20 C
Sisak
Petak, 12 kolovoza, 2022

Konačna odluka “da ili ne” za biorafineriju u Sisku bit će do kraja godine

- Marketing-spot_imgspot_img

Nedavno je u tekstu za poslovni.hr Goran Pleše, operativni direktor Rafinerije i marketinga Ine, odgovorio na nekoliko pitanja novinarke Marije Brnić vezano uz projekt biorafinerije u Sisku.

Poslovni.hr: Što je s projektom gradnje Biorafinerije u Sisku?

Goran Pleše: INA ima više projekata koje trenutno razmatra za realizaciju u Sisku. Biorafinerija je najveći među njima, no tu je i bioplinsko postrojenje, proizvodnja čistog vodika i solarna elektrana. Trenutno smo pred odlukom u kojem ćemo smjeru ići, s tim da jedan projekt ne isključuje drugi.

No, ta odluka nije još donesena, ali ono što je sigurno je da će Sisak biti naš industrijski centar za obnovljive izvore energije, dok će se u Rijeci zadržati tradicionalna proizvodnja koju ćemo također nadograditi s obnovljivim izvorima poput proizvodnje čistog vodika za vlastite potrebe te solarnom elektranom.

S izgradnjom solarnih panela u Sisku smo već krenuli, a razlog zašto se još čeka s odlukom o drugim projektima je to što se stanje na tržištu znatno promijenilo u zadnjih par godina. Primjerice, zbog rasta troškova građevinskog materijala, trošak investicije u projekt Biorafinerija je dvostruko skuplji od onog što se inicijalno predviđalo. Također, sva ulaganja u smjeru održivih izvora energije su vrlo rizična.

Kod Biorafinerije rizik predstavlja nova tehnologija koja nije implementirana nigdje u svijetu na komercijalnoj razini, zatim i potražnja za bioetanolom, gdje trenutačno nije potpuno jasno u kojem će se smjeru tržište razvijati.

Poslovni.hr: To je projekt koji je Vlada proglasila strateškim i predviđeno je i sufinanciranje iz sredstava NPOO-a?

Goran Pleše: Točno, ali to ne znači da zbog toga moramo i ići u realizaciju projekta u uvjetima kada je njegov trošak znatno porastao čime je isplativost investicije dovedena u pitanje. Za projekt je sve pripremljeno no ne želimo donijeti ishitrenu odluku koja bi mogla negativno utjecati na financijsko poslovanje Ine u budućnosti.

Poslovni.hr: Kada bi ta odluka mogla biti donesena?

Goran Pleše: Odluka će biti donesena do kraja godine.

Operativni direktor Rafinerije i marketinga Ine objašnjava zašto je u susjednim državama na crpkama jeftinije gorivo

Zadnje novosti
Ostale novosti