9 C
Sisak
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Ministri Bačić i Vučković u Glini: Uskoro novi natječaj za gradnju i obnovu 375 kuća u SMŽ

Datum:

Marketing

Potpredsjednik Vlade RH, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković svoj su posjet Glini u ponedjeljak počeli radnim sastankom u Hrvatskom domu kojem su nazočili sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima, državni tajnik Domagoj Orlić te gradonačelnik Gline Ivan Janković sa suradnicima.

„Prije desetak dana donesen je zakon o obnovi, novi zakon kojega je usvojio Hrvatski sabor i u ovom trenutku traje priprema provedbenih akata na razini Vlade i Ministarstva, kako bi se taj zakon mogao u cijelosti provesti. Stoga pozivam sve zainteresirane da se uključe u e-savjetovanje, koje se u ovom trenutku provodi za donošenje programa mjera kao temeljnog dokumenta, kojim ćemo omogućiti ubrzanje obnove sukladno zakonu.“- rekao je potpredsjednik Vlade Branko Bačić.

U idućih dvadesetak dana bit će objavljena Javna nabava za izgradnju ili konstrukcijsku obnovu 375 kuća na području SMŽ, rekao je Bačić, dodajući kako će na taj način biti ubrzana obnova. Dodao je i kako su na glinskom području u tijeku radovi na 21 zamjenskoj kući za koje ministar očekuje da će biti dovršene tijekom ožujka i travnja.

“Prije zime očekujemo i dovršenje četiriju višestambenih zgrada, a tijekom ožujka otvorit ćemo radova na još tri zgrade s ukupno 57 stanova.” – napomenuo je Bačić.

Nakon ovog radnog sastanka ministrica poljoprivrede Marija Vučković svečano je uručila ugovore krajnjim korisnicima.

„Do sada je na području ove županije ugovoreno projekata ili dano potpora u vrijednosti od 180 milijuna €. Kad govorimo o gospodarstvima koja su pogođena potresom, do današnjeg dana izdane su 173 odluke, vrijedne oko 6 milijuna € veći dio njih je u procesu isplate. Nastavno na dodjelu ugovora ističem da ćemo i dalje posebne napore ulagati u motiviranje poljoprivrednika na preuzimanje gospodarstava, stoga smo danas posebnu pažnju posvetili malim poljoprivrednicima, promoviramo natjecanje za male, za mlade. Ističemo da će u vezi natječaja za mlade poljoprivrednike doći do niza promjena, pri objavi novog natječaja krajem ove ili početkom 2024. godine. Nastojat ćemo educirati što veći broj poljoprivrednika, kako bi generacijski obnavljali potencijal, osobito na području SMŽ. Potrebno je otvoriti još jedan natječaj za potresom pogođeno područje, za obnovu,“ rekla je ministrica Vučković, dodajući kako će nastojati, sukladno inicijativama s terena, a na korist poljoprivrednika, dodatno prilagoditi određene odredbe.

Najavila je i skori radni sastanak, na kojem će se tražiti način aktiviranja zapuštenog poljoprivrednog zemljišta.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je naglasio važnost postignutih dogovora s resornim ministarstvima i Vladom, a sve na tragu što bržeg otklanjanja posljedica potresa: „Poljoprivreda je vrlo važna za SMŽ. Nažalost, u snažnom potresu, koji nam se dogodio, stradala su i brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, odnosno njihovi objekti. Danas su naši poljoprivrednici primili ugovore, putem kojih će ulagati sredstva za obnovu OPG-ova i poljoprivredne proizvodnje, ali i za ulaganja u dugotrajne nasade, obnovljivih izvora energije i za ulaganja u infrastrukturu, koja će pomoći razvoju kulture u ruralnim područjima. Ovdje govorimo o općini Dvor i sredstvima kojima će Općina realizirati projekt u kojem će se odvijati brojni sadržaji s područja kulture.“

Dolazak u Glinu je iskorišten i za obilazak radova na objektu Srednje škole Glina: „Tamo su u tijeku radovi cjelovite obnove, koji uključuju učvršćivanje temelja, učvršćivanje nosivih zidova, saniranje pukotina, nove sanitarije, novu unutarnju i vanjsku stolariju i energetsku obnovu objekta. Osim objekta SŠ Glina, u vrijednosti od oko 2,5 milijuna €, u Glini trenutno obnavljamo i objekt Doma zdravlja, zatim objekt Doma za starije, koji će uskoro biti završen kada govorimo o konstrukcijskoj obnovi, rekao je župan Celjak.

„Do sada smo u Glini obnovili i Osnovnu školu Glina, modernizirali i obnovili ceste na području Gline, primjerice u Majskim Poljanama, gdje smo obnovili i most, koji smo proširili za tri metra, pa možemo gotovo govoriti o novom mostu. Obnovili smo i prometnicu u Novom Selu Glinskom, u suradnji s Gradom Glinom obnovili smo prometnicu na području Buzete. Izgradili smo novu cestu na potezu Stankovac-Slana. Dakle, SMŽ je vrlo aktivna na području grada Gline i što se tiče obnove u županijskoj nadležnosti, ta obnova ide dobrom dinamikom.“ Ta se obnova odvija u neposrednoj suradnji s Vladom RH i resornim ministarstvima, zaključio je Celjak.

 

Možda vas zanima...

Obilježite Dan planeta Zemlje u Ekološkom centru Vrata Zrinske gore

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja,...

Zabavno-rekreativna manifestacija „Dan planeta Zemlje u Moslavini“ po jubilarni 20. put

Po jubilarni 20. put u Moslavini se održava zabavno-rekreativna...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...