11 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

Optužni prijedlog i smjene u sisačkoj bolnici zbog nedavnog slučaja na hitnom prijemu

Datum:

Marketing

Ministarstvo zdravstva objavilo je epilog šokantnog slučaja iz sisačke bolnice kada su dvije pacijentice smještene u isti krevet.

Nakon što je zdravstvena inspekcija obavila izvide u Općoj bolnici Sisak i Zavodu za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije podignut je optužni prijedlog prema Prekršajnom sudu u Sisku protiv odgovorne osobe Opće bolnice Sisak (OB Sisak), ravnatelja dr. Tomislava Dujmenovića, i spomenute zdravstvene ustanove zbog kršenja Zakona o zaštiti prava pacijenata, izvijestili su iz Ministarstva zdravstva.

Također, o svemu je obaviješteno i Upravno vijeće OB Sisak koje će o utvrđenom nalazu zdravstveno – inspekcijskog nadzora poduzeti eventualne mjere sukladno svojim ovlastima.

Prema informacijama s kojima raspolažemo moguće je da Upravno vijeće smijeni ravnatelja bolnice dr. Tomislava Dujmenovića.

U međuvremenu je zaprimljena obavijest ravnatelja Opće bolnice Sisak Tomislava Dujmenovića o naknadno poduzetim mjerama: razriješen je dužnosti voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP), a predloženo je i da se izreče mjera medicinskoj sestri koja na trijaži navedenog dana, unatoč dostupnosti kapaciteta, smjestila je obje pacijentice na isti ležaj.

Ujedno su o utvrđenome obaviještene sljedeće institucije:

1. Hrvatska liječnička komora – Povjerenstvo za stručna pitanja i Povjerenstvo za etiku i deontologiju zbog nepravodobnog poduzimanja mjera s ciljem preveniranja navedenog događaja

2. Hrvatska komora medicinskih sestara – Povjerenstvo za etiku zbog neadekvatnog postupanja medicinske sestre u zbrinjavanju pacijentice

3. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zbog sumnje na počinjenje neovlaštenog slikanja iz članka 144 Kaznenog zakona

4. Agencija za zaštitu osobnih podataka radi povrede GDPR-a pacijentica.

Sve je komentirao u srijedu i ministar zdravstva Vili Beroš.

“Ravnatelja ne mogu smijeniti ja, zapravo mogu, ali tek u krajnjoj fazi, ali do toga ipak još nije došlo. Zato sam i prije rekao da se treba čekati procedura” – rekao je ministar Vili Beroš komentirajući sisački slučaj. Prethodno je rekao kako su na Upravnom vijeću bolnice sada idući potezi.

Na pitanje novinara rekao je da bi, na mjestu ravnatelja Dujmenovića, on vrlo vjerojatno dao ostavku, ne samo zbog samog događaja nego jer je ravnatelj „u ranijim izjavama iznio informacije koje nisu bile istinite“, misleći na izjavu da je s pacijenticama sve bilo dobro, a jedna od njih je preminula dva dana nakon nastanka fotografije. 

Možda vas zanima...

Dani sisačkog sporta uz Crvenu jabuku i U-15 nogometnu reprezentaciju

Grad Sisak i Zajednica sportskih udruga Grada Siska ove...

Danas se obilježava Međunarodni dan rijetkih bolesti

'S rijetkima svaki dan, a ne svake prijestupne' slogan...

Na Srednjoj školi Viktorovac Sisak uskoro nova fasada

Počeli su radovi na postavljanju vanjske ovojnice na zgradi...