24 C
Sisak
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Sjećanje na žrtve iz Baćina

Datum:

Marketing

Župan Ivan Celjak je, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u petak, 21. listopada 2022. godine, sudjelovao u obilježavanju 31. godišnjice stradanja civila Pounja, čija su tijela ekshumirana u proljeće 1997. godine iz masovne grobnice u Baćinu, naselju na području općine Hrvatska Dubica.

Izaslanik Predsjednika RH bio je brigadir Stjepan Žinić, a izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović.

U ime Sisačko-moslavačke županije počast žrtvama odao je zamjenik župana Mihael Jurić.
Ova tužna obljetnica, sjećanje na žrtve bezumlja i pokušaja zatiranja hrvatskog naroda u Pounju, okupila je uz stanovnike Baćina, djecu OŠ „Ivo Kozarčanin“ Hrvatska Dubica, predstavnike Generalskog zbora, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnike policije i jedinica lokalne samouprave.

Župan Celjak je u svom obraćanju naglasio značajnu ulogu hrvatskih branitelja, „najvećih junaka u hrvatskoj povijesti“, ali i tugu zbog žrtava, staraca, žena i djece koja nisu nikome ništa skrivili ni učinili. U Baćinu se izmjenjuju osjećaji ponosa i tuge, rekao je župan:

„Ponosa na hrvatske branitelje, koji su nam osigurali samostalnost i neovisnost, koji su zaustavili ubijanje djece, djevojaka, mladića, staraca, protjerivanje Hrvata iz domova, uništavanje naših domova. Osjećaj tuge javlja se zbog ubijene djece, staraca, hrvatskih branitelja, uništenih domova, protjeranih obitelji. Kad razmišljamo o vremenima strahota pitamo se tko su ljudi koji su nam nanosili takvo zlo, uvijek na kraju dođemo do istog zaključka: Zli ljudi! I danas, kad obilježavamo ovaj strašan događaj, koji se dogodio u Baćinu, teško je suspregnuti osjećaje. Nismo zaboravili i nećemo zaboraviti. Teško je proživljavati ponovno one osjećaje koje su mnogi od nas ranije proživjeli, ali to je potrebno. Ne da bi mrzili, ne da bi se osvećivali, nego da ne bi dopustili da se takvo zlo ikad ponovi“, rekao je Ivan Celjak, koji je svoje obraćanje zaključio porukom hrvatskim braniteljima: „Hvala vam za Domovinu! A svim vašim prijateljima, suborcima, svima onima koji su izgubili živote na putu ostvarenja naše slobode, neka je vječna hvala i slava.“

- Marketing -

Možda vas zanima...

SMŽ ima najveći rast turističkih noćenja u postotku, ali još ima mjesta za napredak

Virovitičko-podravska županija bilježi najveći rast turističkih dolazaka u prvih...

Predstavljen projekt izgradnje studentskog doma u Petrinji

Zamjenik župana Mihael Jurić je u prostoru Učiteljskog fakulteta...

Među najuspješnijima u dm-ovoj akciji Zeleni korak i učenici Područnih škola Zbjegovača i  Češko selo

Učenici Područne škole Zbjegovača (Banova Jaruga) i Područne škole...

Županija treću godinu zaredom osigurava besplatno ljetovanje za učenike četvrtih razreda

Potpisivanjem sporazuma o međusobnoj suradnji u prostoru Kulturno-povijesnog centra...