21 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

Dosadašnji tijek obnove objekata u vlasništvu i u nadležnosti Grada Petrinje

Datum:

Marketing

Područje Petrinje najteže je stradalo u potresu 29. prosinca 2020.

Na petrinjskom području stradali su mnogi javni i privatni objekti. Kao i ostali gradovi i Grad Petrinja provodi obnovu niza javnih zgrada, koje su u njegovu vlasništvu i kojima upravlja, čija će se obnova uglavnom financirati iz Fonda solidarnosti EU, a preko nadležnih minstarstava.

Točne podatke i detalje o broju dosadašnjih projekata koje je Grad Petrinja obavio tražili smo pismenim putem 23. studenog, a nakon jedne usmene požurnice 12. prosinca smo dobili sljedeći odgovor “zbog zaista velike zauzetosti službenika koji rade na navedenim predmetima, informacije koje tražite dostavit ćemo Vam do kraja godine.“. Obzirom je rok za ovaj projekt kraj godine, podatke koje smo od drugih dobili za nekoliko dana, ne možemo čekati. No, temeljem javnih izvora u ovom tekstu donosimo informacije o dosadašnjem tijeku obnove na objektima u nadležnosti Grada Petrinje i tvrtki u gradskom vlasništvu, zaključno s 10. prosincem.

Čak 94 milijuna kuna , uključujući PDV, vrijedan je projekt cjelovite obnove Doma kulture u Petrinji. Time taj objekt postaje najskuplji projekt obnove u ciejloj Sisačko-moslavačkoj županiji. Primjerice, cjelovita obnova Nove bolnice u Petrinji koštat će 46 milijuna kuna, a četiri višestambene zgrade sa ukupno 64 tipska stana u Petrinji će se graditi za 55,5 milijuna kuna. Zgrada „Hrvatski dom“ upisana je u registar kulturnih dobara RH pod brojem 2122, kao dio zaštićene Kulturno povijesne cjeline grada Petrinje, ali nije zaštićena kao pojedinačno dobro.

Javni natječaj za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izvedbu radova cjelovite obnove potresom oštećene zgrade Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja raspisan je bio 18. kolovoza uz procijenjenu vrijednost od 29,644 milijuna kuna + PDV. Za obnovu ovog objekta iz Fonda solidarnosti je preko Ministasrtva obrazovanja 18. srpnja odobreno 38.322.391,84 kn.

Na natječaj, tijekom kojeg je bilo puno izmjena dokumentacije, stigla je samo jedna ponuda i to višestruko veća od procjene. Tako je i 18. listopada prihvaćena ponuda tvrtke Strabag d.o.o. u iznosu od 75,2 milijuna kuna + PDV, tj. 94 milijuna kuna s PDV-om čime je to, za sada, u SMŽ uvjerljivo najskuplja obnova jednog objekta oštećenog u potresu.

 

 

 

 

 

Zanimljivo je kako je, unatoč procjeni ispod Europskog praga javne nabave, a koji iznosi 5,382 milijuna eura, tj. 40,472 milijuna kuna, u startu raspisana javna nabava visoke vrijednosti kojom se mogu prihvatiti i ponude više od tog praga, kao da su se očekivale ponude veće od procjene.

 

 

 

 

 

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Odluku o financiranju operacije unutar Poziva “Obnova infrastrukture u području obrazovanja oštećene potresom” dodjelom bespovratnih financijskih sredstava Gradu Petrinja u visini od 38.322.391,84 kune za Cjelovitu obnovu potresom oštećene zgrade Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja.

U obrazloženju odluke piše „Realizacijom ove operacije provesti će se mjere sanacije ucilju sprečavanja daljnjeg propadanja građevine uzrokovanog atmosferalijama, pripremiti će se projektno tehnička dokumentacija te izvesti radovi cjelovite obnove, a sve sukladno Zakonu o obnovi te Zakonu o gradnji za energetsku obnovu. Cjelovitom obnovom će se unaprijediti energetski status zgrade, te će doći do ušteda u potrošnji energenata više od 20% jer se zgrada nalazi unutar Kulturnopovijesne cjeline grada Petrinje. Po cjelovitoj obnovi zgrada će biti potpuno funkcionalna te će moći nastaviti obavljati djelatnosti iz područja kulture i obrazovanja.“

Tijekom provedbe javne nabave, naručitelj Grad Petrinja radove nabave dijeli na dvije faze.Ukupni rok za izvršenje svih radova i usluga je 18 mjeseci od dana uvođenja u posao izrade projektno-tehničke dokumentacije, a pojedini rokovi su:
a) Faza 1: 5 mjeseci od dana uvođenja u posao izrade projektno-tehničke dokumentacije
b) Faza 2: 18 mjeseci od dana uvođenja u posao izrade projektno-tehničke dokumentacije

 

Očekivani rok za uvođenje u posao izrade projektno-tehničke dokumentacije je 15 dana od dana potpisa ugovora. Ugovor je potpisan 26. listopada.

