Naslovnica Vijesti Sisak Evo kako se odlučilo graditi dvoranu koja je trebala koštati 471 milijun...

Evo kako se odlučilo graditi dvoranu koja je trebala koštati 471 milijun kuna

Nije se, ispočetka, mislilo graditi spornu novu sportsku dvoranu po metodi leasinga, nego je u igri bilo javno privatno partnerstvo koje su gurali neki HDZ-ovci, poglavito Vlatko Matijević. Partner u tom projektu trebao je biti Davor Panjkret. Cijena je, tada se govorilo, bila prevelika pa je 29. listopada 2007. Gradsko poglavarstvo odlučilo napustiti ideju javno privatnog partnerstva i odabralo opciju leasinga. Vlatko Matijević je tada, za rušenje metode javnog privatnog partnerstva, optuživao Veljka Novaka.

Prešlo se na opciju leasinga nakon što je u Grad Sisak 16. listopada 2007., 13 dana prije sjednice Poglavarstva gdje se odustalo od javnog privatnog partnerstva, stigla inicijalna ponuda tvrtke Hypo leasing Kroatien za gradnju dječjeg vrtića na Zelenom brjegu, školske sportske dvorane u Budaševu te sportske dvorane na zaobilaznici.

Prva dva projekta više manje su uspješno završena i grad danas plaća ugovorene rate, a zbog sportske dvorane je nedavno otvorena istraga protiv sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića zbog sumnje da je potpisivanjem štetnog ugovora oštetio Grad Sisak za 96 milijuna kuna.

A evo kako je do tog potpisa došlo…

Veliku ulogu u cijelom projektu sisačke sportske dvorane, a zbog koje je otvorena istraga protiv bivšeg gradonačelnika Dinka Pintarića, imao je Drago Vidaković, bivši čelnik Hypo leasinga u Hrvatskoj, inače Siščanin.

Dvorana se trebala graditi po principu modificiranog leasinga, na gradskom zemljištu, no za koju bi grad plaćao 15 godina najam uz obvezu konačnog otkupa, nakon toga, za 40 posto njene vrijednosti.

Drago Vidaković bio je jedan od bitnih svjedoka protiv Ive Sanadera i posvjedočio je 2008. kako je u siječnju 1995. godine vidio da bivši premijer uzima kovertu od tadašnjeg direktora Hypo banke Wolfganga Kulterera. Otprilike u vrijeme svjedočenja i protiv Vidakovića je pokrenuta istraga da je oštetio tvrtku za 18,5 milijuna, a zaradio je kasnije i optužnicu za primanje mita. U ljeto 2012.  u dvorište njegove vile na Markuševcu bačena je i bomba.

Drago Vidaković bio je predsjednik Uprave Epsilon građenja, tvrtke u vlasništvu Hypo leasinga, i koja je, na natječaju, dobila pravo gradnje sportske dvorane u Sisku. Na natječaj, objavljen 19. studenog 2007. godine, mjesec dana nakon inicijalne ponude Hypo leasing Kroatien, javila se i tvrtka Jadran jahte čiji je osnivač upravo Hypo leasing Kroatien, kojoj je tada čelnik Uprave bio Drago Vidaković.

Nitko drugi se nije javio na natječaj čime je ispunjen zakonski zahtjev o najmanje dvije prispjele ponude.

Natječaj je objavljen 19. studenog 2007., a Epsilon građenje osnovan deset dana ranije.  No, i cijeli postupak natječaja ima mnoge nejasnoće.

Pet dana prije natječaja Grad Sisak osnovao je Povjerenstvo za njegovu provedbu koju su činili Veljko Novak, Željko Jajčinović i Gordana Sedmak – Jednačak.

U odluci za provedbu natječaja pisalo je kako je procijenjena vrijednost 75 milijuna kuna, a tako je pisalo i u samom natječaju. Odabrali su minimalni zakonski rok za dostavu ponuda od 15 dana pravdajući se „žurnošću postupka“, iako gradnja dvorana nije zahtijevala žurnost.

Na natječaj stižu dvije ponude, Epsilon građenje nudi 129,1 milijun kuna,  Jadran jahte 132,6 milijuna kuna, bez PDV-a.

Svi dokumenti isti dan ovjereni su kod istog javnog bilježnika. Troškovnik na objema onudama pisan je istim rukopisom, sa samo šest stavaka, kao i dodana rukom pisana napomena na dnu ponuda „ponuda je rađena bez projektne dokumentacije i moguće su promjene cijena u slučaju razlike prema projektu i drugih okolnosti“. Upravo će razlike u projektu dovesti do neplanirano utrošenih gotovo 100 milijuna kuna, zbog kojih je pokrenuta istraga protiv Dinka Pintarića.

U to vrijeme prokuristi Epsilona su Tomislav Topić i Gabrijel Cvitković, a u Jadran jahtama direktor je Tomislav Topić, a prokurist Gabrijel Cvitković.

Stoga ne čudi što se Jadran jahte, prilikom otvaranja ponuda, nisu žalile na činjenicu da je u ponudu Epsilona naknado umetnuta, na dan otvaranja ponuda, potvrda Porezne uprave da tvrtka nema dugova prema državi. To se vidjelo i po ručno izmjenjenoj numeraciji stranica u ponudi.

Povjerenstvu to nije bilo bitno, iako je u uvjetima natječaja bila zabrana dodavanja i izmjena dokumentacije, a Povjerenstvu nije bilo bitno ni to što su ponude dvostruko veće od procjenjene vrijednosti pa su 5. Prosinca odabrali onu Epsilon građenja.

Gradsko poglavarstvo tek 29. prosinca 2007. godine mijenja odluku od 14.11. o procijenjenoj vrijednosti nabave sa 75 na 129,5 milijuna kuna.

Kasnije će se, zbog odvoza otpada i drugih radova van projektne dokumentacije, taj iznos potrošiti tek na pripremne radove i samo dio ugovorenih radova, a vrijednost dvorane, s otkupom, nanovo isplanirati na 471 milijun kuna.

Do planirane druge faze financiranja nije došlo zbog afere Hypograd, a Županijsko odvjetništvo, nakon više od sedam godina od potpisa, zbog ugovora zbog toga otvara istragu protiv sisačkog gradonačelnika.

Komentirajte