13 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

Sisak u istoj izbornoj jedinici s Pagom, Virom, Delnicama, Obrovcem…

Datum:

Marketing

Prema danas predstavljenom prijedlogu novih izbornih jedinica koji bi trebao stupiti na snagu od 1. listopada 2023. godine Sisačko-moslavačka županija više neće biti u 6. izbornoj jedinici, koja će sada obuhvatiti samo dijelove Zagreba.

Uz to, Sisačko-moslavačka županija je sada podijeljena između 5. i  7. izborne jedinice.

Istočniji dio naše županije u koji spadaju Donji Kukuruzari, Majur, Hrvatska Dubica, Hrvatska Kostajnica, Jasenovac , Lipovljani i Novska ulazi u 5. izbornu jedinicu gdje je npr. Vukovar, Slavonski brod, Požega… 

Ostatak županije, uključujući Sisak, je u 7. izbornoj jedinici zajedno s Karlovačkom županijom, sjevernim dijelom Zadarske županije te sjevernim i istočnim dijelom Primorsko-goranske županije.

Tako su uz Kutinu i Sisak u istoj izbornoj jedinici i gradovi; Obrovac, Pag, Bakar, Čabar, Delnice, Kastav i Vrbovsko. U istoj izbornoj jedinici sa Siskom su u 7. izbornoj jedinici i općine; Posedarje, Ražanac, Vir, Čavle, Fužine, Jelenje, Mrkopalj, Ravna gora itd.

“Ono što je bitno je da je Vlada razmotrila odluku Ustavnog suda od 7. veljače ove godine, a koja se odnosi na četiri poruke. Prva je osigurati jednaku težinu glasa, a to znači tamo gdje je zbog demografskih trendova broj birača manji. Najveća odstupanja su u 4. izbornoj jedinici, a najviše u 9. Druga je poruka da izborne jedinice moraju što više pratiti administrativne granice županija i općina. Treća poruka je da odstupanja ne bi smjela biti veća od +/- 5 posto. Zadnja poruka je da bi novi zakon trebalo donijeti do 1. listopada ove godine”, rekao je premijer Andrej Plenković prilikom predstavljanja priejdloga novih izbornih jedinica.

Rekao je da je u političkom smislu Vlada htjela zadržati postojeći model od 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika.

“Ustavni sud nije rekao da trebamo potpuno promijeniti izborni sustav. Kako bismo bili sigurni da se radi o manjoj modifikaciji dokaz je da će 78 posto birača nakon ove modifikacije ostati u izbornim jedinicama u kojima su i trebali”, rekao je Plenković.

Najveće odstupanje u novom sustavu izbornih jedinica od prosjeka birača u novom modelu je 2,2 posto i to u 10. izbornoj jedinici.

“Nastojimo da jedinice budu što sličnije po broju birača zbog budućih demografskih trendova”, poručio je premijer.

Najveću promjena je u Gradu Zagrebu koji će umjesto dosadašnje četiri izborne jedinice imati tri.

“Otklanja se prigovor da na Jarunu ili u Brezovici glasuju s biračima na jadranskoj obali. Grad Zagreb je u 1. 2. i 6. izbornoj jedinici”, istaknuo je.

Ministar Ivan Malenica rekao je da bi prijedlog Zakona danas ili sutra trebao biti poslan u javno savjetovanje kako bi svi mogli dati primjedbe, a potom treba proći dva čitanja u Saboru. Parlamentarni izbori trebali bi se održati na proljeće iduće godine.

Problematično je nekima što se za ovu raspodjelu koristioo registar birača, a ne popis stanovništva. Registar birača ima daleko više upisanih ljudi, nego je stanovnika po popisu stanovništva.

Možda vas zanima...

Dani sisačkog sporta uz Crvenu jabuku i U-15 nogometnu reprezentaciju

Grad Sisak i Zajednica sportskih udruga Grada Siska ove...

Danas se obilježava Međunarodni dan rijetkih bolesti

'S rijetkima svaki dan, a ne svake prijestupne' slogan...

Na Srednjoj školi Viktorovac Sisak uskoro nova fasada

Počeli su radovi na postavljanju vanjske ovojnice na zgradi...