1 C
Sisak
Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Slavica Sarkotić je dobitnica godišnje Nagrade Mato Lovrak za najbolji dječji roman

- Marketing-spot_imgspot_img

Slavica Sarkotić je dobitnica godišnje Nagrade Mato Lovrak za najbolji dječji roman. Nagradu je dobila za roman Vrtovi duginih boja u izdanju Alfe d.d. Nagradu su uručili Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ i Tomislav Pavlečić, načelnik Općine Veliki Grđevac.

Za književnu nagradu ”Mato Lovrak” 2021. godine, koja se dodjeljuje za najbolji dječji roman objavljen 2020. godine dostavljeno je ukupno 20 naslova. Zbog epidemioloških preporuka i situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, dodjela je održana u manjem krugu uzvanika.

Povjerenstvo u sastavu uč. Lovorka Pralas, prof.dr.sc. Diana Zalar i prof.emer. Stjepan Hranjec (predsjednik) izdvojilo je u uži izbor tri naslova: Vrtovi duginih boja Slavice Sarkotić, Zmajevi koji ne lete Ivane Šojat i Gdje je Beata? Jasminke Tihi-Stepanić, a u konačnici je nagrada pripala romanu ”Vrtovi duginih boja” Slavice Sarkotić

–Pogledala sam tko su prijašnji dobitnici Nagrade i mogu vam reći da ću ovu nagradu primiti ponosno, ali prije svega i ponizno jer su to velika imena naše književnosti. Zahvalna sam na providnosti koja je na moj životni put dovela ljude koji su mi poslužili kao inspiracija za likove u ovom romanu. Zahvaljujem se Organizacijskom odboru LDK i članovima povjerenstva na ovako lijepim riječima i što su od ovoliko vrijednih romana pristiglih na natječaj odabrali baš moj roman. Zahvaljujem se izdavačkoj kući Alfa koja je izdala roman, a posebno gosp. Božidaru Prosenjaku čiji je doprinos bio dragocjen i ilustratorici romana Katarini Halužan. Htjela sam da se ovo društvo okrene oko sebe i pokaže empatiju. Imati podršku obitelji i okoline, najvrijednije je od svega. Romanom sam htjela poručiti kako ne postoji na svijetu ništa što ljubav ne bi mogla pobijediti i niti jedna poteškoća koja uz pomoć obitelji i okoline ne bi mogla biti pobijeđena. Meni osobno će ova Nagrada biti poticaj da i u mojim poznim godinama dalje nastavnim pisati – poručila je u Velikom Grđevcu, preuzimajući nagradu Mato Lovrak, Slavica Sarkotić, autorica romana ”Vrtovi duginih boja”.

–Dodjela Nagrade Mato Lovrak dominantan je događaj vezan za Lovrakove dane kulture. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su prijavili svoje romane, kao i donatorima koji su dali doprinos Lovrakovim danima kulture. To su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture, Bjelovarsko–bilogorska županija i Općina Veliki Grđevac. Želim da se i na sljedeći natječaj prijavi ovako veliki broj naslova, rekao je Drago Trošćan, predsjednik Organizacijskog odbora Lovrakovih dana kulture.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti