11 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

Drago Vidaković osuđen na tri godine zatvora

Datum:

Marketing

Siščanin Drago Viaković, glazbenik i bivši šef Hypo leasing Kroatiena osuđen je na tri godine zatvora za primanje mita, na zagrebačkom Županijskom sudu gdje mu se sudilo u odsutnosti.

Vidaković je poznat kao svjedok koji je tvrdio da je vidio kako predstavnici Hypo banke predaju mito Ivi Sanaderu, no u Sisku je poznat kao idejni začetnik suludog projekta dvorane na zaobilaznici koja je trebala koštati više od 400 milijuna kuna i koja i dalje, na gradskom zemljištu, stoji nezavršena te je u vlasništvu bivše Hypo banke.

Kako piše Večernji list bivši predsjednik uprave Hypo Leasing Kroatiena teretio se za primanje mita, a nedostupan je od 2018. godine otkada se skriva u SAD-u čije državljanstvo ima.

Od 2018. pokušao je sve, piše Večernji list da opstruira suđenje i da spis protiv sebe odvuče u zastaru. Pravdao se raznim bolestima, slao neuvjerljivu medicinsku dokumentaciju, pravdao se pandemijom i samoizolacijama, tražio je upis u američko državljanstvo, mijenjao je odvjetnike u zadnji tren…

No na koncu ništa od toga nije pomoglo Dragi Vidakoviću, bivšem predsjedniku uprave Hypo Leasing Kroatiena, koji je u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog primanja mita. Vijeće pod presjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić odredilo je i da mu se oduzima milijun kuna protupravno stečene imovinske koristi, a mora platiti i 12.749 kuna sudskih troškova te paušal od 10.000 kuna.

On se na objavi presude, očekivano, nije pojavio, kao ni njegov branitelj. Vidaković godinama živi u SAD-u, ima i američko državljanstvo, a za njim je raspisana i međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog.

Prema optužnici USKOK ga je optužio da je 2006. kao čelni čovjek Hypo Leasing Kroatiena uzeo milijun kuna mita kako bi Hypo nastavio isplaćivati tranše od ukupno 16 milijuna eura kredita što ga je tvrtka Poyel dobila za projekt Medarska. Projekt je počeo, ali je Vidaković, prema optužnici, isplate za obavljene radove stopirao dok mu izvođači nisu platili mito. Optužnica protiv njega podignuta je 2014., potvrđena u veljači 2015., a suđenje mu se normalno odvijalo od lipnja 2016. do svibnja 2018. u kojem se razdoblju Vidakoviće uredno pojavljivao na sudu, a za rujan 2018. bilo je predviđeno da iznese obranu. No, od tada se više nije pojavio u Hrvatskoj.

Zastara je trebala nastupiti u travnju 2023., no sada je, nakon objave nepravomoćne presude, zastarni rok produljen za još dvije godine pa ima dovoljno vremena za pravomoćno okončanje cijele te priče, piše Večernji list.

Možda vas zanima...

Dani sisačkog sporta uz Crvenu jabuku i U-15 nogometnu reprezentaciju

Grad Sisak i Zajednica sportskih udruga Grada Siska ove...

Danas se obilježava Međunarodni dan rijetkih bolesti

'S rijetkima svaki dan, a ne svake prijestupne' slogan...

Na Srednjoj školi Viktorovac Sisak uskoro nova fasada

Počeli su radovi na postavljanju vanjske ovojnice na zgradi...