0.7 C
Sisak
Nedjelja, 16 siječnja, 2022

Novi ugovori vrijedni 2,8 milijuna kuna u Sisačko-moslavačkoj županiji

- Marketing-spot_imgspot_img

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 7. prosinca 2021. godine, u Sisku sa zamjenikom ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Zdravkom Planincem i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem, u nazočnosti zamjenika župana sisačko-moslavačkog Mihaela Jurića, uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, pri čemu je u Sisačko-moslavačku županiju upućeno ukupno 2,8 milijuna kuna potpore kojom će se realizirati ulaganja vrijedna 3,6 milijuna kuna.

Navedena potpora uključuje pet ulaganja koja se odnose na obnovu potresom pogođenih poljoprivrednih gospodarstava u okviru Mjere 5, konkretno objekte za držanje stoke, poljoprivrednih strojeva, opreme i repromaterijala, kao i dva ulaganja u uklanjanje invazivnih stranih vrsta u okviru Mjere 4 i sedam ulaganja u modernizaciju i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje kroz Mjeru 19.

„Posebno mi je drago što sam osobno imala priliku uručiti pet ugovora operacije 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala” kojima će se dodatno ubrzati obnova i razvoj poljoprivredne proizvodnje na potresom pogođenom području. Naime, uz ostale hitne mjere pomoći, poljoprivrednicima su za obnovu poljoprivrednih gospodarstava, mehanizacije i proizvodnih površina narušenih potresom na raspolaganju putem dva maksimalno pojednostavljena Natječaja Mjere 5 sredstva vrijedna 120 milijuna kuna. Do sada smo dodijelili oko 50 ugovora za obnovu narušenih poljoprivrednih potencijala na ovom području te i ovim putem ističem da ćemo objavljivati natječaje u tu svrhu koliko god bude potrebno“, izjavila je ministrica Vučković.

Kroz Program ruralnog razvoja do sada je u Sisačko-moslavačkoj županiji ugovoreno 1,17 milijardi kuna te isplaćeno više od 949 milijuna kuna, pri čemu je u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno 43 projekata vrijednosti veće od 129 milijuna kuna što uključuje, između ostalog, tri ulaganja u vrtiće ukupnih kapaciteta za 150 djece, sedam ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te osam ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i predsjednikom Hrvatskog pčelarskog saveza Željkom Vrbosem sudjelovala prije toga i u prigodnom programu povodom obilježavanja Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka u Petrinji. 

U sklopu projekta i u povodu obilježavanja sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, učenicima je dodijeljen med zapakiran u Nacionalnu staklenku.

U Programu ove godine sudjeluje 853 škole diljem Republike Hrvatske, 35.307 učenika prvih razreda te 178 odabranih pčelara, sve u cilju podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te pomoći u stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje hrvatskog meda na tržištu.

Učenici su odmah u aplikaciji za potrošače mogli provjeriti dobivenu Nacionalnu staklenku s medom, u kojoj se nalazi isključivo med proizveden na hrvatskim pčelinjacima, označen naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med.

Riječ je o projektu Hrvatskog pčelarskog saveza koji je Ministarstvo poljoprivrede podržalo kao još jedan alat u promociji meda lokalnih proizvođača kojim se šalje poruka potrošačima o domaćem podrijetlu meda.

„Sektor pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda zauzima značajno mjesto u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji RH, stoga uvijek ima našu primjerenu pozornost. Iako se u 2021. godini bilježi blagi porast broja pčelara i pčelinjih zajednica, ova godina je bila iznimno teška za pčelare zbog nepovoljnih meteoroloških prilika koje su uzrokovale nedostatak pčelinje paše te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom i razornim potresima. Iz tog razloga kreirali smo Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala te za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela osigurali  3 milijuna kuna u Državnom proračunu. Uz to, Ministarstvo poljoprivrede provodi Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020-2022. godine i u okviru kojeg je ove godine osigurano 18 milijuna kuna potpora po različitim mjerama kojima se nastoji unaprjeđivati cjelokupan sektor“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

S obzirom na dodanu vrijednost proizvoda iz sektora pčelarstva, Ministarstvo pruža pomoć i u zaštiti naziva proizvoda, a odnosi se na pet hrvatskih medova od kojih je Slavonski med zaštićen oznakom izvornosti na EU razini, dok su Zagorski, Istarski i Goranski i Dalmatinski med zaštićeni na nacionalnoj razini i u postupku zaštite na EU razini.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti