22 C
Sisak
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

Predstavljen najveći proračun u povijesti Sisačko-moslavačke županije

- Marketing-spot_imgspot_img

Prijedlog proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2023. godinu iznosi 281.393.422,39 € što je najveći proračun u povijesti Sisačko-moslavačke županije, istaknuo je to župan Ivan Celjak na današnjem javnom predstavljanju proračuna za sljedeću godinu koje je, u nazočnosti predstavnika Županije, gospodarstvenika, obrtnika, proračunskih korisnika i medija, održano u prostorijama PISKA u Sisku.

Sisačko-moslavačka županija u 2023. godini čak 95% proračunskih sredstava planira usmjeriti na razvojne projekte, posebno na projekte obnove u području obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi te gospodarstva.

“Za ostvarivanje projekata bilo je potrebno stabilizirati financije. Župan je podsjetio na proračunski manjak iz općih izvora od 51,5 milijuna kuna prije otprilike godinu i pol dana. Već u 2021. godini, nakon preuzimanja dužnosti, nova županijska uprava menadžerskim pristupom upravljanju financijama uspjela je sanirati manjak i stvoriti višak od 39,4 milijuna kuna iz općih izvora, dok ukupan višak u proračunu iznosi 111,7 milijuna kuna koji je u potpunosti planiran za područje obnove i revitalizacije. U okviru potpune stabilizacije financija, Sisačko-moslavačka županija sve obveze prema svojim dobavljačima isplaćuje odmah po dospijeću, a za razliku od prijašnjih godina Županija se nije dodatno kreditno zaduživala.” – ističu iz Županije.

Na upit novinara o nekim od najvažnijih projekata koje treba izdvojiti za narednu godinu, župan je istaknuo:
„U tijeku su radovi na zgradi nove interne, na zgradi stare interne izvođač je uveden u radove, počeli su radovi na zgradi jodnog, a nakon blagdana očekujemo početak radova i na zgradi pedijatrije. Nakon obnove bolničkih zgrada, imat ćemo potpuno novi kompleks Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“. Posebno želim naglasiti Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak, jer tu najbolje vidimo poveznicu razvoja obrazovanja i gospodarstva. Naime, planiramo naš poduzetnički centar u Sisku i Glini vezati na Regionalni centar kompetentnosti. Ulažemo i u sustav socijalne skrbi. Istaknuo bih posebno Dom za starije i nemoćne osobe u Kutini koji će biti gotov u prvoj polovici iduće godine. Kada govorimo o razvojnim projektima, u sustavu zdravstva u idućoj godini planiramo završiti objekte koji se financiraju iz Fonda solidarnosti. Osim tih projekata naravno da ulažemo i u razvoj drugih dijelova kojima je nadležna Sisačko-moslavačka županija“, istaknuo je župan.

Zadnje novosti
Ostale novosti