20 C
Sisak
Petak, 12 kolovoza, 2022

Izložba ”Zazidati pukotine, zatvoriti rupe” u Gradskoj galeriji Striegl

- Marketing-spot_imgspot_img

Od petka, 10/12/2021, u Gradskoj galeriji Striegl možete pogledati izložbu ”Zazidati pukotine, zatvoriti rupe”.

Izložbu će se u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku moći posjetiti od 10. 12. 2021. do 21.
12. 2021.

Projekt je realiziran uz potporu Grada Siska i Ministarstva kulture i medija Republike
Hrvatske.

Godinu dana nakon potresa, Sisak vlastitim snagama iznalazi rješenja za regeneraciju cjelokupnog prostora, ali i gradi preduvjete za što kvalitetniji i humaniji život ljudi u njemu.
Gradska galerija Striegl je nakon osam mjeseci otvorila svoja vrata javnosti, i dok su unutar izložbenog prostora i dalje tragovi oštećenja, prostor živi svoj novi život

kroz umjetničke sadržaje koji su upućeni sadašnjosti te kritičkom pristupu s ciljem ukazivanja na različite aspekte života kojeg živimo, ali i uloge umjetnosti u njemu.

Potaknuti posljedicama potresa koje i dalje traju u Sisku i na Baniji, sisačka Galerija Striegl, Marija Dejanović, pjesnikinja koja je odrasla u Sisku, te sisački fotograf Dorijan Šipuš, pokrenuli su multimedijalni i interdisciplinarni projekt s međunarodnim sudjelovanjem i suradnjom s relevantnim domaćim i inozemnim časopisima.

Jedan od rezultata projekta je i izložba u Galeriji Striegl.

Izložba donosi vizualno-tekstualni rad s tekstovima Marije Dejanović i fotografijama Dorijana Šipuša kao odgovora na potres – shvaćen doslovno i metaforički.

Pozvane autorice i autori čiji tekstovi su također predstavljeni ovim projektom su: Ines Kosturin (Petrinja), Iva Damjanovski (Makedonija), Alen Brlek (Hrvatska), Tijana Rakočević (Crna Gora), Hristos Armando Gezos (Grčka) i Branka Selaković (Srbija).

Tekstovi tematiziraju potrese, pukotine i rupe – shvaćene metaforički ili doslovno.

Dizajn izložbe potpisuje sisački međunarodno renomirani grafički dizajner Sven Sorić.

Izbor iz tekstova bit će objavljen u časopisu Tema, na internetskom časopisu Libartes, u makedonskom časopisu Okno te u grčkom časopisu Thraka.

Dorijan Šipuš donosi fotografske zapise interijera oštećenog i izmijenjenog potresom. Analitički bilježeći različite putanje pukotina na površini zida i razotkrivajući otkrhnute slojeve, ova fotografija nas drži u stanju istovremene nelagode, ali i bliskosti i intimnosti. Upravo su to prizori koji su postali životni parametar ostajanja ili odlaska, garancija sigurnosti ili nesigurnosti i novi ‘uzorak’ s kojim se suočavaju mnogi na potresom pogođenom prostoru. Dijelovi arhitekture i unutrašnjost nama anonimnog stambenog prostora, postaju poprište likovnih događanja, linijskih i svjetlosnih struktura koje u svojem naglašenom kontrastu ukazuju na oprečnosti i dvoznačnosti te krhkosti i solidnosti prostora koje nazivamo domom. S druge strane Marija Dejanović reagira tekstom koji dekonstruira motiv potresa u svim njegovim relacijama i posljedicama, kako u fizičkom prostoru tako i u onom mentalnom, kako u osobnom tako i kolektivnom. Marijina reakcija na potres proizlazi iz shvaćanja rupe i pukotine kao traume, u ljudima, prostoru i zajednici. Međutim, s druge strane tekstovi vezani uz svaku od fotografija ostvaruju se kao svojevrsni ‘katalizatori’, kako i sama autorica tvrdi, kao ‘simboli mogućnosti otpora, rasta međusobne komunikacije, solidarnosti i empatije’.

I rupe i pukotine shvaćene su u interrelacijama smještenima između naizgled izričite dokumentarnosti fotografije i metaforičnog i evokativnog jezika materijaliziranog riječju/stihom. U tom prostoru ovi fragmentarno obuhvaćeni motivi i isječci zaokružene tekstualne misli postaju mjesta prepoznavanja, poprišta kolektivnih i zajedničkih pitanja koja ne tonu u beznađe, već otvaraju prostore optimizma i daju razloge za ostajanje.

Zadnje novosti
Ostale novosti