16 C
Sisak
Utorak, 16 travnja, 2024

Traju zaštitna arheološka istraživanja u Dužici

Datum:

Marketing

Djelatnici Odjela za kopnenu arheologiju Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda 29. studenoga 2021. godine počeli su s provođenjem zaštitnih arheoloških istraživanja nalazišta AN2 Dužica 2 na trasi AC 11 Zagreb – Sisak, dionica Lekenik – Sisak, od km 23+100 do km 23+530 (naručitelj Hrvatske autoceste d.o.o.).

Hrvatski restauratorski zavod na tim velikim zaštitnim arheološkim istraživanjima sudjeluje kao član zajednice gospodarskih subjekata, uz Arheološki muzej u Zagrebu, Institut za arheologiju, Delmat Galiot d.o.o., Geoarheo d.o.o., Temenos d.o.o., Kaducej d.o.o. i Arheolog d.o.o. Strojni iskop na nalazištu izvodi obrt Marun d.o.o. iz Slavonskog Broda, a izradu nacrtne terenske dokumentacije Valdir, obrt za istraživanja i usluge iz Zagreba. Nadzor nad arheološkim radovima provodi Konzervatorski odjel u Sisku Ministarstva kulture i medija RH.

Prethodnim terenskim pregledom na nalazištu su zabilježeni nalazi iz prapovijesti, antike i srednjega vijeka.

Nalazište AN2 smješteno je istočno od sela Dužica i sjeverozapadno od sela Greda. U njegovu južnom dijelu trasa buduće autoceste prelazi preko lokalne ceste između Dužice i Grede (županijska cesta Ž-3157), a na krajnjem sjeverozapadu nalazišta trasa autoceste prelazi preko lokalnog poljskog puta smjera zapad – istok.

Otkriveni arheološki naseobinski pokazatelji uglavnom su rupe od stupova te manje otpadne jame. Rupe od stupova, koje su raspoređene u pravilne nizove, moguće je odrediti kao ostatke nadzemnih objekata. U dosadašnjem dijelu istraživanja na nalazištu su potvrđeni tragovi eneolitičkog, brončanodobnog, antičkog i srednjovjekovnog naselja.

S obzirom na to da istraživanja još traju te da je provedena preliminarna obrada manjeg dijela pokretnih nalaza, uz izostanak dijagnostičkih ulomaka keramike, preciznije datiranje nalaza otežava i nedostatak ukrašenih ulomaka.

Svakako se među pronađenim nalazima izdvajaju fragmentirana keramička pintadera i ukrašeni pršljenak, uz veću količinu litičkih nalaza iz razdoblja eneolitika. Keramičke ulomke iz brončanog doba teško je preciznije odrediti pa ih se preliminarno pripisuje prijelazu iz srednjega u kasno brončano doba. Iz antičkog razdoblja otkriveno je nekoliko objekata čiji su stupovi bili zapunjeni ulomcima opeka, ljepa i tubula te rijetkim ulomcima keramičkih posuda.

Srednjovjekovno razdoblje zastupljeno je s nekoliko jama koje pripadaju vjerojatno južnom rubu ruralnog naselja, a keramički se nalazi mogu preliminarno odrediti u 13. stoljeće.

Možda vas zanima...

Predstavljanje slikovnice „Šime zvani Mrak“ Tihane Petrac Matijević i Marijane Petrović Mikulić

Sisačka spisateljica Tihana Petrac Matijević udahnula je svakom mraku...

Objavljujemo dobitnika ulaznica za tradicionalnu Lađarsku večer klapskih obrada

Ivan Glavinić dobitnik je dvije ulaznice za tradicionalnu Lađarsku...

U srijedu je novi Zalogaj poezije

Sljedeća tribina "Zalogaj poezije" Sisačke udruge za promicanje alternativne...

Lađarska večer klapskih obrada u Domu INA rafinerije – dijelimo ulaznice

Ženski vokalni sastav Lađarice i ove godine organizira Lađarsku...