„Sredstva smo osigurali u Fondu solidarnosti Europske unije putem Ministarstva znanosti i obrazovanja. Vrijednost ovog Ugovora je 94 milijuna kuna s PDV – om. Iako zgrada nije pojedinačno zaštićeno kulturno dobro budući je unutar zaštićene povijesno – kulturne cjeline grada Petrinje radovi se moraju izvoditi sukladno smjernicama koje je dalo Ministarstvo kulture i medija i tu će izvođač zaista trebati biti oprezan, dakle govorimo o kompleksnim radovima ali veselimo se kvalitetnom izvođaču i vjerujemo da će svi ugovoreni radovi biti izvedeni s voljom i na vrijeme. Što se tiče samog Ugovora radi se o dvije faze, u prvoj fazi će se izvesti projektiranje i konstruktivna obnova zgrade, a u drugoj fazi ide cjelovita obnova. Rok Fonda solidarnosti znamo, međutim, ukoliko izvođač zbog objektivnih okolnosti ne uspije završiti radove do tog zadanog roka sredstva će biti osigurana iz nekih drugih izvora.“ – rekla je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes prilikom potpisivanja ugovora s tvrtkom Strabag d.o.o.

 

 

 

 

No, ono što je jasno je da prema podacima Minisatsrtva obrazovanja nije odobren cijeli iznos od 94 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti nego 38.322.391,84 kune za „Cjelovitu obnovu potresom oštećene zgrade Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, kojom će se unaprijediti i energetski status zgrade“, dakle za naknadno razdvojene obje faze radova koje vrijede, uključujući izradu dokumentacije, 94 milijuna kuna.

Na pitanje Odakle će se osigurati razlika sredstava, iz gradske uprave odgovor nismo dobili.

No, ono što je jasno iz dokumentacije je kako je stanje objekta, zbog izloženosti dvije godine atmosferilijama te zbog nezaštićene krovne konstrukcije puno gore nego je opisano u elaboratu zatečenog stanja koji je bio priložen javnom natječaju. To se vidi i iz jedne od primjedbi potencijalnih ponuđača u dokumentaciji.

 

Inače, Gradu Petrinji odobren je ukupni raspoloživi iznos od 77.271.141,84 kune za zgrade prijavljene preko poziva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava namijenjenih obnovi financiranoj iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU).

Povjerenstvo za odabir projekata Ministarstva kulture i medija prihvatilo je projektne prijedloge temeljem čega je Ministarstvo kulture i medija donijelo dvije odluke o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava Gradu Petrinja u visini od 29.506.250,00 kuna za projekt izrade projektne dokumentacije i provedbe mjera zaštite zgrade Gradske vijećnice, te 9.442.500,00 kuna za projekt izrade projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Stare klaonice “Gavrilović” gdje Grad planira urediti Centar za mlade.

Spomenuli smo već kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Odluku o financiranju operacije unutar Poziva “Obnova infrastrukture u području obrazovanja oštećene potresom” dodjelom bespovratnih financijskih sredstava Gradu Petrinja u visini od 38.322.391,84 kune za Cjelovitu obnovu potresom oštećene zgrade Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja.

Do sada je odabran izvođač projektne dokumentacije za objekt Stare klaonice.

 

 

 

 

Grad Petrinja je početkom ožujka sklopio Ugovor sa Središnjim državnim uredom i preuzeo provedbu postupka nabave za projektiranje i radove na 28 objekata pod kulturnom zaštitom u centru grada.

„Mi smo sa Središnjim državnim uredom, koji je nadležan za obnovu, i Ministarstvom kulture i medija, sklopili tripartitni sporazum, odnosno ugovor, kojim smo preuzeli i projektiranje i izvođenje radova na 26 objekata u centru grada. Kada govorimo o tom segmentu, tu govorimo o objektima stambeno-poslovno-obiteljskim kućama i građevinama i to je onaj dio koji financira Ministarstvo kulture za projekte i eventualne radove u ovoj godini, nadamo se da će biti radova krajem godine. Ministarstvo kulture je osiguralo 20 milijuna kuna u svom proračunu.“, rekla je svojedobno o tome gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Od tih 26 objekata za jedan je odabran izvođač radova, a za još tri izvođač projektne dokumentacije.

23. studenog izabran je izvođač radova na obnovi tzv. Gradske munjare u Petrinji, na Šetalištu Kajetana Knežića. Natječaj je objavljen 10. listopada uz procijenjenu vrijednost radova od 8,792 milijuna kuna + PDV. U roku su stigle četiri ponude, a kao najpovoljnija odabrana je ponuda tvrtke MIPCRO d.o.o. iz Ivanca u iznosu od 7,49 milijuna kuna + PDV. Ponuda ove tvrtke je jedina bila unutar procijenjene vrijednosti, a kriterij odlučivanja kod odabira ekonomski najbolje ponude bio je 60 % cijena, 30 % iskustvo stručnjaka te 10 % jamstvo izvedbe radova. MIPCRO je dobio 95 bodova, najviše od svih. Na odluku nije bilo žalbi te je  2. prosinca sklopljen ugovor o radovima.

 

 

Radovi na obnovi zgrade gradske Munjare krenut će početkom sljedeće godine, a rok za izvođenje radova je 11 mjeseci.

