22 C
Sisak
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

U SAD-u uhićen ratni zločinac, koji je u Petrinji odsjekao ruku čovjeku zbog rukovanja s Tuđmanom

- Marketing-spot_imgspot_img

U SAD-u,  u državi Ohio, ovih je dana uhićen ratni zločinac Jugoslav Vidić, kojeg su američke vlasti optužile za imigracije prijevare, odnosno da je lagao i prilikom ulaska u SAD zatajio podatke o svojoj vojnoj službi i umiješanosti u napad na civile u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata.

Prema optužnici, kako pojašnjava američko Ministarstvo pravosuđa, 55-godišnji Jugoslav Vidić iz Parma Heightsa, dao je više lažnih izjava u svojoj molbi da mu se dodijeli status stalnog boravka, uključujući lažnu izjavu da je njegovo jedino vojno iskustvo bio vojni rok u JNA od 1988. do 1989., pritom izostavljajući da je služio i u Srpskoj vojsci Krajine i njezinim prethodnicama od 1991. do 1995.

Vidić je, prema optužnici, lagao da nikada nije bio optužen za kršenje zakona iako je 1998. godine u odsutnosti osuđen za ratni zločin u Hrvatskoj. Također je lagao kada je ustvrdio da nikada nije sudjelovao u ubojstvu osobe zbog nacionalnog podrijetla ili političkog uvjerenja.

Naime, Vidić je dobio 20 godina zatvora za okrutno ubojstvo Stjepana Komesa. Vidić je 16. rujna 1991. u Petrinji u krugu Mesne industrije ‘Gavrilović’, kao pripadnik paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, sa većim broj neidentificiranih osoba sudjelovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju djelatnika navedene tvornice, a zatim iz grupe djelatnika izdvojio Stjepana Komesa. Bijesan jer se Komes rukovao s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom kad je ovaj bio u posjetu Petrinji, Vidić mu je oštrim željeznim predmetom odsjekao desnu ruku u predjelu lakta. Komes je zbog povrede i nepružanja odgovarajuće medicinske pomoći ubrzo nakon toga preminuo. Nakon Oluje ekshumiran je i identificiran.

Vidić je emigrirao u Sjedinjene Države kao izbjeglica 1999. Njegov zahtjev da za stalni boravak odobren je 2005. Vidić je također optužen da je pravosudnim vlastima 2017. kada su ga ispitivali o njegovom zahtjevu.

Vidić se tereti za jednu točku posjedovanja zelene karte koja je pribavljena materijalno lažnim izjavama i jednu točku za davanje lažnih izjava federalnom agentu. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu maksimalna kazna od 10 godina zatvora za prvu optužbu i maksimalnu kaznu od pet godina zatvora za drugu.

Zadnje novosti
Ostale novosti