29 C
Sisak
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

U Spomen-parku Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe

- Marketing-spot_imgspot_img

Polaganjem cvijeća i vijenaca u Spomen-parku Brezovica kod Siska u srijedu je obilježen Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, u spomen na dan kada je prije 81. godinu osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe

Predsjednik Republike Zoran Milanović s izaslanstvom položio je karanfil podno spomenika “Debeli brijest”, a vijence su položili izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, izaslanik predsjednika Vlade, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) Franjo Habulin.

Predsjednik Milanović u svom je govoru, parafrazirajući pozdrav iz narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu, danas poručio: “Ne fašizmu, sloboda narodu!”. Antifašizam, naglasio je, nije iskorijeniv i neće tek tako nestati. Taj korijen je dubok, osjećaj, emocija, jer to je sastavni dio hrvatskog puta i jedna od žila koji čine naš korijen, rekao je. Referirajući se na vrijeme nastanka Prvog partizanskog odreda te kasnijih događaja u povijesti Hrvatske, poručio je da se danas nemamo čega stidjeti jer je naš put bio pravedan i uspješan.

– Motivi, strahovi, porivi, impulsi tih ljudi, njihov komunizam, odanost jednoj organizaciji u ovim našim krajevima, želja da se mijenja svijet revolucijom, pretenzija da se ide na neko univerzalno bratstvo naroda. To je istovremeno plemenito, međutim i grubo, surovo. Zločini nakon rata su činjenica. Dogodili su se nad Hrvatima, nad tada gubitničkom vojskom u povlačenju, koja se nije htjela predati. Bili su masovni, u njima su sudjelovali i Srbi i hrvatski komunisti i to ne u malom broju. Ali još veći broj je bio onih koji su o tome šutjeli godinama. I Hrebrang i Tuđman. Naprosto zato jer je takvo vrijeme bilo. Treba li ih zbog toga osuđivati? Ne! Jer imam razumijevanja za to vrijeme, njihovu mladost, ideale. Da bismo svojoj djeci, unucima koji pokazuju sve manje interesa, govorili o ovim stvarima ne smije biti dogme jer smo na sigurnom terenu, na pravoj strani povijesti, na pobjedničkoj strani. A ona je pobjednička jer je dobra. Uklapa se u opću projekciju povijesti da dobro mora pobijediti zlo, izjavio je među ostalim Zoran Milanović.

Ministar Malenica naglasio je da je antifašizam dio identiteta i povijesti hrvatskog naroda, utkan u hrvatsku državnost te da je prihvaćenje vlastite povijesti- i dobrih i loših strana- znak zrelosti jednog naroda društva i države.

– Povijesna je istina da je hrvatski narod stao među pobjednike Drugog svjetskog rata, među pripadnike antifašističke koalicije, rekao je.

– Partizanski pokret okupio je brojne hrvatske građane različitih nacionalnih, vjerskih etičkih pripadnosti. Spajao ih je jedan cilj – pobjeda na fašizmom i uspostava mira. Taj je cilj prepoznao i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i sam sudionik pokreta te je 1991. godine predložio da 22. lipnja postane i državni praznik. Pri tome je kao i kod definiranja izvorišnih osnova Ustava RH poslao jasnu poruku da je antifašizam dio identiteta i povijesti hrvatskog naroda utkan u našu državnost. Želim naglasiti da je prihvaćenje vlastite povijesti, i dobrih i loših strana, znak zrelosti jednog naroda, rekao je Malenica.

Župan Celjak rekao je da su najveći heroji u hrvatskoj povijesti hrvatski branitelji iz Domovinskog rata jer su ostvarili stoljetni san Hrvatica i Hrvata o slobodi, samostalnosti i neovisnosti, a granice u kojem ostvarena Republika Hrvatska, istaknuo je, izborili su upravo antifašisti i antifašistička borba.

Habulin je naglasio da je antifašizam trajna vrijednost te da on nije političko već ljudsko opredjeljenje, a kao ključnu poruku istaknuo da je antifašizam živ i ne predaje se nikad.

Svečanosti su, među inima, nazočili bivši predsjednici Republike Stjepan Mesić i Ivo Josipović, potpredsjednik Sabora Davorko Vidović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, predsjednik Vrhovnoga suda Radovan Dobronić, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

(HRT)

 

 

Zadnje novosti
Ostale novosti