15 C
Sisak
Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Sisački gimnazijalac Ivan Petrić brončani na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi

Datum:

Marketing

Ivan Petrić, maturant Gimnazije Sisak, osvojio je brončanu medalju na 31. Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi koja je od 11. – 14. svibnja održana na Međunarodnoj olimpijskoj akademiji u blizini antičke Olimpije u Grčkoj. Na Olimpijadi je sudjelovalo 100 učenika iz 49 zemalja, a kao i svake godine, organizirana je pod pokroviteljstvom FISP-a (Federation Internationale des Ssocietes de Philosophi) i UNESCO-a.

Uz Ivana Petrića na Olimpijadi je sudjelovao i Martin Vrbovčan iz Gimnazije Bjelovar te mentorica prof. Marina Kasa i voditelj hrvatske delegacije na IPO-u doc. dr. sc. Bruno Ćurko s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Ciljevi Međunarodne filozofske olimpijade su poticanje na kritičko i kreativno mišljenje i promicanje filozofskog mišljenja u znanosti, umjetnosti i društvenom životu te promišljanje etičkih problema u modernom svijetu kao i poticanje intelektualne razmjene među mladim ljudima iz različitih zemalja.

Pravo pristupa kvalifikacijama za Međunarodnu filozofsku olimpijadu imaju učenici koji su se plasirali na državno natjecanje iz filozofije, a tijekom kvalifikacija pišu i filozofski esej na stranom jeziku te dvoje najbolje plasiranih imaju pravo sudjelovanja na olimpijadi.

Hrvatska redovito sudjeluje na ovoj međunarodnoj srednjoškolskom natjecanju od 2007.
godine. U sedamnaest godina sudjelovanja Hrvatska je osvojila jednu zlatnu medalju (2019.), dvije srebrene medalje, tri brončane medalje, četiri medalje časti (4. mjesto) i jednu počasnu medalju (5. mjesto).

Možda vas zanima...

Kupljeno novo vozilo za hitnu, uskoro stižu još četiri

U Zavodu za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije od početka...

Cijeli idući tjedan pojačani nadzor brzine kretanja vozila

U organizaciji mreže prometnih policija država Europe - ROADPOL,...

Sva vrtićka djeca pohađat će školu plivanja na gradskom bazenu

Na gradskom bazenu na Kontrobi traje škola plivanja za...

Nova oprema za HGSS Novska

Župan Ivan Celjak je u sjedištu Županije s pročelnikom...