13 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

Dosadašnji tijek obnove na domovima za starije i nemoćne u SMŽ

Datum:

Marketing

U potresu 29. prosinca 2020. godine oštećena su i sva tri Doma umirovljenika na području Sisačko-moslavačke županije. I dok je sisački Dom za starije i nemoćne nastavio s radom bez potrebe evakuacije svojih štićenika, u Petrinji se do danas štićenici nisu vratili dok je u Glini netom obnovljeni dom također zadobio teška oštećenja.

Obnova petrinjskog Doma za starije i nemoćne počela je vrlo brzo nakon potresa, no zbog komplikacija obnova još uvijek nije gotova iako je prošlo gotovo godinu i pol od početka radova.

Naime, nakon potresa prvi su pregledi pokazali kako oštećenja petrinjskog Doma nisu značajna pa je 19. veljače 2021. godine objavljen natječaj za sanaciju Doma u procijenjenoj vrijednosti od oko tri milijuna kuna + PDV. Provedbu obnove ovog Doma preuzeo je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Na objavljeni natječaj natječaj su stigle tri ponude te je 11. ožujka kao najpovoljnija odabrana ponuda tvrtke Pet plus gradnja d.o.o. iz Petrinje s cijenom od 2,716 milijuna + PDV. Bila je to ujedno i jedina prispjela ponuda ispod procijenjene vrijednosti. Na tu odluku nije bilo žalbi.

 

 

Izvođač je uveden u radove, no tijekom samih radova utvrdilo se kako su oštećenja puno veća te Dom do danas nije obnovljen.

U međuvremenu je krajem 2021. godine objavljen natječaj za Usluga izrade projekta rekonstrukcije instalacija u Domu za starije i nemoćne u Petrinji u procijenjenoj vrijednosti od 350.000 kuna plus PDV. 24. veljače 2022. izabran je izvođač, Ekološki centar d.o.o. Vukovar, koji je ponudio za 333.333 kune plus PDV napraviti traženi projekt.

U svibnju 2022. godine Damir Borić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja je kazao kako su trenutno u fazi projektiranja druge faze obnove dok se prvi dio obnove se odnosio samo na konstrukciju i „koštao oko 3,7 milijuna kuna“.

„Kada su započeli ti radovi onda se otkrilo, kada su se otkrivali zidovi, otkrilo se da su stradale jako sve instalacije Doma. U tijeku je, punom parom se odvija projektiranje svih instalacija Doma“, kazao je tada Borić.

 

 

 

 

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je krajem srpnja na sjednici Županijske skupštine podsjetio kako je vlasnik petrinjskog Doma Hrvatski zavoda za mirovinsko osiguranje koji i ulaže financijska sredstva u obnovu Doma.

„Vlasnik petrinjskog Doma je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje koji i ulaže financijska sredstva u obnovu Doma. U tijeku je izrada glavnog projekta. Prema našim informacijama taj glavni projekt bi trebao biti gotov sada svakog dana. Nakon glavnog projekta raspisuje se nabava za radove i kreće se u radove. Tijekom obnove Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja utvrdila su se dodatna oštećenja, dodatna velika oštećenja koja se nisu mogla utvrditi prilikom pregleda i zbog sigurnosti i korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja, zbog sigurnosti djelatnika, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je odlučio izraditi još jedan projekt i u potpunosti sanirati taj dom. Taj dom ide u cjelovitu obnovu“, rekao je tada Celjak.

Od tada pa do danas javni natječaj za izvođača tih novih radova obnove nije još objavljen.

Cjelovitu obnovu Doma za starije osobe Glina provodi Sisačko-moslavačka županija u vrijednosti od 9.613.408,91 kn. Novac je osiguran iz proračuna Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ova građevina je prva zgrada javne namjene na kojoj su bili započeli radovi cjelovite obnove i to početkom travnja 2022.

Stari dio građevine, budući je građen prije uvođenja protupotresnih normi, nije izdržao udar potresa od 29. prosinca 2020, dok novoizgrađeni dio, otvoren u svibnju 2018., nije pretrpio značajna oštećenja.

obnova dom za starije glina
obnova dom za starije glina

Sisačko-moslavačka županija je javni natječaj za izvođača radova cjelokupne obnove Doma za starije Glina raspisala 12. siječnja 2022. s rokom predaje ponuda do 28. siječnja. Procijenjena vrijednost radova iznosila je 10.930.152,80 kuna bez PDV-a. Rok za izvođenje radova je 12 mjeseci od dana uvođenja u posao.

Na natječaj za obnovu Doma je u roku stiglo sedam ponuda, tri su isključene zbog nedostatka dokumentacije, a od preostale četiri odabrana je ona tvrtke Gradnja Alaber d.o.o. iz Požege, koja je bila i najjeftinija. Iznosila je 7,441 milijun kuna bez PDV-a. Na ovu odluku nije bilo žalbe.

 

 

Planirani završetak radova je sredinom ožujka 2023. godine.

Radove na obnovi Doma za starije i nemoćne osobe Sisak organizira, vodi i financira Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, iako je formalno osnivač doma Sisačko-moslavačka županija.

Dom u potresu nije jako stradao te je riječ o radovima koji obuhvaćaju uređenje i energetsku obnovu fasada, te unutarnju sanaciju posljedica potresa i uređenje soba korisnika. Dio sanacije odrađen je, kao na mnogim drugim javnim objektima, brzo nakon potresa radi osiguravanja normalnih uvjeta rada.

 

 

 

 

 

 

Javnu nabavu izvođenja radova na rekonstrukciji zgrade Doma za starije i nemoćne Sisak oštećene uslijed potresa raspisao je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje 24. prosinca 2021. godine. Procjena vrijednosti radova bila je 6,5 milijuna kuna plus PDV. U roku je prispjelo sedam ponuda koje su otvorene 20. siječnja 2022. U postupku pregleda ponuda nijedna od njih sedam nije odbijena ili proglašena nevažećom.

Odluka o izboru najpovoljnije ponude donesena je 2. ožujka 2022. godine i u kojoj je za izvođača radova odabrana tvrka Radanović d.o.o. Sisak s ponudom od 5,626 milijuna kuna plus PDV. Ponuda ove tvrtke je odabrana temeljem primjenjenog kriterija najniže cijene. Na ovu odluku nije bilo žalbi, a radovi su u tijeku.

 

 

 

 

 

 

Autor: D. Prerad

Dozvoljeno prenošenje sadržaja uz objavu izvora i autora.

(Članak je napisan uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama – Poticanje kvalitetnog novinarstva 2022.)

Možda vas zanima...

Nakon 60 godina izgradnja prve višestambene zgrade u Sunji

Jedna od 36 višestambenih zgrada koje se grade na...

Počele gradnje državnih zgrada u Kutini i Jasenovcu

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i...

U bolnicu u Popovači i dalje stižu novi liječnici

Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača u posljednje dvije...

Biskup u Viduševcu krstio sedmo dijete obitelji Jurković

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu,24. veljače...