4 C
Sisak
Petak, 19 travnja, 2024

Počela nova školska godina – u osnovnim je manje, a u srednjim školama više učenika nego lani

Datum:

Marketing

Početak nove školske godine i dolazak prvašića obilježen je u svim školama u Sisku, a posebno je svečano bilo u OŠ 22. Lipanj. Nove učenike ove škole prvog dana škole obišli su gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović i pročelnik za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač.

„Ovdje smo da vam poželimo dobrodošlicu, da vam zaželimo prekrasni prvi dan škole i da vas uvjerimo da su pred vama četiri prekrasne godine, puno prijateljstva, druženja, učenja i lijepih trenutaka. Želim vam ugodan boravak u školi i isključivo dobre i sretne trenutke. Sretan vam prvi dan škole!“, poručila je gradonačelnica novoj generaciji učenika.

U sisačke osnovne škole ove je godine upisano 2967 učenika, od toga 330 prvašića. Sa 20 prvašića ukupno 32 učenika manje u odnosu na prošlu godinu, Sisak se, iako iznad prosjeka, ipak uklopio u trend smanjenja broja učenika u osnovnim školama.

„S obzirom na situaciju, na potres i pandemiju ipak imamo minimalno smanjenje broja učenika u prvim razredima. A nekako se nadamo da će brojke biti puno bolje kada se iz vrtića prelije ovaj baby boom, odnosno porast broja djece, nastao kao posljedica zaključavanja“, kazala je gradonačelnica.

U ovoj školskoj godini u svim je sisačkim osnovnim školama koje su izrazile potrebu, osiguran produženi boravak. Tijekom ljeta provedeni su radovi na mnogim školskim objektima, a najveći radovi bili su na OŠ Viktorovac gdje je potpuno obnovljena školska dvorana oštećena u potresu i preuređena školska kuhinja. Iz gradskog proračuna učenicima su osigurane radne bilježnice za obavezne predmete, likovne mape, kutije za tehnički odgoj i zemljopisni atlasi.

U sisačkom školama nastavlja se provedba Healthy Meal standarda zdravih kuhanih obroka i školske sheme kroz koju je osigurano voće za svu djecu. Kroz projekt Zdrav objed svima osigurano je milijun kuna za besplatne obroke za 994 učenika kojima je takva pomoć potrebna, a djeci s teškoćama u razvoju i ove su godine osigurani pomoćnici u nastavi kroz projekt „Rukom pod ruku“ financiran iz Europskog socijalnog fonda. Učenici četvrtih razreda na kraju će i ove školske godine, dakle sljedećeg ljeta, na ljetovanje u gradsko odmaralište u Zaostrogu o trošku Grada Siska.

Župan Ivan Celjak sa suradnicima posjetio je na prvi dan škole Srednju školu Glina te poželio učenicama i učenicima, njihovim profesorima kao i svim djelatnicima škole uspješan rad.

Srednja škola Glina bilježi porast broja upisanih učenika za njih 15 u odnosu na prošlu godinu, te ih je ukupno 170.

Iako je škola pretrpjela značajna oštećenja nakon potresa i nastava se odvija u modularnom objektu učenici postižu iznimne rezultate u svom radu tako da se škola može pohvaliti i s 2 državna prvaka za električne instalacije

„Za svako dijete se valja boriti, za svako dijete smo se spremni boriti i zadovoljni smo što je tako. Vjerujemo da će nam iduća školska godina donijeti još veću zainteresiranost za naše smjerove i za našu školu. Uspješni smo bili u najtežim vremenima i u najtežim trenucima i jednako tako hrabro nastavljamo i dalje. Ne bi bilo ni montažne škole niti cjelovite obnove bez podrške Sisačko-moslavačke županije kao našeg osnivača, bez Grada Gline koji također podržava sve naše aktivnosti. Mislim da je to zajedništvo nužno u našoj županiji, na našem prostoru koji je oštećen u potresu jer bez tog zajedništva ne može se ići dalje. Od srca hvala svima na velikoj podršci i idemo punim jedrima i puni optimizma dalje“, naglasila je ravnateljica Marija Margušić Novosel.

Općenito, na području cijele Županije ove godine je pad upisanih učenika u osnovne škole, a rast je u srednjim školama. U osnovnim školama ukupno je 2,7 % učenika manje.

Početkom nove 2022./2023. školske godine Sisačko-moslavačka županija bilježi u svim osnovnim školama na području županije upisanih 1117 učenika u 1. razred. U 2021./2022. je bilo upisano 1263 učenika, a 2020./2021. 1154 učenika. 

U prve razrede srednje škole je porast broja upisanih učenika tako da je u srednje škole upisano ukupno 1151 učenik u odnosu na prošlu godinu kad ih je upisano 1064.

Ako se uzmu u obzir sve srednje škole na području grada Siska, bilježi se povećanje za 44 upisana učenika.

Na području grada Petrinje, SŠ Petrinja, bilježi porast broja upisanih učenika i to za 22 učenika.

(sisak.hr, smz.hr, sisak.info)

Možda vas zanima...

Rekonstruirat će se Ulica Marijana Celjaka u Sisku

Rekonstruirat će se Ulica Marijana Celjaka u Sisku, najavio...

Od listopada se uspješno provodi program „Caritas za djecu i obitelj“

Caritas Sisačke biskupije od listopada 2023. godine uspješno provodi...

U Sisku, kao i prije 4 godine, težak poraz SDP-a i Kristine Ikić Baniček

Gledajući rezultate izbora za Sabor, održane u nedjelju, 17....

Privremeni rezultati izbora u RH, 7. izbornoj i Sisku – HDZ 61, SDP 42 mandata

Prema privremenim rezultatima izbora HDZ je dobio najviše mandata,...