15 C
Sisak
Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Do kraja godine besplatna cestarina i putovanja vlakom te plaćanje struje i HTV pretplate

Datum:

Marketing

Vlada je na današnjoj sjednici do kraja godine produljila trajanje mjera uvedenih nakon katastrofalnog potresa, a koje se odnose na besplatnu cestarinu autocestom Zagreb-Sisak i besplatni prijevoz vlakom za sve te neplaćanje struje i HRT pretplate za pojedine kategorije stanovništva.

“Zadužuje se Uprava društva Hrvatske autoceste d.o.o. da produži važenje odluke, kojom je za razdoblje siječanj, veljača, ožujak, travanj, svibanj i lipanj 2022. godine svim korisnicima autoceste A11 Zagreb – Sisak pod istim uvjetima omogućeno korištenje autoceste bez naknade, odnosno bez plaćanja cestarine, za razdoblje srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac 2022. godine.” – stoji u odluci o cestarini.

autocesta

” Zadužuje se Uprava društva HŽ Putnički prijevoz d.o.o. da nastavi postupanje sukladno dobivenim suglasnostima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Zaključcima Vlade Republike Hrvatske, temeljem kojih se svim stanovnicima pogođenim potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnicima službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta omogućuje besplatan prijevoz vlakom, za razdoblje srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac 2022. godine.” – stoji u odluci Vlade koja se tiče priejvoza vlakom.

” Zadužuje se Hrvatska radiotelevizija da u svrhu sanacije štete na potresom pogođenim područjima doprinese na način da se obveznicima RTV pristojbe stradalim u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji i Zagrebačkoj županiji iz točke 2. ovoga Zaključka, otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe za razdoblje srpanj – prosinac 2022 godine s mogućnošću produljenja.

2. Obveznici RTV pristojbe iz kategorije kućanstvo stradali u potresu na području Grada Petrinje; Grada Gline; Grada Siska; Grada Hrvatske Kostajnice; Općine Lekenik; Općine Sunja; Općine Donji Kukuruzari; Općine Majur; Općine Dvor; Općine Topusko; Općine Gvozd; Općine Jasenovac; Općine Hrvatska Dubica, Općine Martinska Ves, Općine Pokupsko i Općine Kravarsko, moraju zadovoljavati jedan od uvjeta:

– da su bili nastanjeni u stambenim objektima kojima je dodijeljena oznaka kategorije oštećenja i uporabljivosti građevina: N1 – Neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja; N2 – Neuporabljivo – zbog oštećenja; PN1 – Privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled i PN2 – Privremeno neuporabljivo – potrebne mjere hitne intervencije, a koji su obilježeni istaknutom crvenom odnosno žutom naljepnicom, te koji se nalaze u zamjenskom smještaju, privremenom smještaju u kontejnerima ili kontejnerskim naseljima ili kolektivnom smještaju u organizaciji lokalne samouprave na područjujedinica lokalne samouprave iz stavka 1. ove točke

– da su korisnici ili su članovi njihovog kućanstva korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu ili imaju priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja.” – stoji u odluci koja se tiče HRT pretplate.

hrt

“Zadužuje se društvo Hrvatska elektroprivreda d.d. da u svrhu sanacije štete na potresom pogođenim područjima doprinese na način da se krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalim u potresu na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije iz točke 4. ovoga Zaključka, kroz svoja povezana društva, otpišu potraživanja nastalapriključenjem zamjenskog objekta na elektroenergetsku mrežu, te drugih potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu električnu energijui za potrošnu toplu vodu, uključivo troškove za distribuciju i prijenos električne energije, odnosno distribuciju toplinske energije za potrošnu toplu vodu s pripadajućim naknadamate troškove za distribuciju i prijenos električne energije za krajnje kupce iz točke 2. i 3. ovoga Zaključka za razdoblje srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac 2022. godines mogućnošću produljenja.

2. Zadužuje se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da društvu E.ON Hrvatska d.o.o. nadoknadi potraživanja za isporučenu električnu energiju u visini izdanih računaza razdoblje srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac 2022. godine s mogućnošću produljenja krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalih u potresu na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije iz točke 4. ovoga Zaključka, osim naknade za korištenje elektroenergetske mreže.

3. Zadužuje se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da društvu GEN-I d.o.o. nadoknadi potraživanja za isporučenu električnu energiju u visini izdanih računa za razdobljesrpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac 2022. godine s mogućnošću produljenja krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalih u potresu na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije iz točke 4. ovoga Zaključka, osim naknade za korištenje elektroenergetske mreže.

4. Krajnji kupci iz kategorije kućanstvo stradali u potresu na području Grada Petrinje, Grada Gline, Grada Siska, Grada Hrvatske Kostajnice, Općine Lekenik, Općine Sunja, Općine Donji Kukuruzari, Općine Majur, Općine Dvor, Općine Topusko, Općine Gvozd, Općine Jasenovac, Općine Hrvatska Dubica, Općine Martinska Ves, Općine Pokupsko i Općine Kravarsko, moraju zadovoljavati jedan od uvjeta:

– da su bili nastanjeni u stambenim objektima kojima je dodijeljena oznaka kategorije oštećenja i uporabljivosti građevina:N1 – Neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja; N2 – Neuporabljivo – zbog oštećenja; PN1 – Privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled i PN2 – Privremeno neuporabljivo – potrebne mjere hitne intervencije,a koji su obilježeni istaknutom crvenom odnosno žutom naljepnicom, te koji se nalazeu zamjenskom smještaju,privremenom smještaju u kontejnerima ili kontejnerskim naseljimaili kolektivnom smještaju u organizaciji lokalne samoupravena području jedinica lokalne samouprave iz stavka 1. ove točke

– da su korisnici ili su članovi njihovog kućanstva korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu ili imaju priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja.” – stoji u odluci koja se tiče neplaćanja električne energije.

struja

Možda vas zanima...

Ministri Bačić i Vučković u posjetu Glini

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić i ministrica Marija...

Tijekom listopada useljenje u županijska naselja u Petrinji i Glini

Župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je u utorak...