine Ikić Baniček jer nije uspjela obnoviti gotovo ništa od gradske imovine europskim sredstvima?
Podsjetimo, prije godinu dana odobreno joj je preko 280 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti
i državnog proračuna za većinu projekata koje sada spominje u obrazloženju za novi kredit u Odluci o kratkoročnom zaduženju Grada Siska.
Tek nekoliko minuta prije početka sjednice Gradskog vijeća, službe Grada na stol vijećnicima stavljaju dopunu dnevnog reda. Ovako važna Odluka, dostavlja se dakle nekoliko minuta prije.
Tim novim kreditom Grad Sisak može dovesti u blokadu, a sve zato što nije ni započeo
obnovu na većini gradske imovine pa više ne može računati na europska sredstva.
Vijećnici HDZ-a u Sisku, već mjesecima upozoravaju da će teret obnove, koji je mogao biti
financiran europskim sredstvima, u konačnici pasti na naše građane, i jučer je to
gradonačelnica i potvrdila traženjem novog zajma.
Sanacija osnovnih škola, odgojno-obrazovni kompleks Galdovo, Dom kulture, Stari most,
Stari grad, Kazalište 21, OŠ Ivana Kukuljevića…, sve je to već trebalo biti gotovo, ili barem pri kraju, no na većini s radovima se nije ni započelo.
Gradonačelnica je dosad uspjela obnoviti tek jednu gradsku zgradu, i to Gajevu 2a u koju je preselila svoj ured. Djela govore sve, prioriteti gradonačelnice su jasni.
Građani Siska ovim potezom na žalost, na zadnjem su mjestu, stoga možda neke ni ne čudi
odluka gradonačelnice još jednom zadužiti i ugroziti funkcioniranje Grada Siska.
HDZ Sisak se usprotivio novom zaduženju, upozorili smo ostale vijećnike vladajuće
većine što znači njihovo glasanje za ovu točku i zbog toga smo napustili sjednicu za vrijeme
rasprave o toj točki dnevnog reda, ne možemo i ne želimo sudjelovati u blokadi Grada.” – ističe HDZ u svom priopćenju.

Zadnje novosti
Ostale novosti