U proteklom razdoblju završena je još i projektna dokumentacija, tj projekt za cjelovitu obnovu, za tri zgrade – pojedinačna kulturna dobra na adresama Antuna Turkulina 11, Ivana Gundulića 2 te dr. Franje Tuđmana 11.

I Privreda d.o.o. Petrinja, komunalna tvrtka u vlasništvu Grada Petrinje aktivna je u postupcima javne nabave vezane uz obnovu infrastrukture.

Tako je 23. rujna odabran izvođač radova na sanaciji šteta od potresa na sustavu odvodnje – projekt aglomeracija Petrinja. Natječaj je raspisan 8. kolovoza uz procjenu vrijednosti od 15,828 milijuna kuna + PDV, u roku do 9. rujna su stigle dvije ponude, a kao ekonomski najpovoljnija odabrana je ponuda tvrtke Brodska Posavina d.o.o. iz Slavonskog Broda u vrijednosti od 25,97 milijuna kuna + PDV. Drugi ponuditelj dostavio je ponudu na 36,848 milijuna kuna + PDV.

 

 

30. studenog raspisan je ponovljeni natječaj za projektiranje i sanaciju šteta od potresa sustava vodoopsrkbe – lokalni vodovodi uz procjenu vrijednosti radova od 7,93 milijuna kuna + PDV. Rok za dostavu ponuda je 21. prosinac. Riječ je o ponovljenom natječaju obzirom je isti već bio poništen 19. listopada, uz identičnu procjenu vrijednosti radova, jer nije pristigla na njega nijedna ponuda.

8. studenog poništen je i natječaj za projektiranje i sanaciju šteta od potresa vodocrpilišta Pecki sustava vodoopsrkbe Grada Petrinje. Natječaj je raspisan 7. listopada, a procijenjena vrijednost je bila 5,935 milijuna kuna + PDV. Na njega je prispjela u roku samo jedna ponuda, no 8. studenog ponuda se odbija jer je višestruko iznad procjene vrijednosti. Vodotehnika Zagreb ponudila je 14,948 milijuna kuna + PDV, pa je Privreda d.o.o. poništila natječaj. Novi natječaj do 15. prosinca nije bio raspisan.

 

 

Privreda Petrinja je 16. rujna donijela odluku o odabiru izvođača za projektiranje i sanaciju šteta od potresa sustava odvodnje – stara mreža odvodnje odabravši zajedničku ponudu tvrtki Solmex d.o.o. Zagreb i Palir d.o.o. Zagreb u iznosu od 23,593 milijuna kuna + PDV. Natječaj je raspisan 10. lipnja, a nakon uložene žalbe na dokumentaciju i izmjena dokumentacije zbog grešaka naručitelja 30. kolovoza su otvorene ponude. Drugu ponudu je ponudila tvrtka IND-EKO d.o.o. Rijeka u iznosu od 29,9 milijuna kuna.

Nakon odabira Solmexa i Palira IND-EKO se žali te Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave usvaja njihovu žalbu te zbog grešaka naručitelja prilikom odabira i u dokumentaciji te poništava 20. listopada Odluku o odabiru, određuje da se tvrtki IND-EKO plati 70.000 kuna troška žalbe i određuje da se u roku od mjesec dana donese nova odluka o odabiru. Privreda Petrinja do 15. prosinca još nije donijela novu Odluku o odabiru u ovom slučaju.

 

 

No, Privreda Petrinja d.o.o. uspjela je ipak privesti kraju natječaj za projektiranje i sanaciju šteta od potresa sustava vodoopskrbe – stara mreža vodoopskrbe. Javni natječaj je objavljen 13. lipnja, procjena vrijednosti radova je bila 27,069 milijuna kuna + PDV, rok je za dostavu bio 1. srpanj, a u roku je stigla samo jedna ponuda. Ponuda tvrtke A & M d.o.o. Vukovar je 18. srpnja i odabrana, u ponuđenom iznosu od 30,938 milijuna kuna + PDV. Na ovu odluku nije bilo žalbi.

 

 

Dan kasnije, 19. srpnja, donesena je i odluka o odabiru izvođača radova na hitnim radovima sanacije šteta od potresa na sustavu vodoopskrbe Grada Petrinje. Natječaj je objavljen 1. lipnja, procjena vrijednosti radova je bila 6,015 milijuna kuna + PDV, na njega je prispjelo pet ponuda, a po kriteriju 70 % cijena, 10 % jamstvo te 20 % iskustvo stručnjaka odabrana je 19. srpnja ponuda tvrtke Temporium gradnja d.o.. iz Zagreba u iznosu od 6, 438 milijuna kuna + PDV. Na ovu odluku nije bilo žalbi.

 

 

 

 

Autor: D. Prerad

Dozvoljeno prenošenje sadržaja uz objavu izvora i autora.

(Članak je napisan uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama – Poticanje kvalitetnog novinarstva 2022.)

Možda vas zanima...

Ministri Bačić i Vučković u posjetu Glini

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić i ministrica Marija...

Tijekom listopada useljenje u županijska naselja u Petrinji i Glini

Župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je u utorak...