21 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

Počela nova školska godina – u osnovnim je manje, a u srednjim školama više učenika nego lani

Datum:

Marketing

Početak nove školske godine i dolazak prvašića obilježen je u svim školama u Sisku, a posebno je svečano bilo u OŠ 22. Lipanj. Nove učenike ove škole prvog dana škole obišli su gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović i pročelnik za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač.

„Ovdje smo da vam poželimo dobrodošlicu, da vam zaželimo prekrasni prvi dan škole i da vas uvjerimo da su pred vama četiri prekrasne godine, puno prijateljstva, druženja, učenja i lijepih trenutaka. Želim vam ugodan boravak u školi i isključivo dobre i sretne trenutke. Sretan vam prvi dan škole!“, poručila je gradonačelnica novoj generaciji učenika.

U sisačke osnovne škole ove je godine upisano 2967 učenika, od toga 330 prvašića. Sa 20 prvašića ukupno 32 učenika manje u odnosu na prošlu godinu, Sisak se, iako iznad prosjeka, ipak uklopio u trend smanjenja broja učenika u osnovnim školama.

„S obzirom na situaciju, na potres i pandemiju ipak imamo minimalno smanjenje broja učenika u prvim razredima. A nekako se nadamo da će brojke biti puno bolje kada se iz vrtića prelije ovaj baby boom, odnosno porast broja djece, nastao kao posljedica zaključavanja“, kazala je gradonačelnica.

U ovoj školskoj godini u svim je sisačkim osnovnim školama koje su izrazile potrebu, osiguran produženi boravak. Tijekom ljeta provedeni su radovi na mnogim školskim objektima, a najveći radovi bili su na OŠ Viktorovac gdje je potpuno obnovljena školska dvorana oštećena u potresu i preuređena školska kuhinja. Iz gradskog proračuna učenicima su osigurane radne bilježnice za obavezne predmete, likovne mape, kutije za tehnički odgoj i zemljopisni atlasi.

U sisačkom školama nastavlja se provedba Healthy Meal standarda zdravih kuhanih obroka i školske sheme kroz koju je osigurano voće za svu djecu. Kroz projekt Zdrav objed svima osigurano je milijun kuna za besplatne obroke za 994 učenika kojima je takva pomoć potrebna, a djeci s teškoćama u razvoju i ove su godine osigurani pomoćnici u nastavi kroz projekt „Rukom pod ruku“ financiran iz Europskog socijalnog fonda. Učenici četvrtih razreda na kraju će i ove školske godine, dakle sljedećeg ljeta, na ljetovanje u gradsko odmaralište u Zaostrogu o trošku Grada Siska.

Župan Ivan Celjak sa suradnicima posjetio je na prvi dan škole Srednju školu Glina te poželio učenicama i učenicima, njihovim profesorima kao i svim djelatnicima škole uspješan rad.

Srednja škola Glina bilježi porast broja upisanih učenika za njih 15 u odnosu na prošlu godinu, te ih je ukupno 170.

Iako je škola pretrpjela značajna oštećenja nakon potresa i nastava se odvija u modularnom objektu učenici postižu iznimne rezultate u svom radu tako da se škola može pohvaliti i s 2 državna prvaka za električne instalacije

„Za svako dijete se valja boriti, za svako dijete smo se spremni boriti i zadovoljni smo što je tako. Vjerujemo da će nam iduća školska godina donijeti još veću zainteresiranost za naše smjerove i za našu školu. Uspješni smo bili u najtežim vremenima i u najtežim trenucima i jednako tako hrabro nastavljamo i dalje. Ne bi bilo ni montažne škole niti cjelovite obnove bez podrške Sisačko-moslavačke županije kao našeg osnivača, bez Grada Gline koji također podržava sve naše aktivnosti. Mislim da je to zajedništvo nužno u našoj županiji, na našem prostoru koji je oštećen u potresu jer bez tog zajedništva ne može se ići dalje. Od srca hvala svima na velikoj podršci i idemo punim jedrima i puni optimizma dalje“, naglasila je ravnateljica Marija Margušić Novosel.

Općenito, na području cijele Županije ove godine je pad upisanih učenika u osnovne škole, a rast je u srednjim školama. U osnovnim školama ukupno je 2,7 % učenika manje.

Početkom nove 2022./2023. školske godine Sisačko-moslavačka županija bilježi u svim osnovnim školama na području županije upisanih 1117 učenika u 1. razred. U 2021./2022. je bilo upisano 1263 učenika, a 2020./2021. 1154 učenika. 

U prve razrede srednje škole je porast broja upisanih učenika tako da je u srednje škole upisano ukupno 1151 učenik u odnosu na prošlu godinu kad ih je upisano 1064.

Ako se uzmu u obzir sve srednje škole na području grada Siska, bilježi se povećanje za 44 upisana učenika.

Na području grada Petrinje, SŠ Petrinja, bilježi porast broja upisanih učenika i to za 22 učenika.

(sisak.hr, smz.hr, sisak.info)

Možda vas zanima...

Nova oprema za HGSS Novska

Župan Ivan Celjak je u sjedištu Županije s pročelnikom...

Sisak izložbom na Korzu obilježava 40 godina rođenja prve bebe iz in vitro oplodnje

Na sisačkom Korzu postavljena je izložba ''Zašto baš mi''...

Pogledajte gdje se nalazi Vaše biračko mjesto za predstojeće parlamentarne izbore

Određena su biračka mjesta za parlamentarne izbore koji će...

U subotu akcija “Volim Željezaru”

U subotu, 13. travnja 2024., u 10 sati kod...