16 C
Sisak
Utorak, 16 travnja, 2024

Novi ugovori iz programa Zaželi u SMŽ

Datum:

Marketing

Župan Ivan Celjak je uz ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića i ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antu Lončara, sudjelovao u uručivanju 15 ugovora vrijednih više od 14 milijuna kuna u sklopu Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“.

Na području Sisačko- moslavačke županije u sklopu Faze I i Faze II dodijeljena su 54 ugovora ukupne vrijednosti 132.499.532,51 kuna.

Cilj Poziva je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti. Provođenjem projekata želi se osnažiti i unaprijediti radni potencijal žena zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, koje će ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

Bespovratna sredstava u okviru Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III” financiraju se sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Zahvaljujući ovome projektu na području cijele Hrvatske planira se zaposliti 3045 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Projekti se provode u teško dostupnim područjima (ruralna područja i otoci) te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

Ministar Piletić je posebno naglasio važnost sustavne skrbi o našim starijim sugrađanima: „Na kraju 2022. godine uspjeli smo, zbog odluka Vlade, prve u svibnju, a potom druge, u rujnu, osigurati 445 milijuna kuna, kako bi se do uspostave novog financijskog razdoblja, financirala usluga Zaželi, odnosno pomoć u kući za naše starije i nemoćne.“

„Program Zaželi je izvrstan za Sisačko-moslavačku županiju i upravo se na našem području najbolje vide dva osnovna cilja, koje se želi ostvariti, a to je zapošljavanje teško zapošljivih žena i skrb i briga o našem starijem stanovništvu, osobito o onima koji žive u ruralnom području. Na SMŽ imamo otprilike 25 % stanovnika starijih od 65 godina. Iskoristio bih ovu prigodu i zahvalio ministru Piletiću, Vladi RH na omogućavanju zapošljavanja 262 žene na području Županije i na skrbi za 1602 krajnja korisnika. Naravno, hvala i onima koji su se prijavili na poziv Ministarstva, jer na njima je najveći teret posla,“ rekao je u ovoj prigodi župan Celjak.

Možda vas zanima...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...

Uručene bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte 

U prostorijama Obrtničke komore SMŽ u subotu su uručeni...

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima...