7 C
Sisak
Utorak, 19 ožujka, 2024

Mađarska gradi osnovnu školu u Petrinji, a obnovit će i crkvu u Žažini

Datum:

Marketing

U Petrinji je prezentiran projekt izgradnje nove zgrade I. osnovne škole Petrinja. Naime, nakon katastrofalnog potresa koji se dogodio na području Sisačko-moslavačke županije u prosincu 2020. godine, Vlada Republike Mađarske donijela je odluku i o donaciji odnosno financiranju izgradnje novog objekta I. osnovne škole u Petrinji.

Prezentaciji, koju je održala Mađarska ekumenska humanitarna organizacija, nazočili su veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Csaba Demcsák, državni tajnik za vjerske i etničke odnose Ureda predsjednika Vlade Mađarske Miklós Soltész i predstavnici mađarske tvrtke koja je izvođač radova, kao i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, župan Ivan Celjak te zastupnik u Hrvatskom saboru Robert Jankovics.

Nakon prezentacije, domaćini i gosti su obišli lokaciju gradnje nove škole, gdje su mađarski državni tajnik Miklós Soltész i župan Ivan Celjak dali izjave predstavnicima medija.

„Prijatelji se prepoznaju u nevolji,“ rekao je Soltész, dodajući kako je zato Mađarska vlada brzo reagirala nakon potresa, najprije donacijom kontejnera i uporabnih predmeta. Tu je bila i pomoć prema djeci i mladima, ljetovanje za djecu na Pagu i u Mađarskoj. Drugi krug, rekao je, podrazumijeva manje potpore, kao što je pomoć Glazbenoj školi u Petrinji. Iz Mađarske dolaze dvije velike pomoći, jedna je obnova crkve u Žažini, a druga je potpuna izgradnja nove škole u Petrinji. Uz školu će se graditi i sportska dvorana i igrališta pored škole. „Razgovarali smo o tome kako ubrzati radove i ostvariti plan da škola bude gotova u roku od dvije godine.“

Župan Ivan Celjak je rekao kako je s mađarskim predstavnicima održan konstruktivan, operativan sastanak: „Razgovarali smo o izgradnji I. osnovne škole Petrinja, isto tako i o obnovi crkve u Žažini. Mađarska je osigurala 27 milijuna eura, što je najveća donacija na petrinjskom području nakon katastrofe koja nas je, nažalost, snašla.“ Župan je zahvalio prijateljima iz Mađarske na velikodušnoj donaciji za izgradnju I: osnovne škole, ali isto tako i Hrvatima iz Mađarske koji su osigurali donaciju u iznosu od oko 450 000 kuna, koja će biti iskorištena za obnovu objekta koji je koristio područni odjel Glazbene škole Frana Lhotke Sisak. Zahvalio im je i na pomoći djeci i mladima, ljetovanju za djecu u srpnju i kolovozu ove godine.

„Sisačko-moslavačka županija ulaže velike napore u osiguravanje što kvalitetnijih uvjeta za obrazovanje na području grada Petrinje. Iznimno važno nam je bilo da učenici s područja Petrinje upisuju ovu školsku godinu na području Petrinje, jer smo znali da ako učenici upišu školu izvan naše županije da to znači iseljavanje i učenika i njihovih obitelji. Očekujemo da će do početka idućeg semestra biti gotovi radovi u potkrovlju OŠ Dragutina Tadijanovića i da ćemo tamo vratiti studente Učiteljskog fakulteta, odsjeka u Petrinji,“ zaključio je župan Ivan Celjak.

Možda vas zanima...

Ministri Bačić i Vučković u posjetu Glini

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić i ministrica Marija...

Tijekom listopada useljenje u županijska naselja u Petrinji i Glini

Župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je u utorak...