9 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024

Otvoren vatrogasni dom i kulturni centar u Jasenovcu

Datum:

Marketing

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 21. prosinca 2022. godine, u nazočnosti župana sisačko-moslavačkog Ivana Celjaka i načelnice Općine Jasenovac Marije Mačković sudjelovala na otvorenju vatrogasnog i kulturnog doma u Općini Jasenovac, projekta vrijednog više od 5 milijuna kuna te financiranog sredstvima Programa ruralnog razvoja.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje vatrogasnog doma sa spremištem i kulturnim centrom realiziran je kroz Program ruralnog razvoja RH 2014-2020. godine, a vrijednost projekta je nešto manja od 5,5 milijuna kuna. Realizacija projekta posebno je značajna za unapređenje vatrogastva na području općine Jasenovac na kojemu djeluje 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava od kojih je DVD Jasenovac najaktivnije i najopremljenije društvo.

Ovim projektom rekonstruiran je, opremljen i stavljen u funkciju vatrogasni dom i kulturni centar javne i društvene namjene ukupne bruto površine 553 m2. Prizemlje zgrade koristit će se za vozila i opremu kojom se služe vatrogasci DVD-a Jasenovac, a kat je predviđen za kulturne potrebe stanovnika i rad različitih udruga koje će ovdje imati prostor za razne manifestacije, probe, edukacije i druge aktivnosti. Ovaj je vatrogasni dom bio oštećen za vrijeme Domovinskog rata te do sada nije potpuno obnavljan.

Ovim projektom poboljšat će se uvjeti rada članova DVD Jasenovac, ali i unaprijediti kulturne aktivnosti na području Općine te doprinijeti lokalnoj zajednici.

Tom prilikom ministrica Vučković je zahvalila vatrogascima na njihovoj predanosti i hrabrosti te čestitala okupljenima, podsjetivši kako je iz spomenute Mjere 7 diljem Hrvatske isplaćeno gotovo 2,3 milijarde kuna, a samo u Sisačko-moslavačkoj županiji u tu svrhu više od 106 milijuna kuna. Kada je riječ o izgradnji ili rekonstrukciji vatrogasnih domova iz Programa ruralnog razvoja diljem Hrvatske, odobrena su 73 ulaganja u ukupnoj vrijednosti potpore veće od 378 milijuna kuna.

“Ovaj cjelovito obnovljeni dom, koji nije obnavljan od vremena Domovinskog rata, posebno je značajan za kvalitetu rada naših vatrogasaca, jer oni, naši heroji u miru, prije svega brinu o našim životima, našoj imovini, i potrebno im je osigurati kvalitetne uvjete za rad,” istaknuo je župan Celjak te dodao kako su obnova vatrogasnog doma i uređenje kulturnog centra samo su neka od ulaganja na području općine Jasenovac.

“S Hrvatskim vodama iznašli smo rješenja vezana uz sustav obrane od poplava, oni će u narednom financijskom razdoblju 2021.-2027. u unapređenje sustava uložiti oko 200 milijuna kuna, a važno je istaknuti kako će upravo u Jasenovcu biti logistički centar Hrvatskih voda,” podsjetio je župan Celjak.

Možda vas zanima...

GALERIJA: Proglašeni su najbolji sportaši županije za 2023. godinu

U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije...

Otvorena obnovljena zgrada Srednje škole Glina

Otvorena je zgrada Srednje škole Gline na kojoj je...

Most: “NE Vujnovcu i njegovoj spalionici otpada u Kutini”

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot te vijećnice Mosta Ljiljana Lampert...